1. Minkä ikäisenä voi lähteä EF Kielimatkalle?

EF Kielimatkalle voi osallistua 10 vuoden iästä alkaen. 10–14-vuotiaille oppilaille järjestämme erityisiä junioreiden ryhmämatkoja, ja 14–18-vuotiaille on omat nuorten ryhmämatkansa. Jos olet matkan aikaan 14-vuotias, voit itse päättää, kumman ikäryhmän matkalle haluat osallistua. 16-vuotiaille ja tätä vanhemmille tarjoamme itsenäisiä kielimatkoja, jotka sopivat kaikille aikuisiin asti. Jos siis olet 16–18-vuotias, voit valita joko ryhmässä toteutettavan tai itsenäisen kurssin. Tietyissä kurssikohteissa tarjotaan opetusta myös 25+ -kursseilla, minkä lisäksi valikoimaamme kuuluu 40+ -kursseja sekä erityisesti ammatilliseen kielitaitoon keskittyviä ohjelmia. Kysy lisätietoja toimistoltamme!


2. Miten ryhmämatkat ja itsenäiset kielimatkat eroavat toisistaan?

Ryhmämatkat toteutetaan kesäisin, ja niissä matkalle lähdetään EF Liiderin johdolla yhdessä suomalaisen ryhmän kanssa. Kielimatkan aikana voi opiskella joko suomalaisessa tai kansainvälisessä ryhmässä, ja oppituntien ulkopuolella järjestetään yhteistä vapaa-ajanohjelmaa ja retkiä, joihin kaikki osallistuvat. Matkan ohjelma on siis valmiiksi suunniteltu, ja oppilaat liikkuvat kohteessa ryhmänsä kanssa. Ryhmämatkat ovat kestoltaan 2–4 viikkoa, ja ne ovat valmiita pakettimatkoja: niihin sisältyvät siis niin lennot, lentokenttäkuljetukset, majoitus, ateriat, opetus kuin aktiviteetitkin.

Itsenäisille kielimatkoille voi lähteä ympäri vuoden – aloituksia on joka maanantai! Näissä matkoissa ei ole kyse valmiista kokonaisuuksista, vaan kurssin voi räätälöidä juuri omien tarpeidensa mukaiseksi: opiskelija päättää itse kurssin aloituspäivän, keston (kahdesta viikosta aina vuoteen asti), opetuksen määrän ja majoitusmuodon. Kurssit ovat hyvin kansainvälisiä, ja saatat tavata matkasi aikana vain muutamia muita suomalaisia. Itsenäisillä kielimatkoilla ei ole pakollista vapaa-ajanohjelmaa, mutta koulut järjestävät monenlaisia hauskoja aktiviteetteja ja retkiä, joille opiskelijat voivat halutessaan ilmoittautua mukaan. Kyse ei ole valmiista pakettimatkasta, vaan varaat lähtökohtaisesti kielikurssin, ja voit itse valita, mitä lisäpalveluita tahdot ottaa. Esimerkiksi lennot ja lentokenttäkuljetukset voi siis järjestää joko EF:n avulla tai itsenäisesti.


3. Mikä kurssi sopii minulle?

Jos olet sen ikäinen, että voisit valita joko ryhmämatkan tai itsenäisen kielimatkan, mieti ensiksi, lähtisitkö mieluummin valmiiksi suunnitellulle, ohjatulle matkalle vai tahtoisitko viettää kurssilla aikaa omatoimisemmin (katso kohta 2).

Ryhmämatkojen puolella useimmat oppilaamme valitsevat International-kurssin, ja suosittelemmekin juuri tätä vaihtoehtoa, jos tahdot päästä tutustumaan matkallasi mahdollisimman paljon muunmaalaisiin nuoriin ja harjoittelemaan kieltä kansainvälisessä seurassa. Classic-kurssit sopivat niille, joista tuntuu mukavammalta opiskella suomalaisten kesken. Lukion kolmosvuotta aloittaville luonteva valinta on Abi-kurssi, ja niille, jotka treenaavat kielitaitoaan mieluiten aktiivisen tekemisen ja harrastamisen lomassa, suosittelemme EF Camp ja EF Studio -matkoja.

Itsenäisillä kielimatkoilla suosituin valinta on EF Intensiivikurssi, joka edistää kielen oppimista kaikista tehokkaimmin: opetusta on enemmän kuin muissa kurssityypeissä, ja lisäksi kurssin sisältöä pääsee räätälöimään valinnaisaineilla kaikista kattavimmin. Jos tahdot hieman vähemmän opetusta, harkitse EF Yleiskurssia, tai jos toivot kurssiltasi erityisen paljon vapaa-aikaa, valitse EF Kesäkurssi. Kaikissa kurssityypeissä opetus toteutetaan tasoryhmissä, eli esimerkiksi Intensiivikurssia ei kannata arastella, jos oma kielitaito vaatii vielä petraamista – se on päinvastoin paras valinta, koska tällöin saat kurssistasi mahdollisimman paljon irti!


4. Miten oppilaista huolehditaan kielimatkalla?

Ryhmämatkoilla oppilaiden tukena on läpi matkan oma EF Liideri: ryhmänvetäjä, joka matkustaa oppilaiden kanssa Suomesta kohteeseen, on tavoitettavissa kellon ympäri ja saattaa ryhmän takaisin kotimaahan kurssin päätteeksi. Lisäksi ryhmiä ohjaa paikallinen liideri, ja kohteessa on myös paljon muuta EF-henkilökuntaa, joka huolehtii kielimatkan sujumisesta ja oppilaiden hyvinvoinnista. Aktiviteetit ja retket toteutetaan ohjatuissa ryhmissä, ja majoituksessa oppilaita pitää silmällä joko isäntäperhe tai asuntolavastaava sekä asuntolassa majoittuvat EF Liiderit. Helsingin-toimistollamme on kesäisin käytössä ympärivuorokautinen päivystyspuhelin, ja pystymme siis reagoimaan saman tien mahdollisiin kurssikohteissa ilmenneisiin ongelmatilanteisiin.

Itsenäisillä kielimatkoilla oppilaat saavat viettää oppituntien ulkopuolella aikaa omatoimisesti, mutta alaikäisille oppilaille on asetettu kotiintuloajat sekä kotimajoituksessa että asuntoloissa. Myös läsnäoloa oppitunneilla valvotaan. Koulupäivinä oppilaat voivat aina kääntyä EF-koulun henkilökunnan puoleen, ja ongelmatilanteita varten kohteissa on myös hätäpuhelimet, joista oppilaat saavat aina tarvittaessa EF:n edustajan kiinni. Kotimajoituksessa neuvoja voi kysyä isäntäperheeltä ja asuntolassa sen henkilökunnalta. Lisäksi Helsingin-toimistomme auttaa aina tarvittaessa.


5. Onko matkalla muita suomalaisia?

Tämä riippuu valitsemastasi kurssista. Ryhmämatkoilla matkustat kohteeseen aina suomalaisen ryhmän kanssa; Classic-kurssilla myös opiskelet suomalaisten seurassa, kun taas International-kurssilla opetusryhmät ovat kansainväliset. Todennäköisimmin ryhmässäsi on kuitenkin jonkin verran muita suomalaisia myös silloin, jos valitset International-vaihtoehdon. Itsenäisillä kielimatkoilla opiskelu taas on hyvin kansainvälistä, ja tapaat todennäköisimmin korkeintaan muutamia muita suomalaisoppilaita.


6. Mikä kohde sopii minulle?

Ihan ensiksi kannattaa miettiä, mitä kieltä tahtoisit lähteä oppimaan, ja oletko lähdössä matkalle ryhmän kanssa vai itsenäisesti. Tämän jälkeen voit tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin Kohteet-välilehden alta. Opiskelisitko kieltä mieluiten kaupunkiympäristössä vai rannan läheisyydessä, ja tahtoisitko matkustaa jonnekin lähemmäs vai kaukomaille? Kohteet-sivun ylälaidassa on filtteritoiminto, jolla voit rajata kohdevalikoimaa itsellesi mieluisaksi. Hyödynnä EF:n nettisivujen lisäksi myös sosiaalinen media: katso esittelyvideoita EF:n Youtube-kanavalta, selaile oppilaidemme kuvia Instagramissa kohteiden tunnisteilla (esim. #eflondon) ja lue entisten kielimatkalaistemme blogeja. Lisäksi opintoneuvojamme auttavat sinua mielellään sopivimman kohteen valitsemisessa! Soita meille numeroon (09) 6869 2311, niin voimme alkaa yhdessä suunnitella kielimatkaasi.


7. Mitkä kielimatkakohteet sopivat aikuisille?

Aikuiset voivat lähteä opiskelemaan mihin tahansa tahansa itsenäisten kielimatkojen kohteeseen, sillä ne on tarkoitettu kaikille 16 ikävuodesta ylöspäin. Osassa kohteita oppilaat ovat kuitenkin keskimäärin melko nuoria, eli jos toivoisit, että kurssitoverit olisivat lähempänä omaa ikääsi, kannattaa valita jokin aikuisopiskelijoihin keskittyneistä kouluistamme. Niissä yleiskielen oppitunnit toteutetaan 25+ -ryhmissä. Suosituimpia tällaisista kouluista ovat Lontoo – missä myös valinnaisaineita toteutetaan 25+ -kokoonpanoilla – sekä Malta, missä tarjotaan valittuina ajankohtina myös 40+ -kursseja. Kysy lisätietoja toimistoltamme! Muita aikuisopiskelijoihin keskittyneitä kohteitamme ovat Manchester, New York, Miami, Honolulu, Toronto, Madrid, Pariisi ja Berliini.


8. Mikä majoitusmuoto minun kannattaisi valita?

Kun pohdit itsellesi parhaiten sopivaa majoitusvaihtoehtoa, mieti, millaisen kokemuksen haluat saada. EF Kotimajoituksessa pääset näkemään kohdemaasi arkea ja kulttuuria kotiympäristössä, ja olet vuorovaikutuksessa paikallisten asukkaiden kanssa. Se tarjoaa siis hyviä tilaisuuksia harjoitella kieltä natiivipuhujien kanssa. EF Asuntoloissa, EF Kampuksilla ja EF Resorteissa taas majoitut kurssitovereidesi ympäröimänä, ja olet osa yhdessä asuvaa opiskelijayhteisöä. Useissa kohteissa asuntolatyyppisistä majoituspaikoista saattaa olla lyhyempi matka koululle kuin kotimajoituksesta, ja etenkin EF Kampukset ovat useimmissa tapauksissa suoraan koulun yhteydessä. 


9. Miten EF valitsee isäntäperheet?

Kaikki isäntäperheemme on valittu huolellisesti: haastattelemme perheet ja käymme paikan päällä tarkistamassa heidän kotinsa, ja lisäksi tarkkailemme jatkuvasti oppilaiden kotimajoitukselle antamia arvosanoja, jotta voimme varmistua, että majoituspaikka on standardiemme mukainen. Monet perheet ovat majoittaneet EF-oppilaita jo vuosien ajan, mutta myös vanhojen tuttujen perheiden luona vieraillaan säännöllisesti.


10. Voinko majoittua ystäväni kanssa?

Tämä onnistuu hienosti! Muista vain mainita asiasta varauksen yhteydessä, jotta tiedämme jättää toiveesta merkinnän varauksellesi. Huomaathan kuitenkin, että EF Liiderin kanssa matkustettaessa kaverin kanssa majoittuminen ei valitettavasti onnistu, mikäli olet lähdössä Yhdysvaltoihin kotimajoituskurssille, tai jos olette kaverisi kanssa eri sukupuolta. Lisäksi joissakin asuntoloissa on tarjolla ainoastaan yhden hengen huoneita.


11. Jos lähden matkalle itsekseni, kuka huonekaverikseni tulee?

Junioreiden ryhmämatkoilla huonekaverina on aina toinen suomalainen oppilas. 14–18-vuotiaiden ryhmämatkoilla majoitusjärjestelyt puolestaan vaihtelevat majoitustyypin ja kohteen mukaan: asuntolatyyppisessä majoituksessa huoneet jaetaan aina suomalaisten kesken – paitsi silloin, jos kurssikohteen asuntolassa on yhden hengen huoneet – kun taas kotimajoituksessa asut todennäköisimmin muista maista tulleiden oppilaiden kanssa. Jos haluat varmistaa, että perheessä ei ole kanssasi muita suomalaisia, tämä onnistuu pienellä lisämaksulla. Huomaa myös, että joissakin kohteistamme, etenkin Yhdysvalloissa, isäntäperheessä ei välttämättä majoitu lisäksesi muita oppilaita.

Itsenäisillä kielimatkoilla huoneet jaetaan toisesta maasta tulleen opiskelijan kanssa, oli majoitusmuotosi sitten kotimajoitus tai asuntola. Huonetoverit ovat aina samaa sukupuolta keskenään, ja lisäksi kiinnitämme huoneita jaettaessa huomiota oppilaiden ikään: pyrimme jakamaan huoneet mahdollisimman samaa ikäluokkaa edustavien opiskelijoiden kesken. Kotimajoituksessa sekä osassa asuntoloista voit valita myös yhden hengen huoneen, mikäli majoitut mieluummin omassa rauhassa.

Huonejakoja ei ilmoiteta ennakkoon, eli tapaat huonetoverisi kielimatkan alkaessa.


12. Mitä aterioita majoitukseen kuuluu?

Ryhmämatkoilla kotimajoitukseen kuuluu aina täysihoito ja asuntolatyyppiseen majoitukseen joko puolihoito tai täysihoito. Voit tarkistaa kohdekohtaiset tiedot esitteestämme tai kurssikohteiden omilta kohdesivuilta.

Itsenäisillä kielimatkoilla kotimajoitukseen sisältyy puolihoito arkisin ja täysihoito viikonloppuisin, ja asuntolamajoitukseen kuuluu joko puolihoito, aamiainen tai oma ruoanlaittomahdollisuus. Saat eri kohteiden asuntoloista tarkempia tietoja ottamalla yhteyttä toimistoomme.


13. Kuinka pitkä matka koululle on?

Matka-aika riippuu kohteestasi ja valitsemastasi majoitusmuodosta. Kotimajoituksessa koulumatka voi olla korkeintaan tunnin mittainen, mutta etenkin pienemmissä kohdekaupungeissa se voi olla myös huomattavasti lyhyempi, kuten 20 minuutin mittainen. Kampukset ovat usein aivan koulun yhteydessä, ja asuntoloista matka-ajat vaihtelevat – tunnin yläraja ei kuitenkaan ylity niissäkään, ja usein matka vie jotakin vartista puoleen tuntiin.

Koululle kuljetaan tavallisimmin julkisilla liikennevälineillä, ja saat majoituspaikastasi neuvot matkustamista varten. Lisäksi sinua autetaan esimerkiksi sopivan bussikortin hankkimisessa. Maltan ryhmämatkoilla bussikortit maksetaan ennakkoon osana kurssimaksuja.


14. Voinko lähteä matkalle, vaikka minulla on sairaus, erityisruokavalio tai allergioita?

Useimmissa tapauksissa sairaus, erityisruokavalio tai allergiat eivät estä kielimatkalle lähtöä. Muista vain kertoa meille asiasta heti varauksen teon yhteydessä, niin osaamme tarkistaa tilanteen ja etsiä sinulle sopivimman ratkaisun. Huomaathan, että jos sinulla on ruoka-aineallergioita tai noudatat erityisruokavaliota, varauksellesi täytyy useimmiten lisätä viikkokohtainen erityisruokavalion lisämaksu.


15. Voinko osallistua kielimatkalle, vaikka kielitaitoni ei ole kovin hyvä?

Ehdottomasti voit – kielimatkalle lähdetään nimenomaan oppimaan! Ennen kurssin alkua suoritetaan lähtötasotesti, jonka perusteella katsomme sinulle sopivimman tasoryhmän. Tämän ansiosta opit kieltä erityisen tehokkaasti, sillä saat opetusta juuri itsellesi sopivalla tasolla ja harjoittelet kieltä muiden samalla osaamistasolla olevien oppilaiden kanssa.

Itsenäisillä kielimatkoilla on lisäksi omat aloituspäivät sellaisille oppilaille, jotka eivät ole opiskelleet kieltä koskaan aikaisemmin. Toimistomme antaa mielellään lisätietoja asiasta!


16. Millaisia oppitunnit ovat? Opinko kieltä varmasti?

Ryhmämatkoilla luokkakoko on tavallisimmin 17 oppilasta, itsenäisillä kielimatkoilla 12–15 oppilasta (korkeintaan 17). Opetus perustuu EF:n omaan Efekta™-menetelmään, jonka perustana on opiskelun vuorovaikutteisuus ja monipuolisuus. Tunteihin sisältyy mm. erilaisia keskusteluharjoituksia, ryhmätöitä ja projekteja. Ryhmämatkalaisilla tärkeässä osassa ovat myös erilaiset roolileikit, kielipelit, opintoretket ja aidossa ympäristössä suoritettavat käytännön harjoitukset, kun taas itsenäisillä kielimatkoilla opetukseen kuuluu myös viikoittaisia luentoja sekä valinnaisaineiden tunteja (ei EF Kesäkursseilla). Oppitunneilla hyödynnetään teknologiaa sekä EF:n omia oppikirjoja, jotka on räätälöity eri ikäryhmille ja kielitasoille sopiviksi.

Kielitaitosi kehittyy matkan aikana varmasti: kun olet jatkuvasti kielen ympäröimänä ja harjoittelet sitä sekä oppitunneilla että niiden jälkeen aidossa ympäristössä, osaamisesi karttuu aivan eri lailla kuin kotona opiskellessa. Saat uutta varmuutta kielen käyttöön ja opit puhumaan sitä aiempaa sujuvammin. Itsenäisillä kielimatkoilla takaamme, että edistyt ainakin yhden tasoryhmän verran joka kuudes viikko.


17. Onko kielimatkalla vapaa-aikaa?

Ryhmämatkoilla koko kurssiohjelma on suunniteltu valmiiksi, mutta mukana on myös ns. ohjattua vapaa-aikaa. Ryhmä voi esimerkiksi viettää vapaasti aikaa EF Loungessa tai EF Beach Clubilla, tai oppilaille voidaan antaa mahdollisuus kierrellä ostoskadun liikkeissä siten, että tietyin väliajoin kokoonnutaan tapaamispaikalle. Itsenäisillä kielimatkoilla ei ole oppituntien ulkopuolella pakollista ohjelmaa, eli aikansa saa viettää vapaasti.


18. Kuinka varaan kielimatkan?

Voit varata matkasi nettisivujemme kautta, puhelimitse (09 6869 2311), sähköpostitse, vierailemalla Helsingin-toimistollamme, postittamalla esitteen takasivulta löytyvän varauslomakkeen tai nettisivujemme chatin kautta. Varausta varten sinun tulee valita haluamasi kurssityyppi, matkakohde, kurssin ajankohta ja kesto sekä majoitusmuoto. Lisäksi kysymme sinulta tarvitsemamme yhteystiedot sekä esimerkiksi mahdolliset allergiasi ja erityisruokavaliosi. 

Varauksen tietoja voi aina täydentää jälkikäteen, ja lisäksi voit tehdä muutoksia kurssivalintaasi. Voit siis varata matkan aivan huoletta! Varaus on alustava kaksi viikkoa (ensimmäisen laskun suorittamiseen asti), ja tämän ajan kuluessa voit tarvittaessa myös peruuttaa sen veloituksetta.


19. Voinko tehdä varaukseeni muutoksia?

Jos matkasi alkuun on vielä paljon aikaa, varauksen muuttaminen onnistuu tavallisesti oikein hyvin. Jos lähtöpäivä alkaa olla jo melko lähellä, muutosten tekeminen voi kuitenkin olla hankalampaa, kun kurssi- ja majoituspaikat alkavat olla täynnä. Ole yhteydessä toimistoomme, niin tarkistamme tilanteen ja teemme parhaamme, että matkasta saadaan juuri toiveidesi mukainen!


20. Mitä kielimatkan varaamisen jälkeen tapahtuu?

Ryhmämatkojen kohdalla lähetämme sinulle varausvahvistuksen sekä kurssin ensimmäisen laskun heti, kun varauksesi on syötetty järjestelmäämme. Lisäksi saat tunnukset omalle My EF -sivullesi, missä pääset tutustumaan kurssikohteeseesi ja tuleviin kurssikavereihisi. Keväällä järjestämme infotilaisuuksia, joissa saat tärkeitä tietoja ja vinkkejä tulevan matkasi varalle, minkä lisäksi postitamme sinulle Kielimatkalaisen käsikirjan. Ennen matkaasi suoritat lähtötasotestin My EF:ssä (ei koske ruotsin kursseja), ja tiettyjen kurssien ja kohteiden kohdalla matkavalmisteluihin kuuluu myös se, että täytät ja palautat toimistollemme muutamia lomakkeita. Sitten vain fiilistelet tulevaa reissuasi ja odottelet lähtöpäivää!

Itsenäisillä kielimatkoilla koulu vahvistaa vielä erikseen varauksesi, kun sieltä on tarkistettu, että kursseilla ja majoituksessa on tilaa valitsemanasi ajankohtana. Tavallisimmin vahvistus saadaan muutamassa arkipäivässä, minkä jälkeen lähetämme sinulle ensimmäisen kurssilaskun. Lisäksi sinulle toimitetaan kurssipaketti, jonka mukana saat vahvistuskirjeen, vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, tietoa matkaehdoista ja -vakuutuksesta sekä mahdolliset lomakkeet, jotka sinun tulee täyttää ja palauttaa toimistollemme (koskee etupäässä alaikäisiä oppilaita). Saat myös heti alkuun My EF -tunnukset, jotta pääset lukemaan tulevasta kurssistasi sekä tutustumaan opiskelutovereihisi. Lähtijäinfojen tiedot löytyvät varausvahvistuksestasi.

Tarvitsetko apua?

Olemme täällä sinua varten

  • Vieraile toimistollamme
  • Ota yhteyttä
  • Osallistu infotilaisuuteen