EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Käsitys kodista muuttuu matkalla

Käsitys kodista muuttuu matkalla

Tiedätkö mikä on vaikein kysymys matkailijalle? ”Mistä sinä olet kotoisin?” Vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta ei ole sitä lainkaan. Tämä pieni nelisanainen kysymys voi viedä matkailijan syvällisiin pohdintoihin identiteetistä, arvoista ja paikkaan kuulumisesta.

Onneksi suuri osa matkailijoista ei ajaudu syvälle henkiseen epävarmuuteen kuullessaan tämän kysymyksen. Olen matkustanut 23 eri maassa ja asunut neljässä eli olen todella ehtinyt pohtia, mistä olen kotoisin ja minne olen matkalla. Tässä on viisi vinkkiäni, jotka toivottavasti auttavat jokaista pidempään ulkomailla oleskelevaa löytämään oman käsityksensä kodista.

1. Koti ja perhe

”Koti on siellä, missä olet syntynyt.” Jos kysyt ympärilläsi olevilta ihmisiltä, tämä on todennäköisesti yleisin vastaus. Jos lähdet kaivamaan pintaa syvemmältä, saat usein selville, että syntymäpaikassa on usein myös perhe ja ystäviä. Eli onko koti siis syntymäpaikassa vai ennemminkin missä tahansa perheen ja ystävien luona? Mielestäni jälkimmäisessä.

Minulla sattuu olemaan neljä perhettä ja kotia, mutta rakennan parhaillani viidettä.Turkki, Libanon, Espanja, Egypti ja Sveitsi… matkustaminen on uskomattoman kokonaisvaltainen kokemus, joka antaa sinun rakentaa merkityksellisiä suhteita lyhyessä ajassa. Olenpa ollut missä tahansa, olen aina pystynyt rakentamaan ympärilleni tukiverkoston. Siihen kuuluu yksi tai useampi ihminen, jotka ovat tarvittaessa turvanani. Heistä muodostuu perhe ja sen ansiosta koti voi olla missä tahansa maailmalla.

2. Kotona on kiva olla

”Koti on siellä, missä kaikki on helppoa.” Tiedät kotikatusi, naapurustosi, kaupungin kulmat, apteekin, lähikaupan myyjän ja kielen… silloin kaikki on helppoa. Vai liian helppoa?

Ei ole salaisuus, että paljon matkailevat ovat hieman masokisteja. Miksi? Luulisin, että pieni epämukavuuden tunne muistuttaa elämästä. Turkin Izmirissä minulta meni noin kuukausi käsittää, miten pääsen helpoiten kotoa yliopistolle. Oikeasti kyseessä oli kymmenen minuutin matka, mutta silti olin aina eksyksissä ja myöhässä. Usko minua, kukaan ei halua olla hukassa vieraalla kielellä, mutta toisaalta haahuilussa ja uusiin paikkoihin eksymisessä on oma viehätyksensä. Kun löydät mukavuuden tunteen uudesta paikasta, se alkaa tuntua kodilta.

3. Koti ja seikkailut

”Koti on siellä, missä on seikkailuja.” Aikoinaan minun oli todella vaikeaa palata Barcelonaan vietettyäni jonkin aikaa ulkomailla. Suurin syy tähän oli, että siellä oli minusta lähinnä tylsää. Seikkailut olivat ohi ja kaikki kotona oli aivan liian tuttua ja turvallista.
Tämä oli tosin ennen kuin palasin kotiin opiskeltuani Turkissa ja päätin ystäväni kanssa tuoda ulkomailla koettujen seikkailujen tunnun kotiin. Sovimme tapaamisia uusiin paikkoihin, kokeilimme uusia harrastuksia ja kävimme uusissa ravintoloissa. Tämä opetti minulle, että jos tunnen oloni kotoisaksi seikkaillessa, minun täytyy etsiä niitä kaikkialta, jopa kotikaupungistani.

4. Koti ja tavarat

”Koti on siellä, missä tavarani ovat.” Kun olin pieni, haaveilin asuvani suuressa kartanossa, jonka pihalla olisi suihkulähteitä ja tarkoin ajeltua nurmikkoa. Luin todennäköisesti liikaa Jane Austenia, nimittäin nykyisin elän matkalaukkuelämää, enkä voisi olla onnellisempi.
Matkailu on opettanut minulle, että koti ei ole tarkoita ympärillä olevia tavaroita. Sen sijaan koti voi olla missä vain, vaikket edes pysyvästi asuisi siellä. Minulle koti on tunnetila, ei paikka.

5. Kotona olet oma itsesi

”Koti on siellä, missä voit olla oma itsesi.” Totta ja tarua: Kun olet ollut ulkomailla, oletko ikinä tuntenut olevasi kuin eri ihminen? Ehkä rohkeampi tai rennompi? Jos sanot kyllä, se on aivan tavallista. Minulle käy koko ajan niin, ettäuudet paikat, kulttuurit ja kieli vaikuttavat, miten ajattelen ja käyttäydyen.

Ajattelin ennen, että Barcelona on ainoa paikka, jossa voin olla täysin oma itseni. Nyt olen tajunnut, että kaikki uudet matkakohteet ovatkin oikeastaan tilaisuuksia löytää uusia puolia itsestäni. Välillä tuntuu siis kuin keksisin itseni uudelleen ulkomailla.

Minä olen kotona

”Mutta Pat, nyt en ihan ymmärrä. Mistä olet siis kotoisin?” Mielestäni sinun tulisi vastata tähän itse. Olen oppinut, että uuden asuinpaikan tai matkakohteen kokee toden teolla, kun heittäytyy siihen täysillä. Siksi olen kotona siellä, missä satun sillä hetkellä olemaan.

Haluatko löytää kodin uudesta paikasta?Opiskele ulkomailla
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin