EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Sinulla on sujuva kielitaito, kun…

Sinulla on sujuva kielitaito, kun…

Kun olet viettänyt jonkin aikaa ulkomailla – keskellä toisenlaista kulttuuria, historiaa ja kieltä – olosi on mahtava. Sinulla on paikallisia kavereita, ja shoppailet, työskentelet ja tilaat ruokaa vieraalla kielellä. Et koe olevasi enää se sama ummikko, jollaisena saavuit maahan. Itse asiassa kaikki on upeasti – siihen asti, kunnes ystäväsi kysyy: “No, joko sinulla on sujuva kielitaito?”

Onko tosiaan?

Sujuva kielitaito on vaikea määritellä. Monet (etenkin ne, jotka eivät ole koskaan opiskelleet vierasta kieltä) ajattelevat, että se vastaa kokonaisen tietosanakirjan nielaisemista ja täydellisen virheetöntä kommunikointia, josta on karsittu pois kaikki töppäilyt ja sanoissa sekoilut. Jos tämä olisi totta, kutsuisitko taitojasi sujuviksi edes omassa äidinkielessäsi? Tuskinpa.

Voisikin ajatella, että sujuvuus tarkoittaa pikemminkin kykyä viestiä nopeasti, vaivattomasti ja sulavasti erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa. Olisiko kielitaitosi sujuva tällä kriteerillä?

Kysymykseen ei ole ihan helppo vastata, mutta omaa taitotasoa voi onneksi päätellä tietyistä seikoista. Tässä tulee seitsemän sujuvan kielitaidon tunnusmerkkiä, jotka olemme havainneet vuosien varrella.

**1. Ihmiset eivät enää mukauta puhettaan sinua varten
**

Kun aloit opetella kieltä, kaikki oli niin häkellyttävää, että yksinkertaisinkin keskustelu tuntui järisyttävältä tapahtumalta. Ymmyrkäiset silmäsi, pelokas katseesi ja haparoivat vastauksi paljastivat kaikille, että olet vasta aloittelija, ja keskustelukumppanisi hidastivat huomattavasti puhetahtiaan, jotta pysyisit perässä. Nyt tällaista ei enää tapahdu, mikä on selvä merkki siitä, että päässyt jo pitkälle polulla kohti sujuvaa kielitaitoa.

**2. Pystyt salakuuntelemaan muiden keskusteluja
**

Kun kielitaitosi on sujuva, viereisten kahvilapöytien keskustelut eivät enää ajelehdi ohitsesi kuin sumu, josta ei saa otetta. Sen sijaan voit päättää, että kiinnität ympäröivään puheeseen aktiivisesti huomiota, ja kuunnella, mitä mielenkiintoista muiden elämässä tapahtuu.

Tämä virstanpylväs on mahtava, koska se tarkoittaa, että ymmärrät ihmisiä katsomatta heitä. Et siis turvaudu enää kehonkieleen ja ilmeisiin merkitysten tulkitsemisessa.

**3. Ymmärrät huumoria
**

Stand up -klubi? Televisiosta tuleva komediafestivaali? Helppoa! Ennen tarvitsit selityksen jokaiselle vitsille, mutta nyt ymmärrät ne saman tien – ja aivan omatoimisesti!

Kun pääset tähän pisteeseen, voit olla ylpeä itsestäsi. Tämä on suuri hetki kielen oppijalle, sillä huumorin ymmärtäminen tarkoittaa, että kulttuurille ominaiset piirteet ja vivahteet alkavat aueta.

**4. Toisinaan luet tai kuuntelet kieltä ilman, että kiinnität siihen mitään huomiota
**

Tämä vaikutti varmasti mahdottomalta ajatukselta, kun olit vasta kieliopintojesi alussa. Mutta tässä sitä ollaan: olet lukenut ties kuinka monta tekstikappaletta tai katsonut vieraskielistä uutislähetystä hyvän tovin, ennen kuin hoksaat, ettet ollut kiinnittänyt mitään huomiota itse kieleen. Tämä on jännittävä vaihe, joka osoittaa, että pystyt vaihtamaan kieltä lennosta.

**5. Pankissa tai lääkärissä asiointi ei enää herätä sinussa pelkoa
**

Ennen sujuvan kielitaidon omaksumista ajatus lääkärikäynnistä oli kauhistuttava. Mitä jos et osaisikaan selittää oireitasi ymmärrettävästi ja sinulle määrättäisiin laksatiiveja antiobiootin sijasta? Nuo ajat ovat nyt takana, ja keskustelut pankkivirkailijoiden, postitoimiston työntekijöiden ja huoltomiesten kanssa sujuvat vaivatta.

6. Tiedät, milloin ja kuinka käyttää kirosanoja

Monet saavat suurta hupia siitä, että opettavat ulkomaalaisille kirosanoja. Kun kuulit paikalliset sadattelut ensimmäisen kerran, ne kuulostivat luultavasti vain oudoilta. Nykyään kuitenkin tiedät paitsi sen, milloin ruokottomuuksia on tapana sanoa, myös sen, miten niitä voi soveltaa paikallisella tyylillä. Vaikka et itse kiroilisi, olennaista on se, että osaisit tehdä niin halutessasi!

**7. Tiedostat tekemäsi virheet
**

Ihmiset, joilla on sujuva kielitaito, tekevät edelleen virheitä. Erona muihin he kuitenkin hoksaavat omat mokansa. Kun osaat kieltä sujuvasti, huomaat korjaavasi omaa puhettasi aiempaa enemmän – usein heti virheen tapahduttua. Kun tällaista alkaa tapahtua, voit olla jälleen ylpeä itsestäsi. Taitosi ovat valovuosien päässä keskitason opiskelijasta, jolle on harvoin kehittynyt vastaavaa tietoisuutta omasta kielenkäytöstä.

Haaveiletko sujuvasta kielitaidosta? Hanki sellainen kielikurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin