EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 tapaa kehittää itseään ja elämäänsä, kun on jumissa kotona

10 tapaa kehittää itseään ja elämäänsä, kun on jumissa kotona

Kun kotona joutuu viettämään pitkiä aikoja, tilanne voi olla turhauttava. Olosta tulee helposti ärtynyt, levoton tai tympääntynyt, etenkin, jos ei ole tottunut olemaan jatkuvasti kotona eikä oikein tiedä, mitä tehdä. Tällaisina aikoina on tärkeää pysyä toimeliaana: kun hoidat tekemättömiä töitä, opit uutta, saat asioita aikaan ja perehdyt uusiin mielenkiinnon kohteisiin, orastava mökkihöperyys pysyy paljon paremmin aisoissa.

Tässä tulee kymmenen tapaa, joilla voit hankkia uusia näkökulmia, kun olet jumissa kotona. Ja älä huoli – mukana on myös laatuaikaa Netflixin parissa, sillä täytyyhän elämä pitää tasapainossa.

1. Luo uusi rutiini

Aloitetaan olennaisimmasta: pidä huoli, että olet oikeassa mielentilassa. Jos et pysty toteuttamaan tavanomaisia arkirutiinejasi, saatat muuttua rauhattomaksi.

Rakenna siis uudenlainen rutiini ja pidä siitä kiinni. Yritä herätä joka aamu samaan aikaan, aloita päivä jollakin tuotteliaalla toiminnalla ja syö lounasta pihalla, jos mahdollista. Päivittäinen rutiini auttaa pitämään ajatukset kasassa.

2. Opettele jokin taito

Nyt, kun sinulla on yhtäkkiä vapaata aikaa vaikka muille jakaa, se kannattaa käyttää tekemällä jotakin sellaista, mistä olet jo aiemmin haaveillut mutta mihin aika ei ole milloinkaan riittänyt. Ilmoittaudu verkkokurssille, ala seuraamaan joogakanavaa tai ryhdy opiskelemaan uutta kieltä. Jos sinulla on kotona muita ihmisiä seurana, voitte harjoitella yhdessä ja sopia, mitä kunakin päivänä on tarkoitus tehdä ja oppia.

3. Katso elokuvia tai sarjoja vieraalla kielellä

Tämä on erityisen hyödyllistä, jos opiskelet vierasta kieltä ja haluat kartuttaa sanavarastoasi. Netflixistä löytyy roppakaupalla erikielisiä elokuvia, joista monet on kuvattu kauniilla tavalla kaukaisissa paikoissa. Jos opiskelet espanjaa, katso ainakin Roma!

4. Pidä yhteyttä

Yhteydenpito ystäviin ja perheenjäseniin ei ole ollut koskaan yhtä helppoa kuin nykyaikana – voit käyttää Whatsappia, Skypea tai vaikka vanhaa kunnon puhelua. Ota siis yhteyttä vanhoihin kavereihin ja kysy, mitä heille kuuluu.

Nyt on myös oiva hetki päivittää oma Linkedin-profiili ja verkostoitua opiskelukavereiden tai vanhojen kollegoiden kanssa. Niin tai näin, varmista, pidät yhteyttä muihin ihmisiin.

5. Tee mielikuvamatka toiseen maailmaan

Matka-aiheiset kirjat ovat mahtavia: ne kuljettavat lukijansa aivan toiseen aikaan ja paikkaan, jossa voi viipyä niin pitkään kuin itse tahtoo. Tartu siis inspiroivaan matkakirjaan tai -romaaniin, joka tapahtuu sinulle vieraassa maassa, ja anna tarinan temmata mukaansa.

6. Kehitä ruoanlaittotaitojasi

Yksi parhaista asioista kotona olemisessa on se, että keittiö on aina käden ulottuvilla. Jos sinulla on mahdollisuus käydä ruokakaupassa, mikset valitsisi jotakin kiinnostavaa ruokakulttuuria, etsisi hieman ideoita netistä tai keittokirjoista ja kokeilisi uutta, eksoottista reseptiä? Opit todennäköisesti samalla uusia ruoanlaittokikkoja!

7. Ryhdy viherpeukaloksi

Jos sinulla on käytössäsi piha tai parveke, laita viherpeukalosi töihin ja pystytä itsellesi oma pikku paratiisi. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, yritä kasvattaa avokadopuu.

Mikään ei ole yhtä palkitsevaa kuin seurata, kuinka istuttamasi siemen alkaa versoa! Täytyy kuitenkin varoittaa, että puuha on varsin koukuttavaa.

8. Suunnittele seuraavaa seikkailuasi

Matkustaminen ei ehkä ole mahdollista juuri tällä hetkellä, mutta se ei tarkoita, ettet voisi tehdä suunnitelmia.

Sukella siis netin syövereihin ja tutustu itseäsi kiinnostavaan maahan tai kaupunkiin, ja ota ylös kaikki kiinnostavat paikat ja asiat, jotka haluaisit kokea. Jos kohteessa puhutaan vierasta kieltä, harkitse myös muutamien avainsanojen ja -lauseiden opettelua.

Kun hetki on otollinen matkalle lähtöön, olet valmis varauksen tekoon.

9. Pidä taukoa puhelimesta

Verkkomaailma voi olla ajoittain melko kuormittava, eli harkitse ruutuajan vähentämistä tai täydellistä nettitaukoa. Kun suljet hetkeksi somen ja verkkouutiset pois elämästäsi, saatat voida huomattavasti paremmin.

Jos vain pystyt, suuntaa ulos raittiiseen ilmaan ja jätä puhelin kotiin. Tunnet olosi rentoutuneeksi ja virkistyneeksi alta aikayksikön – mikä johdattaakin meidät näppärästi listan viimeiseen kohtaan.

10. Rentoudu

Kotona oleillessa on hyvä kehittää itselleen tekemistä, mutta kuinka usein saat mahdollisuuden rentoutua oikein juurta jaksaen?

Kun hidastat tahtia ja otat etäisyyttä normaaliin arjen kiireeseen, saatat huomata, että sinulla on taitoja ja kiinnostuksen kohteita, joita et ole tullut aiemmin edes ajatelleeksi.

Haaveiletko kielikurssista ulkomailla?Ryhdy suunnittelemaan!
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa