EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Vastauksia yleisiin kysymyksiin: Mikä englannin kielitutkinto minun kannattaisi suorittaa?

Vastauksia yleisiin kysymyksiin: Mikä englannin kielitutkinto minun kannattaisi suorittaa?

Tahtoisitko suorittaa englannin kielitutkinnon, jotta saisit virallisen todistuksen kielitasostasi, mutta sinulla ei ole aavistustakaan, mikä tutkinto soveltuisi tarpeisiisi parhaiten: IELTS (International Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language) vai Cambridge English?

Mitä eroa niillä on, mitä kustannuksia niihin liittyy, ja voiko oman kieliosaamisen testata jollakin tavoin jo ennen tutkintokokeeseen sitoutumista?

Kielitutkintoja käsittelevä tietotulva on melkoinen, joten kokosimme tämän oppaan helpottaaksemme sopivan tutkintovaihtoehdon löytämistä. Tutustu näihin tietoihin, niin osaat tehdä fiksun valinnan nopeasti ja tehokkaasti.

Kuinka valitsen sopivan tutkinnon?

Keskeinen ero eri kielitutkintojen välillä on se, kauanko tutkintosuoritus on voimassa. Cambridge English -arvosana pätee loppuiän, siinä missä IELTS ja TOEFL luovat katsauksen juuri tämänhetkiseen kielitaitoosi: niiden arvosana on voimassa kaksi vuotta.

Jos tahdot suorittaa kielitutkinnon, jotta saat virallisen osoituksen kielitaidostasi ja voit merkitä arvosanan ansioluetteloosi, Cambridge English on todennäköisesti sinulle paras valinta. IELTS- ja TOEFL-tutkinnot taas ovat hyödyllisiä etenkin viisumia tai töitä hakiessa sekä korkeakouluun pyrkiessä, mikäli hakijalta edellytetään tietyn tasoista englannin osaamista.

IELTS on laajemmin käytössä Iso-Britanniassa ja TOEFL Pohjois-Amerikassa, mutta poikkeuksia löytyy ja useat instituutiot hyväksyvät kumman tahansa mainituista tutkinnoista.

Miten kielitutkinto suoritetaan?

Useimmat TOEFL-tutkinnon suorittajista valitsevat verkkopohjaisen testin (TOEFL iBT). Tällöin tutkintokoe tehdään tietokoneella, ja suoritus vie kolmesta neljään ja puoleen tuntiin (10 minuutin tauko pois luettuna). Kokeessa mitataan suullista kielitaitoa, kuullunymmärtämistä, kirjoitustaitoa ja luetunymmärtämistä, ja pisteitä voi saada enintään 120 – siis 30 kustakin osiosta.

Tutkintotodistukseen kirjataan pistemäärä välillä 0–120, ja suoritus on voimassa kaksi vuotta.

TOEFLin tapaan myös IELTS arvioi kielitaitoa neljällä alueella: kuuntelemisessa, kirjoittamisessa, lukemisessa ja puhumisessa. Näistä kolmea ensimmäistä mitataan kirjallisella kokeella, jonka kesto on 160 minuuttia ja joka suoritetaan yhtäjaksoisesti ilman taukoja. Kokeen suullinen osio kestää 15 minuuttia, ja se toteutetaan joko samana päivänä kirjallisen osion kanssa (10 minuutin tauon jälkeen) tai toisena ajankohtana. Käytännöt vaihtelevat tutkintokeskuksittain.

IELTS-arvosanat sijoittuvat välille 1–9, ja myös niiden kohdalla tutkintosuoritus pätee kaksi vuotta.

Cambridge English -tutkinnon sisältöön vaikuttaa se, minkä koetyypin valitset. Yleisesti Cambridge-kokeet kestävät kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä mitataan luetunymmärtämistä, kirjoitustaitoa ja kuullunymmärtämistä, ja jokaisen osion suorittaminen vie yhdestä kahteen tuntia, testattavan kielitasosta riippuen. Suullinen kielitaito arvioidaan usein toisena päivänä, ja testi on noin vartin mittainen. Tutkinnon suullinen osio suoritetaan usein toisen opiskelijan seurassa.

Cambridge Exam -tutkinnon voi tehdä joko sähköisesti tai paperiversiona, hieman tutkintokeskuksesta riippuen. Tutkintosuoritus merkataan eurooppalaisen viitekehyksen (Common European Framework of Reference) asteikon mukaisesti välille A1–C2, ja jos pistemääräsi jää vajaaksi tietystä tasosta, kielitaitosi merkataan yhtä tasoa alemmaksi.

Kuka kielitutkinnon myöntää?

TOEFL-kielitutkintoja myöntää Educational Testing Service (ETS), amerikkalainen voittoa tavoittelematon järjestö. IELTSiä taas hallinnoivat yhteisesti British Council, IDP Education, ja Cambridge English Language Assessment.

Cambridge-tutkintoja myöntää Cambridge English Language Assessment, joka toimii brittiläisestä Cambridgen yliopistosta käsin.

Missä ja milloin sen voi suorittaa?

Kaikki kolme kielitutkintoa voi suorittaa (lähes) missä päin maailmaa tahansa. Eri organisaatioiden verkkosivuilta löydät lähimmät tutkintokeskukset, ja voit myös ilmoittautua kokeeseen netin kautta.

TOEFL- ja IELTS-kokeita järjestetään lähes viikoittain, mutta Cambridge English -koepäiviä on vain muutama vuodessa. Omaa suoritusta täytyy siis ryhtyä suunnittelemaan hyvissä ajoin.

Muista, että jos käyt tutkintovalmennuskurssin jonkin kielikoulutusorganisaation, kuten EF:n, kautta, saat apua tutkintokokeeseen ilmoittautumisessa. Lisäksi saat parhaat mahdolliset eväät onnistuneeseen koesuoritukseen.

Kuinka paljon tutkintokoe maksaa?

TOEFL-tutkinnon hinta on noin 245 Yhdysvaltain dollaria, IELTSin noin 200 euroa ja Cambridge Englishin 165–255 euroa tutkintotasosta riippuen. Huomaathan, että hinnat voivat vaihdella alueittain ja niissä saattaa tapahtua muutoksia.

Kuinka siihen kannattaa valmistautua?

Valmistautuminen on ensiarvoisen tärkeää; älä aliarvioi tutkintokokeen vaativuutta, vaan aloita opiskelu hyvissä ajoin. Voit prepata omatoimisesti tai verkkokurssin avulla, mutta jos tahdot todella varmistaa edistymisesi ja suoriutua kokeesta niin hyvin kuin mahdollista, lähde kielikurssille.

EF ja muut kielikoulutusorganisaatiot tarjoavat kursseja, jotka on räätälöity juuri tutkintokokeita varten ja joihin sisältyy paljon täsmävalmennusta sekä harjoituskokeita. Jos suoritat kurssin ulkomailla – esimerkiksi Britanniassa, Yhdysvalloissa tai Kanadassa – saat parhaat edellytykset suullisessa osiossa pärjäämiseen, sillä vietät koetta edeltävät viikot ja kuukaudet jatkuvasti kieltä harjoitellen.

Ennen kuin teet päätöksen

Hanki käsitys nykyisestä kielitasostasi ja arvioi, onko tutkintovalmennuskurssi sinulle sopiva vaihtoehto suorittamalla maksuton EF SET (EF Standard English Test) -verkkotesti. Jos kaipaat vielä kattavampaa ja täsmällisempää tasoarviota, harkitse EF SET -testin PLUS-versiota.

Kuva: Oliver Symens, Flickr / Creative Commons

Hanki eväät tutkintokokeessa pärjäämiseen EF:n kurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin