EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Paras tapa tehostaa aivojen toimintaa? Vieraan kielen opiskelu

Paras tapa tehostaa aivojen toimintaa? Vieraan kielen opiskelu

Jos tahtoisit tehdä jotain itsesi hyväksi – ja etenkin aivojen tehostaminen kiinnostaisi – opettele vieras kieli. Tiedostamme, että tässä nimenomaisessa blogissa neuvo saattaa kuulostaa hieman puolueelliselta, mutta tutkijat ovat asiasta samalla kannalla: useamman kielen osaaminen ei tarkoita ainoastaan laajempia työ- ja deittailumahdollisuuksia, vaan se voi jopa muovata aivojen rakennetta ja kasvattaa niiden kokoa. Melkein kuin niille kasvaisi vatsalihakset ja komeat hauikset!

Tällainen aivotreeni auttaa keskittymään, kehittää luovuutta ja analyyttista ajattelua, parantaa muistia ja tekee sinusta loistavan päättelijän ja suunnittelijan. Sama tiivistettynä: kielten opiskelu voi tehdä tavallisen Matti Meikäläisen aivoista todelliset superaivot!

Kokosimme neljä vaikuttavaa faktaa siitä, kuinka kielten opiskelu vaikuttaa aivoihin.

Multitaskauksesta tulee helppoa kuin heinänteko

Jos osaat useampaa kuin yhtä kieltä, tämä voi auttaa sinua keskittymisessä ja epäolennaisen informaation sivuuttamisessa. Kielestä toiseen siirtyminen kasvattaa aivojen joustavuutta, mikä helpottaa priorisointia.

Mutta huoli pois: jos kielitaitosi on suppea, tämä ei automaattisesti tarkoita, että muut olisivat sinua fiksumpia. Sen sijaan kielitaitoisten aivot saavat harjoitusta, joka kehittää niiden kykyä ratkoa erilaisia haasteita. Mikset siis liittyisi kerhoon ja koulisi myös omista aivoistasi veitsenteräviä suorittajia, jotka hoitavat useat päällekkäiset tehtävät kuin vettä vain?

Harmaalla aineella on merkitystä

Vierasta kieltä osaavien ihmisten aivoissa harmaa aine on tiheämpää kuin muilla. Tämä ei ehkä kuulosta kummoiselta, mutta harmaassa aineessa on itse asiassa paljon säikeitä ja soluja, jotka prosessoivat tietoa. Se on siis todella merkittävässä roolissa, eli mitä suurempi sen määrä on, sitä parempi.

Kuinka harmaa aine sitten kehittyy tiheämmäksi? Säännöllisellä treenillä. Se, että valitset oikean sanan oikealla kielellä, ei ainoastaan kuulosta työläältä – se todella vaatii ponnistelua. Tämä tarkoittaa, että aivot saavat harjoitusta, joka laittaa niiden säikeet ja solut töihin. Tämä tekee niistä vahvemmat ja treenaa ne loistavaan kuntoon.

Toisin kuin iällä

Hyvät uutiset eivät loppuneet siihen: aivojen tehostaminen kielten opiskelulla on toimiva idea, komeilipa syntymäpäiväkakkusi päällä kuinka monta kynttilää tahansa.

Voit viitata kintaalla myyteille, jotka olet kuullut aiheesta: jos aikuinen on motivoitunut ja varaa kielen opiskeluun tarpeeksi aikaa, hän voi oppia siinä missä lapsikin. Samalla aivoista tulee paremmat, nopeammat ja vahvemmat – kielten omaksumisessa ja muussa toiminnassa.

Anna dementialle kyytiä

Iästä puheen ollen: tutkijat ovat havainneet, että vieraan kielen opetteleminen ja säännöllinen käyttäminen voi hidastaa Alzheimerin taudin kehittymistä ja viivästyttää dementian puhkeamista useilla vuosilla. Tämä on hyödyllinen tieto, olitpa sitten nuori tai vanha – ongelmia kun on aina parasta ehkäistä ennalta.

Paras tapa oppia kieltä: kielikurssi ulkomailla.Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa