EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Puhu kuin britti: 8 ilmausta, jotka täytyy osata

Puhu kuin britti: 8 ilmausta, jotka täytyy osata

Tiedätkö, mitä tarkoittaa miffed tai minted? Entäpä knackered tai gobby? Brittienglanti on täynnä ilmauisuja, jotka aiheuttavat hämmennystä muiden maiden kasvateissa. Päätimme siis listata joukon sanoja, jotka täytyy hallita, jos tahtoo sulautua joukkoon brittien seurassa ja käydä aidosta paikallisesta.

1. “Bits ‘n bobs”

Miten se sanotaan? “bits en bohbs”

Mitä se tarkoittaa? Pientä tavaraa tai rojua, jota lojuu esimerkiksi kotona.

Mistä se juontaa juurensa? On otaksuttu, että bits ja bobs olisivat vanhoja sanoja penneille – ja niitähän löytyy lojumasta sieltä sun täältä.

2. “Cheeky”

Miten se sanotaan? “CHII-kii”

Mitä se tarkoittaa? Ihmistä tai tekoa, joka on epäkunnioittava tai jota ei pidä ottaa (erityisen) tosissaan.

Mistä se juontaa juurensa? Tämä on ilmeisesti samaa kastia kuin muut röyhkeydestä kertovat ilmaukset, jotka viittaavat tavalla tai toisella poskiin, leukaan ja suuhun. Googleta ilmaisu “turn the other cheek”, niin saat asiasta paremman käsityksen.

3. “Gobby”

Miten se sanotaan? “GO-bi”

Mitä se tarkoittaa? Taipumusta huudella mielipiteitä tai esittää niitä törkeällä tavalla.

Mistä se juontaa juurensa? Gob on slangisana suulle, joten gobby tarkoittaa luonnollisesti sitä, että joku soittaa suutaan tarpeettoman paljon.

4. “Knackered”

Miten se sanotaan? “NÄ-kəhd”

Mitä se tarkoittaa? Todella väsynyttä tai lopen uupunutta.

Mistä se juontaa juurensa? Tälle on monta selitystä, kuten knacker’s yard eli paikka, jonne hevoset vietiin teurastettaviksi, sekä islannin hnakkur-sana, joka tarkoittaa satulaa. Etenkin jälkimmäisen kohdalla yhteyttä on tosin vaikea hoksata. Onko kaikki hevosiin liittyvä harvinaisen raskasta?

5. “Minted”

Miten se sanotaan? “MINN-təd”

Mitä se tarkoittaa? Erittäin rikasta ihmistä.

Mistä se juontaa juurensa? Tämän pohjana on minting-sana, joka tarkoittaa valuuttana käytettävien kolikoiden lyömistä. Minttu-yrtti ei siis liity asiaan millään lailla. Se olisikin järjetöntä – mutta hupaisaa!

6. “Mental”

Miten se sanotaan? “MEN-tl”

Mitä se tarkoittaa? Mahtavaa, hullua tai jännittävää ja epätavanomaista; merkitys riippuu siitä, mistä päin Brittejä puhuja on kotoisin.

Mistä se juontaa juurensa? Latinan sanasta mentis, joka tarkoittaa mieltä. Emme tosin tiedä mitään siitä, kuinka brittienglanti keksi antaa sanalle sen nykyiset merkitykset.

7. “Fit”

Miten se sanotaan? “fit”

Mitä se tarkoittaa? Erittäin puoleensavetävää (tavallisimmin todella hyvännäköistä) ihmistä.

Mistä se juontaa juurensa? Tämä perustuu todennäköisesti siihen, että urheilulliset ihmiset ovat viehättäviä timmin treenatulla tavalla – fit on varsinaiselta merkitykseltään “hyväkuntoinen”. Nykyisin sanaa voi kuitenkin soveltaa keneen tahansa vartalotyypistä riippumatta. Lisäksi fit voi tarkoittaa muun muassa johonkin tarkoitukseen sopivaa, istuvuutta tai raivokohtausta, mutta ei sotketa niitä tähän.

8. “Miffed”

Miten se sanotaan? “mifft”

Mitä se tarkoittaa? Tunnetilaa, joka on yhdistelmä vihaisuutta, loukkaantumista ja järkytystä.

Mistä se juontaa juurensa? Tästä on tehty vaihtelevia tulkintoja: miffed saattaa imitoida ärtymyksestä kertovaa äännähdystä (“mfffh!”), mutta on myös mahdollista, että se perustuu saksan mököttämistä tarkoittavaan muffen-sanaan. Niin tai näin, tämä on mukava sana, vaikka itse tunne onkin jotain aivan muuta.

PS. Brittienglanti on sen verran omalaatuista, että emme malttaneet lopettaa tähän – jatko-osa löytyy täältä!

Ota brittiaksentti haltuun kielikurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin