EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten joulua vietetään eteläisellä pallonpuoliskolla?

Miten joulua vietetään eteläisellä pallonpuoliskolla?

Joulu on toisella puolella maailmaa melko erilainen kokemus kuin täällä meillä – mutta mitä muuta voi olettaakaan? Lumikinosten tilalla on auringonpaistetta, joulukinkku korvataan katkaravuilla, ja kun me pohjoisen asukit kääriydymme paksuihin talvitakkeihin, päiväntasaajan toisella puolella paistatellaan shortseissa ja t-paidoissa.

Jotta saat kuviteltua hieman helpommin, miltä joulu näyttää eteläisellä pallonpuoliskolla, kokosimme suosikkiasiamme mainitusta aiheesta.

Australia

Australialaisessa joululaulussa rallatellaan lumettomasta joulusta kumipuiden alla – mikä on täyttä totta! Jos olet niin onnekas, että pääset joskus viettämään joulua kengurumaassa, pakkaa mukaan reilusti aurinkorasvaa ja valmistaudu siihen, että juhlaa vietetään merenelävien, salaatin ja urheilun merkeissä.

Helteellä syödään harvoin lämpimiä aterioita, mutta tämä ei tarkoita, että juhlijoille jäisi nälkä. Australialaisten joulupöydästä löytyy tyypillisesti äyriäisiä, kalaa, kylmää kinkkua ja kalkkunaa, pavlova-kakkua ja hyytävän kylmää kuplajuomaa.

Tärkeimpiä juhlapaikkoja ovat uima-allas ja oma takapiha: lapset testaavat lahjaksi saatuja uimaleluja, ja koko perhe pelaa yhdessä krikettiä. (Lisäksi hiekkaranta on keskeisessä roolissa – kun joulu koittaa, Brisbanen, Sydneyn ja Perthin lähirannat ovat täynnä juhlatunnelmaa!)

Tapaninpäivänä australialaisilla on tapana metsästää löytöjä alennusmyynneistä, katsella perinteistä krikettiottelua, käydä elokuvissa tai yksinkertaisesti nukkua pois univelkoja.

Uusi-Seelanti

Myös uusiseelantilaiset pääsevät viettämään joulua ulkona. Lapsilla on joulun aikaan pitkä kesäloma koulusta, joten perheillä on aikaa lähteä vaelluksille, telttailla ja tutustua syrjäisiin merenpoukamiin Aucklandin ja muiden rannikkokaupunkien seutuvilla. Lisäksi monet suuntaavat eteläisen pallonpuoliskon ykkösmaisemiin: rantahiekoille.

Mitä pukeutumiseen tulee, jalkaan vedetään joulunakin varvassandaalit (jotka tunnetaan tässä maailmankolkassa nimellä jandals). Juhlan pääateria on pitkä joulupäivän lounas, johon kuuluu monenlaisia salaatteja ja mereneläviä.

Vaikka joulukuuset ovat rantautuneet Uuteen-Seelantiin saakka, paikallisilla on myös oma joulupuunsa: pōhutukawa. Se on saarivaltion kotoperäinen laji, johon puhkeaa punaisia joulupallon näköisiä kukkia juuri joulun paikkeilla.

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa joulun pääateria muistuttaa illallisen sijasta pikemminkin lounasta: Tarjolla on glaseerattua kinkkua tai kalkkunaa, makeita joulupiiraita sekä braai- eli grilliruokaa, kuten paahdettua ankkaa ja naudanlihaa. Lisäksi pöydästä saattaa löytyä rusinoilla höystettyä keltaista riisiä, malva-vanukasta ja jäätelökakkua.

Herkut nautiskellaan luonnollisesti helteisessä ulkoilmassa, oltiinpa sitten Kapkaupungissa tai muualla Etelä-Afrikassa.

Etelä-Amerikka

Kuten meillä pohjoisessa, myös Etelä-Amerikassa annetaan jouluna lahjoja, koristellaan kuusia ja vietetään aikaa perheen ja ystävien seurassa.

Joulupuun ostajat saavat usein mukaansa pesebren eli seimiasetelman, ja ihmisillä on tapana osallistua keskiyön Misa del gallo -hartaukseen. (Nimi tarkoittaa “kukon messua”, ja sillä viitataan kukkoon, jonka sanotaan kiekuneen ensimmäisenä jouluyönä.) Jotkut työnantajat lahjoittavat alaisilleen joulukorin eli canestónin, joka sisältää erilaisia ruokatarvikkeita, kuten riisiä, sokeria, keksejä ja jauhoja.

Jos vertaillaan joulunviettoa eteläisen pallonpuoliskon englannin- ja espanjankielisissä maissa, suurin ero löytyy kenties siitä, että latinot syövät jouluaterian jo aattona. Lisäksi he jatkavat juhlimista (eli lahjojen antamista) aina loppiaiseen saakka.

Jouluaaton illallispöytään keräännytään perheen ja ystävien kera. Tarjolla on monia Euroopasta tuttuja ruokia, kuten kinkkua ja kalkkunaa, mutta myös paikallisia erikoisuuksia. Bolivialaiset herkuttelevat picanalla (tulisella kana-, liha- ja maissikeitolla), ja venezuelalaiset täyttävät lautasensa hallacalla (banaaninlehteen käärityillä lihatäytteisillä maissipasteijoilla), pan de jamónilla (kinkku- ja rusinaleivällä) ja dulce de lechozalla (papaijasta ja ruskeasta sokerista valmistetulla jälkiruoalla).

Ympäri Etelä-Amerikkaa tarjotaan usein myös lechónia (porsasta) sekä asado– eli grilliruokia. Brasilialaiseen ceia de Nataliin eli jouluillalliseen kuuluvat ehdottomasti rapeaksi paistetut turskapullat, farora (paistetun tapiokajauhon ja rapean pekonin yhdistelmä), trooppiset hedelmät, pähkinät ja rabanadas (köyhät ritarit, jotka tarjoillaan sokerin ja mausteisen portviinisiirapin kera).

Lumi, pakkanen ja piparkakut ovat toki tunnelmallisia, mutta myös eteläisen pallonpuoliskon joulussa on oma lumonsa! Joulu toisella puolella maailmaa tarkoittaa, että juhlaa pääsee viettämään ulkoilman, uudenlaisten ruokien, auringonpaisteen ja toisenlaisen joulutunnelman merkeissä.

Kaiken kaikkiaan kokemus on siis todella hauska. Suosittelemme ehdottomasti testaamaan.

Lähde oppimaan englantia toiselle puolelle päiväntasaajaa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin