EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Vuoden 2018 matkakohteet: nämä paikat kannattaa kokea nyt

Vuoden 2018 matkakohteet: nämä paikat kannattaa kokea nyt

Vuosi 2018 on käsillä ja tiedäthän mitä se tarkoittaa: ”Uusi vuosi, uusi minä!” Tai entäpä ”Uusi vuosi, uudet matkakohteet”. Kyllä, ihminen ei kehity ainoastaan kuntosalilla tai mehupaastolla, vaan myös matkaillessa. Maailma on tietenkin täynnä upeita kohteita, mutta nämä ovat mielestäni 2018 matkakohteet, joita kannattaa harkita.

1. Petra, Jordania

Lähi-itä on täynnä ihmeitä, eikä Jordania ole poikkeus. Voit nauttia Kuolleessameressä kellumisesta tai tutustua aavikkoon Wadi Rumissa, mutta Jordania on parhaiten tunnettu sen arkkitehtuurisesta taidonnäytteestään, Petrasta. Kaupunki on rakennettu kallionrinteelle ja tämä UNESCO:n maailmanperintökohde rakennettiin jo vuonna 312 eaa., mutta vasta vuonna 1812 sveitsiläinen matkailija löysi sen uudestaan. Jos pidät yhtään historiasta tai arkeologiasta, kannattaa valita Petra vuoden 2018 ykkösmatkakohteeksi.

2. Suuri valliriutta, Australia

Australian Queenslandin rannikolla on maailman suurin koralliriutta, pituudeltaan yli 2250 kilometriä. Tällainen luonnonihme, tietenkin sen on pakko olla must-see -listalla. Sinisenä takamaana tunnetu maailmanperintökohde on tuhansien kala- ja äyriäislajie koti. Lisäksi ympärillä parveilee satoja erilaisia lintuja, haita, rauskuja, valaita ja delfiinejä. Hämmennyn hieman ihan vain kirjoittaessani tätä, joten kuvittele vain, miltä tuntuu kaiken tämän näkeminen! Jos et harrasta laitesukellusta, ei hätää! Snorklaamallakin pääset tarpeeksi lähelle yhtä maailman seitsemästä ihmeestä.

3. Kauai, Havaiji, USA

Kauai ansaitsee maailman sateisimman paikan mitalin. Vaikka tämä kohde ei ehkä ole kiharatukkaisen ystävä, se on uskomaton trooppinen paratiisi. Kuvittele mielessäsi kuvauksellisia vaelluskohteita, syvänsinisiä uimapaikkoja, vauhdikkaita pyöräretkiä ja uskomattomia sukelluksia värikkäiden korallien maailmaan. Minun mielestäni paras vaellusreitti Havaijilla on Kauailla sijaitseva Awaawapuhi Trail. Reitti kohoaa korkeille vuorille Tyynenmeren ylle, joten henkeäsalpaavat näkymät ovat takuuvarma lupaus.

4. Victorian putoukset, Sambia ja Zimbabwe

Vieraillessa Victorian putouksilla koet kaksi maata yhdellä kertaa. ”Jylisevänä savuna” tunnetut mahtavat vesiputoukset Sambian ja Zimbabwen rajalla eivät ole maailman korkeimmat tai leveimmät, mutta silti kokonaisuudessaan suurimmat maailmassa. Zimbabwen puolta pidetään kuvauksellisempana, mutta miksi et vierailisi molemmilla puolilla kokeaksesi saman itse? Jos haet seikkailuja, suuntaa Victorian putoukset ylittävälle sillalle, josta voit myös lentää köysiradalla tai hypätä benji-hypyn. YOLO, eikö niin?

5. Zhangye Danxia, Kiina

Kun ajattelet Kiinaa, mieleesi tulee todennäköisesti Kiinan muuri ja jättiläispandat. Tämä on kuitenkin vain, jos et ole koskaan kuullut Sateenkaarivuorista. Maan rapautuminen ja eroosio ovat tyypillisesti melko hitaita ja tylsiä ilmiöitä, mutta tässä tapauksessa ne ovat luoneet mahtavia väriraitoja Zhangye Danxiassa sijaitseville vuorille. En ehkä oleta sinun löytävän paikasta yksisarvisia, mutta punaisena, vihreänä ja keltaisena hohtavien vuorten tutkailu on vähintään yhtä uskomatonta.

6. Yosemiten kansallispuisto, Kalifornia, USA

Kaliforniasta puhuttaessa aiheena on usein aurinkorannat ja julkkikset. Ymmärrän kyllä pointin, Kalifornian aurinkoinen elämäntyyli on upea. Jos kuitenkin pyrit löytämään osavaltiosta jotain erilaista, kannattaa katsoa ylöspäin Sierra Nevadassa sijaitseville vuorille. Siellä sijaitsee kuuluisa Yosemiten kansallispuisto. Pilvenpiirtäjien ympäröimänä on laaja metsä, mahtipontiset kalliot ja kuiskailevat vesiputoukset. Yosemite on vuorikiipeilijöiden, retkeilijöiden ja vaeltajien mekka. San Franciscosta lähtöisin oleva North Face -brändi on jopa ottanut logoonsa Yosemiten kuuluisan Half Domen muodon. Voit valita tuhansista reiteistä, joista löytyy jokaiselle sopiva ja varmasti kuvauksellinen vaihtoehto. Katso Instagramista #yosemite saadaksesi vilauksen ennalta.

7. Torres del Painen kansallispuisto, Chile

Myönnän olevani innokas vaeltaja ja luontomatkaaja, joten en malttanut olla lisäämättä vielä yhtä luonnonpuistoa. Mutta hei, kyseessä on vuoden 2018 matkakohteet. Yksi perinteinen Uuden Vuoden lupaus on päästä parempaan kuntoon, joten voit kiittää minua onnistuttuasi siinä. Oli miten oli, Magallanesin alueelta chileläisestä Patagoniasta voit löytää enemmän lampaita kuin ihmisiä, hohtavan vihreitä laaksoja, villinä virtaavia jokia, kimmeltäviä järviä ja jäätä kaikissa maailman muodoissa. Alueen luonto on raaka ja sitä on jopa kutsuttu yhdeksi maailman hankalimmista paikoista. Sen vuoksi suosittelen vierailua kohteeseen tammi- tai helmikuussa. Kaikkina muina vuodenaikoina tässä kansallispuistossa on todennäköisesti liian kylmää, märkää, tuulista tai ylipäänsä ikävää. Mutta tammi-helmikuu on sen arvoinen, luota minuun.

8. Rooma, Italia

Monet pitävät Pariisia rakkauden kaupunkina, mutta mielestäni Rooma ansaitsisi tämän tittelin, koska kaupungin italiankielinen nimi ”Roma” on väärinpäin ”Amor”. Toisaalta, voitko kuvitella mitään runollisempaa kuin kaupungin lempinimen ”Ikuinen kaupunki”. Kyseessä ei ole ainoastaan yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista, mutta myös länsimaisen sivilisaation syntysija. Tämän ansiosta voit löytää kaupungista loputtomasti historiaa. Pantheon, Trevi-suihkulähde, Espanjalaiset portaat, Colosseum ja Vatikaani. Vain muutamassa tunnissa voit nähdä maailman ikonisimmat nähtävyydet ja Vatikaanissa vierailun jälkeen voit myös sanoa käyneesi maailman pienimmässä valtiossa. Kaikki tämä, emmekä ole vielä edes maininneet herkullista gelatoa, pizzaa ja pastaa, jota voit syödä kaikkialla kaupungissa.

9. Costa Rica

Tuskin mikään muu saa sinua nukkumaan paremmin kuin lauma ulvovia apinoita ikkunasi juurella… Vitsivitsi, mutta tuskin kukaan lähtee Costa Ricalle nukkumaan. Voit aloittaa surffaamalla Tamarindon rannoilla, kiitää köysiradalla Arenalin metsien halki, tutustua Corcovadon kansallispuiston viidakoihin eli tekeminen ei lopu kesken Costa Ricassa. Maan luonnon uskomaton monimuotoisuus antaa ainutlaatuiset mahdollisuudet vaeltaa, pyöräillä, bongata lintuja, surffata ja viettää rantaelämää. Yksi tärkeimmistä syistä nostaa Costa Rica tälle top-10 -listalle, on maan Pura Vida -elämäntyyli. Kansallismottona tunnettu Pura Vida tarkoittaa puhdasta elämää ja paikalliset elävät sitä joka henkäyksellä. Sanoitpa hei, näkemiin tai tervetuloa, Pura Vida on läsnä ihmisten arjessa. Tekisi todennäköisesti hyvää kelle tahansa tänä vuonna.

10. Mauritius

Kun kirjoitan tätä, ulkona sataa outo sekoitus lunta, räntää ja vettä, mikä todennäköisesti saa minut haaveilemaan entistä enemmän trooppisista kohteista. Mutta voiko Mauritiuksen kaltaisia paikkoja hehkuttaa liikaa? Kohde jää usein Malediivien ja Seychellien varjon, mutta itse olen ihastunut juuri Mauritiuksen kauneuteen. Saarella on valkoiset hiekkarannat, maailman parhaat rannat surffata ja sukeltaa sekä auringonlaskut, jotka jäävät mieleen ikuisesti. Brittien vallan aika jätti jälkensä Mauritiukseen, joten älä ylläty vasemmanpuoleisesta liikenteestä. Autoista puheenollen, suosittelen vuokraamaan auton päästäksesi rannikkoa edemmäs. Saaren keskiosista löydät noin 10000 kertaa autenttisempia aterioita noin 2500 kertaa halvemmalla. Mitä muuta voisit toivoa?

Tee matkasuunnitelmat tulevalle vuodelle nyt!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa