EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Euroopan ulkopuoliset kohteet: ensimmäisenä USA!

Euroopan ulkopuoliset kohteet: ensimmäisenä USA!

Haetko reissusuunitelmia tulevalle vuodelle? Yhdysvallat on oivallinen paikka aloittaa. Kannattaa tutustua näihin vinkkeihin ja etsiä juuri sopiva paikka sinulle.

New Yorkin korkeista pilvenpiirtäjistä San Franciscon mutkitteleviin mäkiin, Yhdysvallat ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä. Mikä tekee maasta erityisen kuuluisien kaupunkien ja upeiden paikkojen lisäksi? Ympärivuorokautisesta shoppailusta verkkareihin (jotka ovat ”chic”), Yhdysvalloista löytyy useampia maalle ominaisia asioita. Hämmentävää? Älä huoli – nämä ovat outoja, mutta hienoja asioita joita ymmärtävät ja tunnistavat vain Yhdysvalloissa asuneet…

AUTOKAISTAT ROKKAA!

Autokaista… mikä ihana amerikkalainen keksintö! Kuvittelepa tämä: voit hakea maitokahvisi aamulla, napata voileivän keskipäivällä ja tilata päivällisen – astumatta ulos autostasi. Avaa vain ikkuna, puhu mikrofoniin ja ruokasi on valmis noudettavaksi. Kaikki tämä nostamatta sormeakaan (paitsi avattaessa ikkuna). Eikö USA olekin mahtava

IKI-IHANAT VERKKARIT (KOKO PÄIVÄN, JOKA PÄIVÄ)

Onko sinulla ikinä päiviä jolloin tunnet itsesi aivan liian laiskaksi pukeaksesi jalkaan oikeita housuja? Tiedätkö ne päivät jolloin katsot kaihoisasti televisioon päin ja toivot ettei tarvitsisi pukeutua mennäksesi ruokaostoksille? Yhdysvalloissa se on ihan OK! On täysin hyväksyttävää pitäytyä verkkareissa asioilla juostessa tai jos sinua ei vain huvita pukeutua oikeisiin housuihin (kiitos sunnuntait!). Sitäpaitsi eihän mikään viestitä terveellisyydestä ja aktiivisuudesta yhtä hyvin kuin tennarit ja joogahousut!

KOOLLA ON VÄLIÄ

Grand Canyonin luonnonihmeestä New Yorkin pilvenpiirtäjiin, Yhdysvallat todella elää mottonsa ”big is beautiful – iso on kaunista” mukaan. Puhummehan loppujen lopuksi maasta jossa syntyi raskaat autot, kuten Hummer, sekä Big Mac. Amerikassa kaikki on suurta, mukaanlukien tiet ja parkkiruudut (ainakin parkkeeraminen onnistuu ilman sen kummempia vaikeuksia!).

KAHVIMUKI MENOSSA MUKANA

Unohda istuminen ja jutustelu lämpimän kupin äärellä. Amerikkalaiset ovat aina liikkeellä ja kahvikuppi kulki menossa mukana jo ennen kuin Starbucks teki niistä ”cooleja”. Amerikassa voit rynnätä tapaamisesta toiseen kahvimuki kädessä pysyäksesi energisenä koko päivän.

GRILLIKYLJYKSET OVAT KANSALLISAARRE

OK, on aika mennä asian ytimeen. Missään muualla ei tehdä grillikyljyksiä kuten Amerikassa. Nyt puhutaan mureista kyljyksistä barbeque-kastikkeella vuorattuna, lisukkeena ranskalaisia ja kyytipoikana iso Coca Cola. Oikeastaan olen melko varma, että tämä amerikkalaisen grillauksen tukipilari pitäisi listata kansallisaarteeksi.

OPISKELIJAELÄMÄ RULAA!

Amerikassa kelpaa olla opiskelija: yliopistot on koottu kampuksiin, joissa luokkahuone, kahvila ja asuntolat ovat vain korttelin päässä toisistaan. Asut kuin pienessä opiskelijakaupungissa, missä opiskelutovereistasi tulee henkilökohtaisia avustajiasi opiskelussa.

24/7 KAIKKEA

Amerikka ei koskaan nuku: ruokaostoksille voi mennä mitä oudoimpaan aikaan vuorokaudesta – ja piipahtaa apteekissa matkanvarrella. Todellinen himoshoppaajan paratiisi!

URHEILUA KAIKKIALLA

Urheilu on suuri osa elämää Amerikassa ja se on usein merkittävä syy juhlaan. Itse asiassa, urheilijat ovat niin tärkeitä, että monet urheilun kielikuvat täyttävät amerikkalaisen puheen. Esimerkiksi kun luokkatoveri käyttää ilmaisua ”step up to the plate”, hän on valmis hoitamaan osuutensa jostakin (amerikkalaisen pesäpallon termi) tai kun kaveri toteaa ”I hit a home run” (jälleen termi amerikkalaisesta pesäpallosta), hän läpäisi onnistuneesti tentin.

KIITOSPÄIVÄ KOKOAA YSTÄVÄT YHTEEN

Marraskuun neljäntenä torstaina koko Amerikka hiljentyy juhlistamaan peri-amerikkalaista perinnettä: Kiitospäivää. Joulua suurempana juhlanapäivänä, perheet ympäri maan yhdistyvät osallistuakseen perinteiselle Kiitospäivän päivälliselle osoittamaan kiitollisuuttaan hyvästä onnestaan. Juhla-ateria sisältää aina paistetun kalkkunan bataatin ja karpalokastikkeen kera, kurpitsapiirakan kruunatessa koko komeuden. Nam!

MIKÄÄN EI OLE MAHDOTONTA

Amerikka todella elää moton “mikään ei ole mahdotonta” mukaan. Saitko hyvän, mutta kaukaa haetun idean? ”Eipä hätää, pistetään toteutumaan”, toteaa amerikkalainen. Tämä ”can-do”-asenne on totisesti yksi suurimpia lahjoja, joita Amerikka on antanut maailmalle, eikä siis ihme että innovatiiviset yritykset kuten Apple, Google ja Uber ovat kotoisin juuri Amerikasta.

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa