EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

14 parasta niksiä maailmanmatkaajille

14 parasta niksiä maailmanmatkaajille

Niin mahtavaa kuin matkailu onkin, se voi toisinaan myös stressata – reissuun lähtiessä täytyy pakata ja pitää huolta, että kaikki tarpeellinen tulee mukaan, ja paikan päällä joutuu luovimaan tuntemattomassa ympäristössä. Mutta huoli pois, ystäväiset. Keräsimme 14 kappaletta matkavinkkejä, joilla suoriudut seuraavasta reissustasi kuin MacGyver konsanaan: kerromme, miksi hotellihuoneiden suihkumyssyjä kannattaa aina käyttää, miksi palasaippuasta on hyötyä myös muualla kuin kylpyhuoneessa ja miksi kassiin kannattaa pakata vaippoja, vaikkei matkaseurueeseen kuuluisi ensimmäistäkään vauvaa. Ja tämä oli vasta alkua.

1. Skannaa tärkeät dokumentit

Skannaa tai kuvaa tärkeimmät matkadokumenttisi, kuten passi, henkilökortti, viisumi, ajokortti ja hotellin varausvahvistus. Lähetä sitten tiedostot sähköpostiisi, talleta ne valitsemaasi pilvipalveluun tai toimita ne vanhemmillesi tai luottoystävällesi. Jos jotakin sattuu, pääset dokumentteihin helpommin käsiksi ja voit säästyä ajanhukalta, rahanmenolta ja tarpeettomilta päänsäryiltä.

2. Vältä shampookatastrofit

Estä shampoota vuotamasta matkalaukkuusi tuorekelmulla: peitä pullonsuu kelmulla, laita korkki päälle ja voilà – valmista tuli! Vaikka korkki löystyisi reissun aikana, seurauksena ei ole välitöntä sotkua. Jos tahdot olla vielä varmempi siitä, ettei shampoo pääse karkuteille, pakkaa kosmetiikkapullot uudelleensuljettaviin muovipusseihin ennen kuin sujautat ne toilettilaukkuusi.

3. Kilauta luottokorttiyhtiöön

Soita luottokorttisi tai maksukorttisi palveluntarjoajalle ennen reissuun lähtöä ja ilmoita, minne olet suuntaamassa ja kuinka pitkäksi aikaa. Näin varmistat, ettei maksukorttiasi suljeta sen vuoksi, että kortillesi kirjautuu yhtäkkiä ostotapahtumia Australiasta ja pankissa kuvitellaan, että joku on vohkinut maksuvälineesi. Talleta myös puhelimeesi kortin sulkupalvelun numero siltä varalta, että joku tosissaan käyttää korttiasi Australiassa, mutta olet itse Miamissa.

4. Pidä asiakirjat käden ulottuvilla

Kaikkialla ei välttämättä pääse nettiin, joten suosittelemme, että printtaat kaikki lippusi ja varausvahvistuksesi. Jos talletat kaiken mieluummin yhteen paikkaan ja tahdot hoitaa homman mahdollisimman yksinkertaisesti, ota dokumenteista kuvakaappaukset. Tällöin pääset niihin käsiksi puhelimen kuvagalleriassa, vaikkei verkkoyhteydestä olisi tietoakaan.

5. Sonnustaudu painavimpiin vaatteisiisi

Jos matkalaukkusi on liian pieni tai painava tai tuliaiset vievät enemmän tilaa kuin otaksuit, pue matkalle painavin takkisi, paksuin puserosi ja raskaimmat kenkäsi. Takista saa taiteltua näppärästi tyynyn, ja muut tarpeettomat vaatteet voi riisua pois heti, kun pääset paikallesi.

6. Kanna välttämättömyydet käsimatkatavaroissa

Löydät tarkempia pakkaamisvinkkejä esimerkiksi täältä ja täältä. Jos et kuitenkaan viitsi perehtyä aiheeseen sen kummemmin, muista nämä kaksi neuvoa: kun rullaat vaatteesi viikkaamisen sijaan, laukkuun mahtuu enemmän tavaraa, ja kaikista tärkeimmät välttämättömyydet – kuten laturit ja vaihtovaatekerta – kannattaa pakata käsimatkatavaroiden puolelle. Tällöin pärjäät, vaikka ruumalaukkusi lähtisi omille teilleen.

7. Hyödynnä kummallisen täydellinen piilopaikka

Älä tyrmää tätä neuvoa heti alkuun, vaan luota meihin: erilaiset arvotavarat – kuten käteinen, arvokorut ja passit – kannattaa piilottaa vaippoihin tai kuukautissuojien pakkauksiin. Tämä kuulostaa todella kummalliselta, mutta juuri siksi piilo toimii niin loistavasti. (Tätä samaista vinkkiä voi soveltaa myös karkkeihin, joita et ole valmis jakamaan.)

8. Hajota ja hallitse varallisuuttasi

Älä säilö kaikkia rahojasi ja dokumenttejasi yhteen paikkaan; jos kyseinen paikka päätyy hukkateille tai vorojen kynsiin, olet nimittäin pulassa. Pulmatilanteiden välttämiseksi kannattaa käyttää vyölaukkua (mikä on tällä hetkellä myös todella muodikasta!), kätkeä pieni hätäkassa kenkiin, hankkia huijauslompakko taskuvarkaiden hämäykseksi, pitää passi erillään luottokorteista – ja niin edelleen. Pidä vain huoli siitä, että löydät kaiken uudelleen, kun sille tulee tarvetta.

9. Täytä pullosi

Pullovesi on rahan ja luonnon haaskaamista. Pakkaa siis mukaasi juomapullo, jonka voit täyttää heti turvatarkastuksen jälkeen.

10. Liimaa tarra kylkeen

Jos kiinnität matkalaukkuusi tarran, jossa lukee ”särkyvää”, omaisuuttasi ei ainoastaan käsitellä erityisellä huolellisuudella – lisäksi laukkusi saatetaan sijoittaa koneessa matkatavarapinon päällimmäiseksi, jolloin se päätyy myös matkatavarahihnalle ensimmäisten joukossa. Matkalaukkukisan voitto on siis sinun.

11. Ota suihkulakit hyötykäyttöön

Oletko koskaan kummastellut, kuka kumma käyttää hotellien suihkulakkeja? Vastaus: nokkelat matkailijat. Suhteellisen tyylittömistä myssyistä saa nimittäin loistavia kenkäsuojia, joiden ansiosta matkalaukun muu sisältö pysyy siistinä ja puhtaana.

12. Ole kartalla

Jos et tahdo olla päivänselvä turisti, joka hortoilee kaduilla opaskirjan ja kartan kanssa, lataa olennaisten seutujen Google maps -kartat puhelimeesi. Tällöin voit tutkia niitä myös offline-tilassa, etkä näytä enää (ainakaan kovin) eksyneeltä.

13. Kurkista television taakse

Jos laturisi tai adapterisi häviävät, unohtuvat tai loppuvat kesken ja lähistöltä on televisio, kurkkaa sen selkäpuolelle – sieltä löytyy usein USB-portti, jonka kautta saat virtaa puhelimeesi ja muihin laitteisiisi. Jos majoitut hotellissa, voit myös kysyä laturia vastaanotosta. Jos sinulla on onni matkassa, tarjolla voi olla muutama varakappale, joita saa lainata.

14. Tuoksu suihkunraikkaalta

Jos olet pitkään tien päällä, matkatavarasi alkavat todennäköisesti haista tunkkaisilta – etenkin, jos olet reppureissulla. Tältä voi kuitenkin välttyä helpolla kikalla: kun sujautat matkatavaroidesi sekaan palasaippuan (kiitos sponsoroinnista, hotellien kylpyhuoneet!), vaatteesi tuoksuvat tuossa tuokiossa merituulelta ja niityn kukkasilta.

Lähde matkalle, jossa yhdistyvät hauskanpito ja kielen opiskelu!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin