EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Ulkomaalaiset kaverit tekevät elämästä parempaa – tässä syyt

Ulkomaalaiset kaverit tekevät elämästä parempaa – tässä syyt

Miksi hankkia ystäviä, jotka asuvat tuhansien kilometrien päässä? Mikset vain pistäytyisi kulman takana majailevan, jo kouluvuosilta tutun parhaan kaverin luona?

Vielä joitakin vuosia sitten kummastelin, miksi kukaan tahtoisi tieten tahtoen kavereita, jotka asuvat jossakin aivan muualla – etäisyyshän aiheuttaa vain harmia ja mielipahaa. Kun lähdin suorittamaan opintoja Saksaan, tutustuin kuitenkin opiskelijoihin eri puolilta maailmaa ja huomasin, että kansainvälisten kavereiden hyvät puolet ovat ehdottomasti merkittävämpiä kuin etäisyyden haitat.

Kokosimme joukon syitä, joiden vuoksi ulkomaalaiset kaverit tekevät elämästä parempaa:

1. Opit kieliä

Yksi ilmeisimmistä eduista, joita ulkomaalaisiin kavereihin liittyy, on mahdollisuus tutustua erilaisiin kieliin.

Vaikket edes pyrkisi oppimaan uuden ystäväsi kotikieltä, omaksut huomaamatta erilaisia sanoja ja ilmauksia – olipa kyse sitten tervehdyksestä, jota ystäväsi käyttää soittaessaan äidilleen, tai kirosanasta, jonka hän lipsauttaa aina turhautuessaan.

Vaikka osa oppimastasi saattaa vaikuttaa päällisin puolin melko hyödyttömältä, muistiisi rakentuu varasto sanoja ja ilmauksia, josta saattaa hyvinkin olla vielä hyötyä. Ehkä saat jonkun paikallisen hymyilemään seuraavalla ulkomaanmatkallasi tai vältyt eksymiseltä.

2. Sinusta tulee avarakatseisempi

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että amerikkalaiset yliopisto-opiskelijat, joilla oli kansainvälisiä kavereita, olivat muita avarakatseisempia ja suhtautuivat luontevammin kulttuurienväliseen vuorovaikutukseen. Heidän yliopistonsa tunnettiin aiemmin siitä, että eri syntyperiä edustavat opiskelijat olivat eriytyneet toisistaan. Kansainväliset opiskelijavaihdot ja niiden synnyttämät kaverisuhteet kuitenkin muuttivat tilanteen.

Jos yksittäisen oppilaitoksen tasolla voidaan saavuttaa tällaisia tuloksia, kuvittele, kuinka kulttuurien väliset raja-aidat lähtisivät kaatumaan, jos samaa sovellettaisiin koko maailman tasolla.

Kun ystävystyt muunmaalaisten ihmisten kanssa, sinusta ei siis tule ainoastaan tasapainoista Weltbürgeriä (maailmankansalaista), vaan kannat samalla kortesi kekoon yhtenäisemmän maailman puolesta.

3. Koet syvempää, kallisarvoisempaa ystävyyttä

Kun kaipaa jotakuta kaukana asuvaa, on helppo tuhahdella muiden juhlallisille huomautuksille siitä, kuinka etäisyys tekee suhteesta entistä voimakkaamman. Tämä on kuitenkin täyttä totta.

Yhteydenpito voi olla ajoittain haastavaa, mutta tämä tarkoittaa, että arvostat ulkomaalaisten kavereidesi seuraa entistä enemmän. Toisin kuin yleisesti luullaan, Journal of Communicationissa julkaistu tutkimus vuodelta 2015 havaitsi, että etäsuhde voi lisätä pariskuntien kokemaa läheisyyttä – eikä ole mitään syytä olettaa, ettei sama voisi päteä myös kaveruksiin.

Lisäbonusta tuo se, että kiitollisuuden kokeminen on todistetusti yhteydessä hyvinvointiin, kuten Sonya Lyubomirskyn kirjassa The How of Happiness selostetaan. Kun olet kiitollinen niistä hetkistä, jotka pääset viettämään ulkomaalaisten ystäviesi seurassa, kasvat siis onnellisemmaksi, paremmaksi versioksi omasta itsestäsi.

4. Sinulla on yöpaikkoja ympäri maailman

Nyt kun tiedämme, kuinka hyödyllisiä kansainväliset ystävyyssuhteet ovat maailman ja henkilökohtaisen kehityksen kannalta, voimme siirtyä käsittelemään pinnallisempia etuja, joita ulkomaalaiset kaverit tuovat mukanaan.

Majoitus on usein yksi suurimmista matkusteluun liittyvistä kuluista. Eikö siis olisikin mahtavaa, jos sinulla olisi eri puolilla maailmaa asuvia kavereita, joiden sohvalta saat ilmaisen yöpaikan?

Kaverisuhteita ei ehkä kannata hankkia vain siltä pohjalta, että tahtoisit vierailla kyseisen henkilön kotimaassa. Tämä toimii kuitenkin oivana lisämotiivina uusien ystävyyssuhteiden etsiskelyyn. Kun avaudut uusille ihmisille, asetut samalla alttiiksi uusille paikoille ja kokemuksille.

5. Saat autenttisempia matkakokemuksia

Maista aitoa kotitekoista pasta italialaisen ystäväsi luona, osallistu riverdance-tunnille irlantilaisen kaverisi kanssa tai koe perinteinen teeseremonia kiinalaisen ystäväsi seurassa. Vältä siis turistirysät ja elä kuin paikallinen!

Kansainväliset ystävät osaavat kertoa sinulle sisäpiirin vinkit cooleimmista ravintoloista ja opastaa sinut perille sokkeloisilla sivukujilla. Nykypäivän kaupallistuneessa maailmassa on usein haastavaa saada autenttisia matkakokemuksia, mutta paikalliset ystävät toimivat väylänä, jonka kautta pääset tutustumaan maan todelliseen arkeen ja elämänmenoon.

Suhtaudu siis uusiin ihmisiin avoimin mielin – samalla avaudut koko joukolle uusia, mahtavia kokemuksia.

PS. Mietitkö, kuinka ulkomailta sitten löytää kavereita? Katso kuusi vinkkiämme!

Lähde kielimatkalle ja tapaa ihmisiä eri puolilta maailmaa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin