EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Tarinoita maailmankansalaisilta: Miten matkailla vastuullisesti?

Tarinoita maailmankansalaisilta: Miten matkailla vastuullisesti?

Olet varmaan kuullut sanottavan, että kaikki vaikuttaa kaikkeen? Kun puhutaan matkoista, tämä on täyttä totta. Siksi onkin syytä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, millaisia vaikutuksia matkailulla on ja mitä on vastuullinen matkailu.

Kun matkustat, opit samalla toisista kulttuureista, kielistä ja arvoista. Samalla vastavuoroisesti tarjoat muille näitä asioita omasta kulttuuristasi. Matkasi toteuttamiseksi tarvitset myös erilaisia asioita: hotellihuoneen, turistikierroksen, ruokaa, juomaa ja vaatteita nyt ainakin. Matkailijoina ja maailmankansalaisina meidän on syytä pohtia, millainen vaikutus tekemillämme valinnoilla on. Kuinka voimme varmistua, että matkustamme kestävällä tavalla vahingoittamatta paikallisia yhteisöjä tai ympäristöä?

Aloitetaan ympäristöstä

On tärkeää pohtia, miten matkailu vaikuttaa kohteena olevan alueen ympäristöön.

Yksi esimerkki: Costa Ricalla on äärettömän upeita maisemia. Niitä riittää rehevistä sademetsistä hiekkarannoille ja sumuisilta rinteiltä laavaa syökseviin tulivuoriin. Ei ole ihme, että Costa Rican luoto on taloudellisesti arvokasta, mutta myös tärkeää maan turismille. Maan matkailualan liiketoiminta on riippuvainen paikallisen luonnon tilasta, sillä turistit haluavat nähdä puhdasta ja elinvoimaista luontoa. Matkailijana Costa Ricassa sinä voit päättää, minne laitat rahasi. Miksi et siis valitsisi yrityksiä, jotka ovat sitoutuneita suojelemaan matkakohteenasi olevaa paikallista luontoa?

Vaatii hieman tutkimustyötä löytää ympäristövaikutuksiltaan vähäinen vaellus- tai melontaretki mönkijäajelun sijaan. Ravintolaa valitessa kannattaa syödä paikassa, joka valmistaa ruoan paikallisista aineksista pitkän matkan kulkeneiden tuotteiden sijaan. Tuliaisostoksilla on hyvä varmistua, että niistä saatavat tuotot menevät paikallisille työntekijöille. Kiinnittämällä huomiota muun muassa näihin asioihin käytät rahojasi paikallisen yhteisön eduksi ja autat suojelemaan paikallista luontoa.

Tunne rahojesi arvo

Kun matkustat ulkomaille ja käytät paikallista valuuttaa, on tärkeää tietää, minkä arvoista se on. Itsestäänselvää, eikö? Turistina on kuitenkin joskus hankalaa tietää, kuinka paljon asiat todella maksavat vieraassa maassa ja valuutassa. Jos olet täysin tietämätön, kuinka paljon paikalliset maksaisivat eri asioista, saatat tahtomattasi vaikuttaa negatiivisesti paikalliseen yhteisöön.

Esimerkiksi taksimatka hotelliltasi suositulle ravintola-alueelle maksaa paikallisilta viisi dollaria, mutta taksikuski pyytää turisteilta kymmenen. Jos kaikki turistit suostuvat maksamaan tuplasti kalliimman hinnan, taksikuskit alkavat suosia turisteja paikallisten sijaan ja pian hekin joutuvat maksamaan yhtä paljon. Tämä logiikka pätee taksiajeluiden lisäksi ruokaostoksilla, ravintolassa ja majoituksessa eli paikallisten elinkustannukset nousevat, vaikka heidän palkkansa pysyy usein samana. Mikäli kehitys jatkuu tällä tavoin pitkään, se voi jopa tuhota paikallisten yhteisöjen mahdollisuudet elää alueella.

Vaikka sinusta voi tuntua hyvältä maksaa taksikuskille ylimääräistä, koska hän oli ihastuttava tyyppi ja laittoi musiikkiakin kuulumaan, on hyvä muistaa ekstratipin vaikutukset laajemmassa mittakaavassa.

Muista ainakin tämä

Osalla maailman väestöstä on mahdollisuus ja etuoikeus matkustaa. Se asettaa meidät matkailijat vastuuseen siitä, että käytämme rahamme vastuullisesti. Jos haluamme vierailla eksoottisissa paikoissa maailmalla, on tärkeää samalla tukea näiden paikkojen taloutta, ympäristöä ja yhteisöjä. Käyttäytymällä fiksuina maailmankansalaisina voimme taata, että maailman upeat aarteet pysyvät tallella jatkossakin.

Valitse oma tapasi matkustaahttp://www.ef.fi/languagesabroad/
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin