EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 asiaa, jotka jokaisen Perthiin muuttavan pitäisi tietää

10 asiaa, jotka jokaisen Perthiin muuttavan pitäisi tietää

Australian Perthistä on kasvamassa yhä suositumpi kaupunki, joka valloittaa niin matkailijat kuin ulkomaille muuttajatkin. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä väki suuntasi tänne kaivosbuumin innoittamana, mutta nykyisin Perthiin saavutaan luonnonkauniiden maisemien, monipuolistuvan ravintolatarjonnan ja lähiseudun viinilaaksojen innoittamana. Harkitsetko suuntaavasi Länsi-Australian pääkaupunkiin hieman pidemmäksi aikaa? Tässä kymmenen asiaa, jotka sinun täytyy tietää, jos tulevaisuudessasi siintää muutto Perthiin.

1. Kaupunki on helposti hallittavaa kokoa

Perthin väkiluku on hieman yli kahden miljoonan, eli kyseessä ei ole mikään valtaisa metropoli. Pienempi asukasmäärä tuo mukanaan tietynlaista yhteisöllisyyden tunnetta ja leppoisaa tunnelmaa, samoin kuin sen, että kaupungissa riittää tilaa kaikille. Perthissä et koe, että olet rakennusten ja ihmisten saartama, eikä sinun tarvitse pelätä, että jäisit ruuhkassa säntäilevien työmatkalaisten jalkoihin.

2. Se sijaitsee etäällä

Tilan määrällä on myös kääntöpuolensa, sillä Perth sijaitsee varsin kaukana muiden osavaltioiden pääkaupungeista. Kuten usein todetaan, sieltä on itse asiassa lyhyempi matka Indonesiaan kuin Brisbaneen. Tämä heijastuu myös matkusteluun, sillä Perthistä pääsee lentämään varsin edullisesti moniin Aasian kaupunkeihin ja myös Lontooseen ja Johannesburgiin on tarjolla sopuhintaisia, suoria lentoja.

3. Arkisin on rauhallista

Perth ei lukeudu niihin kaupunkeihin, jotka eivät nuku koskaan. Paikallisilla on sen sijaan tapana viettää arkipäivät rauhallisissa merkeissä: he viihtyvät kotona perheen parissa tai suuntaavat leppoisalle illalliselle ystävien kanssa. Älä siis odota hektistä kaupunkia, joka pomppii ylös alas maanantaista perjantaihin, vaan totuttaudu paikalliseen elämänrytmiin ja vietä tyynet arki-illat uusien ystäviesi seurassa.

4. Tarvitset säästöjä

Perth on Sydneyä edullisemman kaupungin maineessa, ja tämä pitää paikkansa. Vierailijat toteavat kuitenkin usein, että Australia on kokonaisuudessaan yllättävän kallis paikka. Tutustu siis hintatasoon jo ennakkoon ja säästä tarpeeksi rahaa, ennen kuin Perthiin muutto koittaa, jotta matkakassasi riittää reissun loppuun asti (tai ainakin muutamalle ensimmäiselle kuukaudelle, mikäli olet jäämässä Australiaan pysyvästi).

5. Kaikki julkinen liikenne on osa samaa järjestelmää

Perthin junat, bussit ja lautat kuuluvat kaikki yhteen ja samaan liikennejärjestelmään, joka tunnetaan nimellä Transperth. Vuorovälit eivät ole aivan yhtä tiheitä kuin Lontoon kaltaisissa metropoleissa, mutta Perthin julkisen liikenteen verkosto on luotettava ja helppokäyttöinen. Hanki SmartRider-matkakortti, jolle voit ladata saldoa, niin matkojen maksaminen sujuu helposti. Myös itse kortista täytyy maksaa, mutta sillä liikkuminen käy muita vaihtoehtoja edullisemmin, eli tienaat summan nopeasti takaisin.

6. Länsi-Australiaan kannattaa tutustua

Käytä aikaa siihen, että tutustut Perthin ympärillä levittäytyvään Länsi-Australiaan. Se on yksi kengurumaan huonoimmin tunnetuista osavaltioista, sillä useimmat matkaajat suuntaavat saman tien itään. Myös lännessä on kuitenkin tarjolla uskomattomia kokemuksia. Siellä sijaitsee muun muassa Bibbulmun Track – tuhannen kilometrin mittainen kävelyreitti, joka kulkee Kalamundasta Albanyyn asti. Muita erinomaisia käyntikohteita ovat muun muassa osavaltion pohjoisosissa sijaitseva Karijinin kansallispuisto sekä Monkey Mia Reserve, missä pääsee ruokkimaan delfiinejä.

7. Sää on lämpöinen

Pohjoiselta pallonpuoliskolta saapuvat ihmiset ovat tavallisesti erittäin ilahtuneita Perthin säästä. Alueen ilmasto on saman tyyppinen kuin Välimeren seudulla: kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet puolestaan leutoja.

Muutto Perthiin kuitenkin tarkoittaa, että myös joulua vietetään helteisessä säässä, mikä voi olla pienoinen shokki muualta tulleille. Paras neuvomme on, ettet edes yritä loihtia perinteistä joulutunnelmaa, vaan annat suosiolla periksi ja vietät ”Chrissien” australialaiseen tyyliin. Mereneläviä, salaatteja ja kuohuviiniä ulkoilmassa nautittuna – kuulostaa melko mukavalta vaihtoehdolta!

8. Ulkona on helppo viihtyä

Ulkoilmasta puheen ollen: Perth sijaitsee näppärästi lukuisten luontopolkujen, patikkareittien, vesiputousten ja uiskenteluun sopivien vesionkaloiden äärellä. Muista siis pakata mukaan uikkarit sekä kunnon kengät! Viikonlopun patikointiretkeen sopivia kohteita ovat esimerkiksi Perth Hills, Serpentinen kansallispuisto, Yanchenin kansallispuisto, Bells Rapid Walk Trail, Herdsman-järvi sekä Noble Fallsin ja Lesmurdien vesiputoukset.

9. Rannalla turvallisuus on tärkeää

Ennen kuin kirmaat Perthin kauniille rannoille, käytä tovi siihen, että kertaat turvallisen rannalla oleilun periaatteet. Mene uimaan ainoastaan valvotuilla rannoilla, ja huolehdi, ettet päädy liian etäälle rantaviivasta tai lipuilla rajatun alueen ulkopuolelle. Muussa tapauksessa on vaarana, että voimakas merivirta tempaa sinut mukaansa. Jos näin tapahtuisi, älä yritä uida vastavirtaan; kellu sen sijaan mukana ja nosta kätesi ilmaan, jotta uimavalvojat hoksaavat, että tarvitset apua.

10. Aurinkoa ei sovi unohtaa

Olitpa sitten rannalla tai muutoin ulkosalla, Australiassa on tärkeää muistaa, että paikallinen aurinko voi vaurioittaa ihoa todella merkittävästi. Selviydyt UV-säteistä voittajana, kun muistat viisi asiaa: vedä ylle pitkähihainen puuvillapaita, hakeudu varjoon, suojaa silmät aurinkolaseilla, paina päähän leveälierinen hattu ja käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30.

Lähde Perthiin englantia oppimaan!EF Kielimatkat
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin