EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Sinkkujen päivä, musta perjantai ja kyber-maanantai: supervinkit shoppailuun

Sinkkujen päivä, musta perjantai ja kyber-maanantai: supervinkit shoppailuun

Joko tunnet marraskuun kuumimmat shoppailupäivät? Single’s day, Black Friday ja Cyber Monday eli suomalaisittain sinkkujen päivä, musta perjantai ja kyber-maanantai ovat käsillä. Kaiva siis pitkä jouluostoslista esille ja ota selvää näistä päivistä, sillä niin voit säästää paljon aikaa ja rahaa.

Sinkkujen päivä: 11. marraskuuta

90-luvulla sinkut aloittivat Kiinassa perinteen viettää omaa juhlapäivää anti-ystävänpäivän hengessä. Tästä erikoisesta juhlapäivästä on kasvanut vuosien saatossa maailman suurin nettishoppailupäivä. Taustalla tähän on verkkokauppajätti Alibaba, joka omi päivän itselleen vuonna 2009 ja muutti sen kaupalliseksi menestystarinaksi. Päivää kutsutaan usein myös poikamiesten päiväksi, sillä Kiinassa on yhden lapsen politiikan takia huomattavasti enemmän miehiä.

Shoppailijat kuluttivat 25 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuoden 2017 sinkkujen päivän aikana, mikä tekee siitä neljä kertaa Mustaa perjantaita suuremman.Yritykset tarjoavat sinkkujen päivänä merkittäviä alennuksia kannustaakseen ihmisiä shoppailemaan. Kiinalainen alkoholikauppa tarjosi esimerkiksi 33 ensimmäiselle shoppailijalle mahdollisuuden ostaa juomia loppuelämän tarpeiksi 1111 juanilla eli noin 1700 dollarilla. Vaikka sinkkujen päivää vietetään lähinnä kiinalaisissa verkkokaupoissa, siitä on tullut erittäin suosittu muun muassa Yhdysvalloissa, Singaporessa, Thaimaassa, Australiassa, Etelä-Afrikassa ja ylipäänsä kaikkialla, missä asuu suurempi kiinalaisten yhteisö.

Shoppailuvinkki: Mummon tai kumminkaiman joululahjojen ostamiseen sinkkujen päivä ei ehkä ole otollisin, vaan silloin kannattaa pyrkiä nappaamaan halutuimmat täsmäostokset. Selaa tarjouksia etukäteen ja laita parhaat löydöt kirjanmerkiksi. Ostoksilla kannattaa olla ajoissa, sillä tarjoustuotteet myydään loppuun äkkiä!

Musta perjantai: marraskuun neljäs perjantai

Vuonna 1924 amerikkalainen Macy’s-tavaratalo päätti järjestää New Yorkissa kiitospäivänä paraatin markkinoimaan alennusmyyntejä juhlan jälkeisenä perjantaina. He tuskin osasivat aavistaakaan, että Manhattanin läpi kulkeva paraati aloittaisi maan suurimman ostospäivän perinteen.
Mustan perjantain nimityksen taustalla pidetään tavaratalojen myynnin värikoodeja: tuona päivänä tappiota tekevät tavaratalot käänsivät myynnin kannattavaksi eli punaisesta mustaksi. Kiitospäivän jälkeen Yhdysvalloissa on epävirallinen vapaapäivä, ja kaupat pyrkivät kaikin keinoin kasvattamaan myyntiä ja saamaan ihmiset ostoksille. Tarjolla on ”early bird” -tarjouksia ja pieniä eriä superalennuksia, jotka kannustavat ihmiset jonottamaan ulkona jo kauan ennen ovien aukeamista. Musta perjantai lähti liikkeelle Yhdysvalloista, mutta se on levinnyt ympäri maailman kansainvälisten tavaratalojen mukana.

Shoppailuvinkki: Tee tutkimustyö valmiiksi. Selvitä, missä myydään ostoslistallasi olevia lahjoja ja suunnittele mahdollisimman tehokas reitti kaupasta kauppaan aamuvarhain.

Kyber-maanantai: Mustan perjantain jälkeinen maanantai

Kasvattaakseen Mustan perjantain hysteriaa Yhdysvaltain kansallinen kauppajärjestö lanseerasi termin kyber-maanantai vuonna 2005. Tarkoituksena oli antaa verkkokauppiaille aivan oma shoppailupäivä. Heti ensimmäisen vuoden jälkeen päivä saavutti suuren suosion ja sitä vietetään verkkokaupoissa ympäri maailman.
Kuten mustana perjantainakin, kyber-maanantaina on tarjolla tuntuvia tarjouksia suosituimmista lahjatavaroista. Tyylinä on nopeat syövät hitaat, mutta verkkokaupoilla ei toki ole aukioloaikoja vaan tarjoukset lävähtävät ruudulle 24 tunnin ajaksi. Myöskään maantieteelliset rajat eivät ole shoppailun esteenä, vaan shoppailemaan pääsee San Diegosta Shanghaihin.

Shoppailuvinkki: Ennen kyber-maanantaita verkkokaupat lähettävät tavallisesti tarjouksia sähköpostilla. Säilytä parhaat sivut ja muista googlata lähipiirisi toivelahjat löytääksesi parhaat diilit.

Joulunajan shoppailu saattaa tuntua uuvuttavalta, mutta tekemällä hyvän suunnitelman voit selvitä ostoksista nopeasti ja rahaa säästäen.

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin