EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kuinka kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa?

Kuinka kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa?

USA:ssa vietetään marraskuun lopulla kiitospäivää, joka on yksi vuoden suurimmista juhlapyhistä: se on maallinen juhla, joka ei liity mihinkään tiettyyn uskontokuntaan, joten sitä viettää lähes koko kansa. Juhlallisuuksien ytimessä on luonnollisesti  kiitospäivän illallinen, joka lienee amerikkalaisille koko vuoden tärkein ateria. Muille kansoille marraskuun neljäs torstai saattaa kuitenkin olla täysin outo juhlapyhä. Jos et siis tiedä, mistä oikein on kyse, käy tämä artikkeli läpi ennen amerikkalaiseen illallispöytään istahtamista tämän jälkeen tiedät, kuinka kiitospäivää oikein vietetään.

1. Mitä kiitospäivänä juhlitaan?

Kiitospäivää vietetään sadonkorjuun sekä perheen ja ystävien kunniaksi. Päivän ydin on kiitollisuuden osoittaminen, eli kyseessä on nimen mukaisesti juhla, jolloin kiitetään kaikesta hyvästä ja tärkeästä elämässä.

2. Kiitospäivän historia

Historiantutkijat eivät ole päässeet täyteen yhteisymmärrykseen siitä, missä ja milloin ensimmäinen kiitospäivän illallinen syötiin. Useimmiten kiitospäivän synty sijoitetaan kuitenkin vuoteen 1621, nykyisen Plymouthin alueelle Massachusettsin osavaltioon.

Tarinan mukaan englantilainen Mayflower-alus saapui Plymouthin rantaan joulukuun 11. päivä vuonna 1920, mutta perille selviytyi ainoastaan 46 niistä 102 separatistista, jotka nousivat alukseen Pohjois-Englannissa. Jäljelle jääneet uudisasukkaat saivat Wampanoang-heimon alkuperäisasukkailta opastusta siihen, kuinka viljellä kasveja ja selviytyä kylmästä talvesta. Kesällä 1621 sato kukoisti, ja englantilaiset järjestivät tämän kunniaksi perinteisen kolmipäiväisen sadonkorjuujuhlan (jonka juuret saattavat tosin olla myös Amerikan alkuperäisasukkaiden kulttuurissa).

Vuosisatojen takaisesta tapahtumasta ei ole saatu tarkkaa selvyyttä, ja historiallisissa lähteissä on eriäviä tietoja siitä, oliko juhlijoiden joukossa lähinnä uudisasukkaita vai myös paikallisia. Vallitsevan näkemyksen mukaan maahan saapuneet englantilaiset halusivat kuitenkin osoittaa juhlalla kiitollisuutta alueen alkuperäisväestölle. Koska eurooppalaisten uudisraivaajien ja amerikkalaisten alkuperäiskansojen välinen historia on täynnä sotaa ja konflikteja, väitteen todenperäisyys on kuitenkin herättänyt luonnollisesti kysymyksiä.

3. Kuinka kiitospäivää juhlitaan?

Nyt kun tunnet kiitospäivän historian, siirrytään muutama vuosisata eteenpäin nykypäivän juhlintoihin. Kiitospäivänä toimitaan jotakuinkin näin:

Klo 9–10 | Katso Macy’s-tavaratalon kiitospäivän paraatia
Viritä netin liveseuranta näkyviin tai etsi sopiva kadunkulma ja ihastele, kun jättimäisistä ilmapalloista, paraatilavoista ja marssiorkestereista koostuva kulkue luovii pitkin New Yorkin katuja.

Klo 10–12 | Tee viime hetken ostokset
Kiitospäivä, kuten muutkin juhlapäivät, on USA:ssa vapaapäivä tai vähintäänkin työpäivä on tavallista lyhyempi. Ruokakaupat ovat tavallisesti auki aamupäivän ajan, joten lähde aikaisin liikkeelle ja hanki kaikki, mitä tarvitset illallista varten.

Klo 12–13 | Presidentti armahtaa kalkkunan
Luit aivan oikein. Jo 1900-luvun puolivälistä lähtien Yhdysvaltain presidentti on ”armahtanut” vuosittain yhden tai kaksi kalkkunaa, jotka säästyvät kiitospäivän pöytään joutumiselta.

Koko päivän ajan | Katsele amerikkalaista jalkapalloa
Jalkapallo-ottelut ovat olennainen osa kiitospäivän viettoa. Ne antavat tilaisuuden kannustaa omaa suosikkijoukkuetta ja vievät samalla kätevästi huomion pois väliin jääneestä lounaasta – päivällä ei kannata syödä paljoa, sillä illallisaikaan täytyy olla todella nälkäinen.

Koko päivän ajan | Kokkaa, kokkaa, kokkaa
Oikeaoppisen kiitospäiväillallisen valmistelu saattaa viedä tunteja tai jopa päiviä, riippuen siitä, kuinka monta ruokalajia tarjoillaan ja kuinka monta ruokailijaa illallispöytään on tulossa. Pelkästään kalkkunan kypsentäminen vie noin 45 minuuttia jokaista painokiloa kohden, eli suurimmat linnut vaativat jopa viiden tunnin paistoajan.

Klo 18–22 | Syö enemmän kuin oikeasti jaksat
Ei varmaankaan ole kovin yllättävää, että amerikkalainen juhla perustuu lähes yksinomaan syömiselle. Voi kuitenkin olla vaikea uskoa, kuinka valtavat ruokamäärät yhden illan aikana saakaan syötyä, kun oikein omistautuu asialle.

4. Mitä kiitospäivänä sitten syödään?

Kalkkunaa
Jos perheessä ei noudateta kasvisruokavaliota, kiitospäivän juhla-aterian kruunaa tavallisesti kalkkuna. Olipa valmistusmenetelmänä sitten uunissa paahtaminen, savustaminen tai paistaminen, täydellisen rapean kuoren ja mehevän lihan tavoittelu on prosessi, jota voi pitää suoranaisena taiteenlajina.

Täytettä
Ennen paistopuuhiin ryhtymistä kalkkuna täytetään maissileivällä, sipulilla, sellerillä ja kuivatuilla karpaloilla. Kun täyte on kypsynyt tunteja kalkkunan sisällä, siitä tulee ihanan mehevää ja lihaisan makuista, mutta aromissa on mukana myös aavistus makeutta.

Karpalokastiketta
Makeankirpeä karpalokastike tuo esille kalkkunan lihaisan, mehukkaan maun. Älä osta tätä valmiina tölkissä, sillä kastike on todella helppo valmistaa itse.

Paistinkastiketta
Kun kalkkuna on saatu ulos uunista, on aika valmistaa toinen kastike, jonka tärkein ainesosa on uunivuoan pohjalle valunut paistoliemi. Paistinkastiketta valutellaan vapaamielisesti lähes kaikkien kiitospäivän ruokien päälle, eli sen huolellinen valmistus todella palkitsee.

Perunamuusia
Eihän kastike olisi mitään ilman perunamuusia! Maukkaalla, lihaisalla kastikkeella valeltu muusi kuuluu kiitospäivän juhlapöydän herkullisimpiin (ja täyttävimpiin) antimiin.

Kurpitsapiirasta
Sadon kurpitsoista syntyy makea ja täyteläinen kiitospäivän jälkiruoka. Sitä ennen on kuitenkin syöty kaksi tai jopa kolme lautasellista kalkkunaa, perunamuusia ja muita herkkuja, joten tämä aterian osuus saattaa tuottaa haasteita. Mutta huoli pois! Jos et jaksa syödä jälkiruokaa loppuun, voit aina nauttia sen perjantaina aamiaiseksi.

Nyt kun ruoantähteet tulivat puheeksi, on myös syytä huomauttaa, ettei kiitospäivän herkuista nauttiminen lopu itse juhlapäivään. Tähteitä jää usein niin paljon, että perhe päätyy syömään kalkkunavoileipiä, -burritoja, -laatikoita ja -keittoa koko loppuviikon.

5. Black Friday ja Cyber Monday

Kiitospäivän torstaina syötiin aivan liikaa, joten seuraava päivä on mainio hetki liialliselle shoppailulle. Tuolloin vietetään Black Fridayta, joka on epävirallinen joulun ostoskauden käynnistäjä. Suomeenkin rantautunut alennusmyynti tunnetaan Amerikassa huomattavista tarjouksista ja hysteerisestä tunnelmasta, joka vallitsee, kun ihmiset ryntäilevät kaupasta toiseen parhaiden etujen perässä. Ihmislaumoja ja ruuhkia vihaavien onneksi seuraavana maanantaina vietetään Cyber Mondayta, joka tuo tarjoukset myös verkkokauppoihin.

Jos vietät kiitospäivää ensimmäistä kertaa, kaikki juhlaan liittyvä perinteinen ohjelma, ostostelu ja syöminen saa helposti pään pyörälle. Pidä kuitenkin mielessä kiitospäivän alkuperäinen tarkoitus: kiittäminen. Juhla kokoaa perheet ja ystävät yhteen ja muistuttaa läheisten arvostamisesta –  sekä lähes 400 vuoden takaisesta hetkestä, jolloin kaksi hyvin erilaista kulttuuria kokoontui saman pöydän äärelle osoittamaan kiitollisuutta ja nauttimaan sadonkorjuun antimista.

Koe amerikkalainen kulttuuri ja kehitä englannin taitoasi!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin