EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

24 yllättävää faktaa olympialaisista

24 yllättävää faktaa olympialaisista

Vaikka urheilu ei kiinnostaisi, olympialaisissa on jotain taianomaista. Urheilijat treenaavat vuosia yltääkseen huippusuoritukseen, joka on usein vain muutaman sekunnin mittainen. Itkemme onnenkyyneliä voittajien puolesta, tunnemme myötätuntoa häviäjiä kohtaan, huudamme tv:lle ja heitämme yläfemmoja tuntemattomien kanssa. Kahden vuoden välein sopeudumme toiseen aikavyöhykkeeseen, olemme todella isänmaallisia ja tunnistamme eri maiden lippuja ja kansallislauluja paremmin kuin koskaan muulloin.

Jotta pääsisit olympialaisten tunnelmaan, kokosimme yllättäviä faktoja maailman maineikkaimmista kisoista.

1. Ensimmäiset olympialaiset järjestettiin 700-luvulla eKr. Kreikan Olympiassa. Kisat toteutettiin joka neljäs vuosi 12 vuosisadan ajan, kunnes keisari Theodosius I kielsi kaikki pakanalliset festivaalit 300-luvulla jKr. Tämä tarkoitti, että myös olympialaiset täytyi unohtaa.

2. 1500 vuotta myöhemmin urheilukilpailu näki kuitenkin jälleen päivänvalon: ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset pidettiin Kreikassa vuonna 1896.

3. Antiikin Kreikassa urheilijat eivät miettineet sponsoreita tai välittäneet suojavarusteista ja pukeutumisesta – sen sijaan he kilipailivat alasti.

4. Antiikin Kreikassa olympiakilpailut kestivät viisi tai kuusi kuukautta.

5. Naiset ovat saaneet osallistua olympialaisiin vuodesta 1900 asti.

6. Vuosina 1924–1992 talvi- ja kesäolympialaiset järjestettiiin samoina vuosina. Nykyään ne järjestetään eri aikoina, ja kisat vuorottelevat kahden vuoden välein.

7. Vain neljä urheilijaa on voittanut mitaleja sekä talvi- että kesäolympialaisissa. Ainoastaan yksi heistä, Christa Ludinger-Rothenburger, voitti useita mitaleja samana vuotena.

8. Lontoon kesäolympialaisissa 2012 olympiakylässä käytettiin reilun kahden viikon aikana 165 000 pyyhettä.

9. Kilpailun viralliset kielet ovat englanti ja ranska sekä isäntämaan virallinen kieli.

10. Tarzan on kilpaillut olympialaisissa: Johnny Weissmuller voitti viisi kultamitalia uinnista 1920-luvulla, ryhtyi sittemmin näyttelijäksi ja esitti Tarzania kahdessatoista elokuvassa.

11. Vuosina 1912–1948 myös taiteilijat osallistuivat olympialaisiin: taidemaalarit, kuvanveistäjät, arkkitehdit, kirjoittajat ja muusikot kilpailivat mitaleista omissa lajeissaan.

12. Vuonna 1936 Berliinin kesäolympialaisissa kaksi japanilaista seiväshyppääjää pääsi jaetulle toiselle sijalle. Sen sijaan, että kilpa olisi pidetty uudestaan, japanilaiset päättivät sulattaa puolikkaan hopea- ja puolikkaan pronssimitalin yhteen, jotta molemmat saisivat puolikkaan kummastakin mitalista.

13. Olympiasoihtu sytytetään vanhanaikaisin menetelmin muinaisessa seremoniassa Heran temppelissä Kreikassa: näyttelijättäret, jotka pukeutuvat antiikin Kreikan papittarien asuihin, käyttävät parabolista peiliä ja auringonsäteitä soihdun sytyttämiseen.

14. Heran temppelistä soihtu aloittaa matkansa kohti isäntäkaupunkia. Sitä kantavat useimmiten juoksijat, mutta soihtu on matkustanut myös laivalla, lentokoneella, hevosella, kamelilla, radiosignaalin välityksellä, veden alla ja kanootilla.

15. Sytyttämätön olympiasoihtu on myös käynyt avaruudessa useita kertoja.

16. Tarkoituksena on, että olympiasoihdun ja olympiatulen liekit palaavat koko olympialaisten ajan. Jos liekki sammuisi, sen voi sytyttää uudestaan ainoastaan varaliekin avulla. Varalla oleva liekki on myös sytytetty Kreikassa – eikä tämä suinkaan tapahdu tavallisella sytyttimellä!

17. Lontoon kesäolympialaiset vuonna 2012 olivat ensimmäiset olympialaiset, joissa kaikki osallistujamaat lähettivät mukaan naisurheilijoita.

18. Seuraavat lajit eivät (ikävä kyllä) ole enää osa olympialaisia: taitouinti yksilölajina, köydenveto, köysikiipeily, kuumailmapalloilu, tandempyöräily, esteuinti ja pitkänmatkansukellus (laji, jossa hypätään veteen ja sukelletaan niin pitkälle kuin mahdollista). Onneksi pulujen ampumisessa kisailtiin vain kerran Pariisin olympialaisissa vuonna 1900.

19. Olympiarenkaat koostuvat viidestä renkaasta. Symboli edustaa viittä eri maanosaa, ja sen on suunnitellut paroni Baron Pierre de Coubertin, yksi nykyolympialaisten perustajista.

20. Olympiarenkaiden kuusi väriä (sininen, keltainen, musta, vihreä, punainen ja valkoinen) valittiin, koska jokaisen maan lippu sisältää ainakin yhden näistä kuudesta väristä.

21. Olympialaisia on isännöinyt 23 eri maata.

22. Olympialaisten ensimmäinen virallinen maskotti oli mäyräkoira Waldi Münchenin olympialaisissa vuonna 1972.

23. Rion kesäolympialaiset 2016 ovat ensimmäiset olympialaiset, jotka järjestettiin Etelä-Amerikassa.

24. Rion olympialaiset kestävät yhteensä 17 päivää, ja näiden päivien aikana 10 500 urheilijaa 205 maasta edustaa 42 urheilulajia ja osallistuu 306 kilpailuun.

Yllätyitkö?

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa