EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä pitää välivuosi nyt

10 syytä pitää välivuosi nyt

Välivuosi on:

1. Mahtava tapa saada etumatkaa elämässä.

2. Ajanjakso, jolloin henkilö ottaa tauon – usein ennen opintoja, niiden aikana tai valmistumisen jälkeen – ja viettää sen matkustellen, kieliä opiskellen, työskennellen, työharjoittelussa tai vapaaehtoistyössä.

Välivuosi on ainutlaatuinen mahdollisuus, joka antaa paljon eväitä loppuelämään. Listasimme kymmenen asiaa, joita se saa usein aikaan.

1. Menestyt paremmin opinnoissa

Emme listaa välivuoden hyviä puolia tärkeysjärjestyksessä, mutta tämä ensimmäinen tämä taitaa silti olla suosikkimme: välivuosi voi parantaa opinnoissa pärjäämistä.

Joidenkin mielestä kuukausitolkulla jatkuva matkustelu saattaa olla ajan haaskaamista, koska ajan voisi käyttää myös opiskellen. Logiikka on kuitenkin väärä, sillä välivuosi auttaa usein menestymään opinnoissa. Tauon pitäminen, oman urapolun tunnistaminen ja opintoihin tarttuminen uudella innolla johtaa yleensä erinomaisiin opiskelutuloksiin.

2. Saat sujuvan kielitaidon

Kielitaito on yksi parhaista taidoista, jonka voit hankkia: useiden kielten osaaminen kehittää ajattelukykyä, eli se antaa aivoillesi käytännössä supervoimia. Lisäksi siitä on etua työnhaussa ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Kieltä oppii toki koulunpenkilläkin, mutta miksi et todella uppoutuisi siihen kunnolla ja eläisi sen keskellä? Kun matkustat maailmalla ja vietät aikaa paikallisten parissa, kieli ja kulttuuri ympäröivät sinua jatkuvasti. Tällöin saat sujuvan kielitaidon nopeasti, ja koet samalla ulkomailla opiskelun ilot.

3. Olet tyytyväisempi työhösi

Välivuotta viettäneet ovat uravuosinaan tyytyväisempiä työhönsä. Tämä ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä, kun olet vasta opintojesi alussa, mutta myöhemmin elämässä työssä viihtyminen on todella merkityksellistä.

Kun siirryt työmaailmaan, vietät työpaikalla suurimman osan ajastasi. Tämän takia on tärkeää valita ala, joka tuntuu merkitykselliseltä ja joka jaksaa innostaa harmaimpanakin maanantaiaamuna.

Välivuoden pitämällä voit ottaa hieman aikaa itsellesi ja todella pohtia, mikä ala sopisi omiin kiinnostuksenkohteisiisi ja valmiuksiisi kaikista parhaiten. Tämän jälkeen voit ryhtyä rakentamaan urapolkuasi vähitellen toivomaasi suuntaan opintoja suorittamalla ja työkokemusta kartuttamalla.

4. Muutut maailmankansalaiseksi

Elämme maailmassa, jossa kaikki ovat kytköksissä toisiinsa. On hyvin todennäköistä, että työskentelet tulevaisuudessa sellaisten ihmisten kanssa, joilla on erilainen kulttuuritausta kuin sinulla. On siis äärimmäisen tärkeää, että pystyt ymmärtämään kulttuureiden eroavaisuuksia sekä hyväksymään ne.

Nämä taidot harjaantuvat parhaiten, kun pääset itse kokemaan erilaisia kulttuureita ja elämään niiden keskellä. Tämä puolestaan onnistuu erinomaisesti välivuoden aikana.

Välivuosi auttaa ymmärtämään, että kaikki ovat erilaisia, mutta silti todella samanlaisia. Lisäksi se auttaa sinua löytämään oman paikkasi tässä maailmassa ja tarjoaa uusia näkökulmia vieraisiin kulttuureihin, kieleen ja ihmisiin. Saat kokemuksen maailmankansalaisuudesta, mistä on hyötyä läpi elämän.

5. Kohennat taloudellista osaamistasi

Tässä tulee termi, joka tekee vaikutuksen niin vanhempiin kuin työnantajiinkin: taloudellinen ymmärrys. Arvaa, mikä opettaa sinua tässä taidossa? Välivuoden viettäminen.

Kun sinun täytyy huolehtia itsenäisesti budjetissa pysymisestä esimerkiksi matkustellessasi maailmalla puoli vuotta, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin oppia hallitsemaan tulojasi ja menojasi. Omista varoista huolehtiminen on välttämätön taito elämässä, ja ulkomaille lähteminen tarjoaa tähän erinomaista harjoitusta.

6. Kehität pehmeitä taitojasi

Kulttuurien välinen viestintä, ongelmanratkaisu, sopeutumiskyky – tällaisista taidoista puhutaan usein “pehmeinä taitoina”, ja on varsin todennäköistä, että kehität niitä välivuotesi aikana. Ihmissuhdetaidot ja tunneäly ovat työmarkkinoilla kovassa huudossa, eli ne näyttävät mahtavilta ansioluettelossa ja auttavat sinua erottumaan joukosta.

Lisäksi saat välivuotesi aikana (kansainvälistä) kokemusta, josta on hyötyä töihin ja opintoihin hakiessa.

7. Parannat mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla

Jotkut murehtivat, että välivuosi näyttää huonolta ansioluettelossa. Asia on kuitenkin aivan päinvastoin!

Kaikki on kiinni siitä, kuinka hyvin osaat markkinoida välivuotesi. Jos teet vuoden aikana vapaaehtoistyötä Yhdysvalloissa ja työharjoittelun Barcelonassa, saat sujuvan kielitaidon englannissa ja espanjassa ja hankit samalla lukuisia pehmeitä taitoja, työhakemuksesi erottuu varmasti edukseen ja sinulla on paljon kerrottavaa työhaastatteluissa.

8. Voit välttyä uupumukselta

Olitpa minkä ikäinen tahansa, olet todennäköisesti opiskellut jo lukuisia vuosia. Olisiko aika pitää hieman taukoa?

Myös opiskelija voi hyvin kärsiä burnoutista, sillä opintojen ja muun elämän suorittaminen sekä oman urapolun selvittäminen aiheuttavat valtavia paineita. Monet korkeakoulut tiedostavat uupumisen vaarat ja kannustavat opiskelijoita ottamaan aikalisän, jos hekokevat sille tarvetta. Tauon aikana opiskelija voi miettiä, mitä tahtoo tehdä tulevaisuudessa ja hankkia taitoja, jotka auttavat häntä eteenpäin, ja, mikä tärkeintä, irrottautua arvosanojen ja deadlinejen stressaamisesta.

Ja tässä vielä eräs loistava uutisinen: 90 prosenttia välivuoden viettäneistä opiskelijoista palaavat takaisin opintojen pariin uudella innolla ja motivaatiolla.

9. Tutkit vaihtoehtoja ja löydät paikkasi

Oikean opiskelualan löytäminen, ammatin valitseminen ja aikuiseksi kasvaminen voivat olla hankalia asioita. Parikymppisenä (ja rehellisesti sanottuna myös kolmekymppisenä) elämässä tapahtuu paljon muutoksia, eikä asiaa helpota, että myös ympäröivä maailma muuttuu kovaa vauhtia. Tänä aikana tekemäsi valinnat vaikuttavat suuresti siihen, millaiseksi elämäsi muodostuu.

Kun annat itsellesi aikaa miettiä, mikä tekisi sinut onnelliseksi seuraavien kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden ajan, päätöksesi voivat olla huomattavasti parempia. Välivuosi voi auttaa sinua kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja ja osoittaa, mitä tahdot (ja et tahdo) tehdä tulevaisuudessa. Tämä kuitenkin vaatii edellyttää, ettet vain heittäydy tauolle vaan todella mietit, mitä haluat saada välivuodesta irti.

10. Koet ikimuistoisia hetkiä

Toivottavasti otat kaiken irti välivuodestasi: matkustelet, kokeilet ja seikkailet. Sinulla on uskomaton tilaisuus oppia itsestäsi ja maailmasta samalla, kun kasvat itsevarmaksi ja mahtavaksi tyypiksi, joka pärjää elämässä.

Välivuoden aikana luodaan unohtumattomia muistoja, joista syntyy mahtavia tarinoita – ja kokemuksen täydentävät uudet, kansainväliset ystävät. Pidä siis huoli, että nautit joka hetkestä ja elät täysillä – välivuosi on juuri sitä varten.

Ryhdy suunnittelemaan omaa välivuottasi!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin