EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

7 vinkkiä kulttuurishokin taltuttamiseen

7 vinkkiä kulttuurishokin taltuttamiseen

Uusien kulttuurien tutkiminen on yksi palkitsevimmista asioista matkustaessa ulkomaille, mutta se voi myös olla haastavaa. Vaikka matkustaminen uuteen  kohteeseen tuntuu jännittävältä, siihen voi mennä hieman aikaa, että tuntee olonsa kotoisaksi. Kulttuurishokki saattaa tuntua aluksi hankalalta ja sen kokee melkein kaikki matkustajat. Tämän takia päätin haastatella työkavereitani heidän kokemuksistaan kulttuurishokista ja miten he käsittelivät sen matkan aikana. Jaan teidän kanssa heidän kokemuksia, joista saatte vinkkejä.

JUAN: KOLUMBIASTA ENGLANTIIN

Olen alkuperäisesti Kolombiasta, mutta muutin Pohjois-Englantiin. Totutteleminen Englannin säähän tuntui aluksi yhtä haastavalta kuin heidän englannin kielen aksentin ymmärtäminen! Onneksi opin melko nopeasti paikalliset asiat ja olen saanut paljon uusia brittiläisiä kavereita.

RUBEN: PORTUGALISTA KIINAAN

Innolla odotin, että pääsin tutustumaan erilaisiin ravintoloihin uudessa kotikaupungissani, Shanghaissa. Päätimme muutaman kaverini kanssa suunnata suoraan perienteiseen kiinalaiseen ravintolaan heti seuraavan päivänä, kun saavuimme tänne. Kukaan meistä ei puhunut mandariinikiinaa eikä kukaan henkilökunnasta puhunut englantia – voit kuvitella, miten vaikeata kommunikointi oli! Onneksi ravintolan seinissä oli kuvia ruokalajeista ja pystyimme tilaamaan osoittamalla ruokalajien kuvia ja tarjoilija yritti parhaansa mukaan kuvaamaan, mitä ruokalajit sisälsivät. Yhden ruokalajin kohdalla tarjoilija alkoi liikuttaman käsiään ylös ja alas. ”Sen täytyy olla kanaa”, ajattelimme, ”otamme sen!”. Tarjoilija tuli myöhemmin luoksemme tilaamamme ruoan kanssa… tilasimme sittenkin kaksi sammakkoa!

FLORENCE: AMERIKASTA PANAMAAN

Päätin irtautua rutiineista jo 17-vuotiaana. Halusin myös oppia espanjan kieltä. Muutaman kuukauden jälkeen olinkin jo matkalla Panamaan!

Jälkeenpäin ajateltuna, olin itse asiassa kaukana kultuurishokista. Elämä oli vain niin erilaista siellä. Koin sen mielenkiintoiseksi seikkailuksi, kun pääsin matkustamaan kaupungista toiseen.  Bussissa matkustaminen oli kuitenkin eri asia. Kun kuljin ensimmäistä kertaa bussilla, yksi kanssamatkustajista huusi kovaan ääneen ”Stop!”, kun hän halusi jäädä seuraavalla pysäkillä pois. Olen tottunut täsmällisiin aikatauluihin, joten täytyy sanoa, että koin ensimmäistä kertaa kulttuurishokin matkan aikana. Se oli kuitenkin mielenkiintoinen bussimatka!

KASIA: PUOLASTA PERUUN

Perussa ei ole joukkoliikennettä, ja asuin siellä vuoden. Taksit olivat ainoa ratkaisu päästä määränpäähän, mutta niihinkin oli totuttelemista. Taksikuskin kanssa piti osata neuvotella ja varmistaa, että kuski tietää tiensä määränpäähän, on valmis viemään minut sinne sekä sopia hinnasta. Muutaman viikon harjoittelun jälkeen, onnistuin välttämään maksamaan ”turistihinnan” ja neuvottelemaan hinnasta, jota paikallinen perulainen maksaisi.

MATIC: SLOVENIASTA INTIAAN

Helmikuussa 2014 lensin Bengaluruun, Intiaan. Ajattelin sinä hetkenä, miten jännittävää ja pelottavaa on muuttaa kaupunkiin, jossa asuu miljoonia ihmisiä. Nyt kahden vuoden jälkeen voin sanoa, että tämä seikkailu on ollut yksi parhaimmista ja palkitsevimmista päätöksistä elämässäni.

Intia on suuri maa ja sen kulttuurinen monimuotoisuus sekä kauniit maisemat tekevät siitä mielenkiintoisen! Avoimuus sekä ihmisten kunnioittaminen ovat tärkeitä Intiassa maan monimuotoisuuden takia. Tämänkaltainen lähestymistapa on ollut tärkeä tapa saada kaikki irti tästä kokemuksesta sekä on auttanut minua ymmärtämään perinteisiä tapahtumia, kuten järjestettyjä avioliittoja, joihin osallistuu kymmeniä tuhansia ihmisiä.

LIDIA: ESPANJASTA SAKSAAN

Kulttuurinen tietoisuus on välttämätöntä, mikäli aiot työskennellä ulkomailla, matkustaa tai olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa eri puolelta maailmaa. Se, että on tietoinen kulttuurisista eroavaisuuksista auttaa sinua nauttimaan ulkomaankokemuksesta sekä oppimaan kunnioittamaan erilaisia kulttuureita.

Olen onnellinen siitä, että minulla on ollut mahdollisuus asua monessa eri maassa! Olen välillä yllättynyt, miten paljon kulttuurisia eroavaisuuksia maailmassa on, esimerkiksi tervehdittäessä. Esimerkiksi Espanjassa kättelemistä pidetään muodollisena, varsinkin jos olet tyttö. Saksassa opin sen, että jos seisoo liian lähellä tai liian kaukana jostain henkilöstä, se voi johtaa väärinkäsityksiin. Muistan, kun seisoin liian lähellä koulukaveriani ja muut luulivat, että seurustelemme – vain sen takia, koska seisoin liian lähellä häntä!

ISABELLE: SVEITSISTÄ AMERIKKAAN

En aio valehdella, mutta koin melkoisen kulttuurishokin, kun muutin Amerikkaan. Olin erittäin hämmästynyt siitä, miten isoja autoja, ruoka-annoksia ja ostoskeskuksia Amerikassa on! Opin paljon uusia asioita Amerikassa, varsinkin sen, että muiden kuunteleminen ja erilaisten mielipiteiden hyväksyminen on tärkeää. Se, että joku on eri miletä, ei tarkoita, että he ovat väärässä. Kaikkien ei tarvitse olla samaa mieltä kaikesta.

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa