EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 asiaa, jotka jokaisen New Yorkiin muuttavan pitäisi tietää

10 asiaa, jotka jokaisen New Yorkiin muuttavan pitäisi tietää

”Are you talkin’ to me?” Jos suunnitelmissasi on muutto New Yorkiin, niin kyllä, tämä artikkeli on suunnattu juuri sinulle!

Uuteen kaupunkiin muuttaminen voi olla pelottavaa – varsinkin, jos tuo kaupunki on yksi maailman kiireisimmistä ja kuuluisimmista. Jotta loikka suureen maailmaan kävisi hieman helpommin, jaamme kymmenen vinkkiä siitä, mitä jokaisen New York Cityyn muuttavan pitäisi tietää.

1. Sovellukset tekevät kaupunkielämästä parempaa

Kun tahdot elää suurkaupungissa mahdollisimman mukavasti, parhaita kavereitasi ovat puhelin ja muutamat sovellukset. Seamlessista voi tilata ravintolaruokaa kotiovelle, New Yorkin matkailulautakunnan ylläpitämä ILOVENY on täynnä ehdotuksia erilaisista tapahtumista ja pop-up-paikoista, ja TodayTIXistä saa alennuslippuja samana päivänä esitettäviin Broadway-spektaakkeleihin.

2. Metro voi olla kummallinen paikka

Metro on todella näppärä tapa liikkua paikasta toiseen, mutta se voi olla myös ruuhkainen ja hiostava – ja siellä näkee kaikenlaista. Saatat törmätä esimerkiksi spontaaneihin musiikkiesityksiin, kaikenkarvaisiin lemmikkieläimiin tai metrovaunuun, joka on tupaten täynnä juhlatamineisiin sonnustautunutta väkeä.

Älä silti astu autioon vaunuun, jos sellainen tulee vastaan. Tyhjyys nimittäin tarkoittaa, että vaunu on täynnä oksennusta tai ilmastointi on hajalla.

3. New Yorkissa rakastetaan pyöreitä ruokia

Puhun nyt ennen kaikkea bageleista ja donitseista. New Yorkissa voisi helposti elää pelkkiä taikinarinkuloita popsien – varsinkin, kun huomioidaan, että kaupunki on leipomoita tulvillaan. Kuvittele: kaneli-rusinabagel aamupalaksi, unikonsiemenillä höystetty bagel lounaaksi ja runsaalla kermajuustolla päällystetty versio iltapäivän pikkunälkään.

Sekä donitsi makeanhimoa tyydyttämään! New Yorkin donitsit ovat kertakaikkisen herkullisia, ja niitä tarjoillaan ympäri kaupunkia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi triplasuklaa-toffeedonitsi, maapähkinävoi-kermadonitsi tai vaahterasiirappi-pekonidonitsi? (Kyllä, pekoni!)

4. Asunnot on tapana jakaa

Muutto New Yorkiin tarkoittaa hyvin todennäköisesti kämppiselämää: tässä kaupungissa lähes kaikki jakavat asuntonsa jonkun toisen kanssa, koska yksin majaileminen on aivan liian kallista, varsinkin opiskelijoille. Voit etsiskellä vapaita huoneita esimerkiksi Craigslistin, RoomieMatchin ja muiden vastaavien sivustojen kautta, mutta jos olet suuntaamassa kaupunkiin jonkin yrityksen tai koulun välityksellä, voit myös pyytää siltä apua majoituksen järjestämiseen.

5. Liikkuminen onnistuu parhaiten metrolla tai kävellen

Newyorkilaisilla ei ole tapana autoilla, ja takseilla liikkuminen on kallista – ja ruuhkien takia usein myös hidasta. Liikkuminen hoituu siis kaikista helpoimmin, kun hankit metrokortin lähimmältä asemalta ja junailet perille maanalaista käyttäen. Osalla linjoista liikennöidään viikonloppuisin harvemmilla vuoroväleillä, ja kannattaakin muistaa, että myös käveleminen on kaupungissa todella suosittua. Panosta siis kunnon lenkkareihin, jotta paikasta toiseen tarpominen sujuu mukavasti. Kilometrit kertyvät nimittäin kierrellessä varsin äkkiä.

Muista, että New York City on järjestetty kortteleiksi ja avenue-nimellä kulkevien valtakatujen välit ovat huomattavasti pidempiä kuin niiden kanssa risteävien street-katujen. Jos kaverisi sanoo, että jonnekin on matkaa ”vain kolme korttelia”, todellinen etäisyys riippuu siis täysin siitä, oletko kulkemassa avenuelta vai streetiltä toiselle.

6. Kohtuuhintaiseen ruokailuun on omat niksinsä

Vuokra-asumisen ja matkustamisen tapaan myös syöminen on New Yorkissa varsin hintavaa touhua. On kuitenkin tapoja, joilla saat vatsasi täyteen ilman, että lompakkosi tyhjenee. Kadunkulmissa päivystävien hedelmäkojujen ja ruokakärryjen antimet ovat edullisempia kuin monien ruokakauppojen ja pikaruokaloiden tarjonta, ja kaupungista löytyy myös lukuisia pizzapaikkoja, jotka myyvät taikinaista herkkua viipalehintaan. Voit myös pitää silmällä TimeOutia ja muita vastaavia sivustoja, jotka listaavat edullisia ruokadiilejä.

Pidä kuitenkin mielessä, että New Yorkissa ruokalistaan kirjattu hinta ei ole sama, jonka joudut todellisuudessa maksamaan. Hinnan päälle tulee 10–20 prosentin palvelumaksu, joka saatetaan lisätä laskulle automaattisesti. Mikäli näin ei toimita, oletuksena on, että maksat summan omatoimisesti ”juomarahana”.

7. Tarvitset vakuutuksen

Yhdysvalloissa terveydenhoito ei ole avointa kaikille, joten sairastuminen voi tulla todella kalliiksi, jos et ole hankkinut vakuutusta. Toivomme tietysti, ettei sinulla tule tarvetta terveydenhoitopalveluille, mutta vakuutusasiat on tärkeää hoitaa ennalta kuntoon siltä varalta, ettei onni olisi matkassa. Kysy neuvoja sopivan vakuutuksen valintaan koululta tai yritykseltä, jonka kautta matkustat.

8. Puistoissa pääsee somettamaan

Useista New Yorkin puistoista – myös Central Parkista – löytyy langaton nettiyhteys. Voit siis helposti tarkistaa sähköpostisi tai lisätä tarinoita Instagramiisi, kun kuljet kaupungilla. Jos tahdot päästä käyttämään puhelinta missä tahansa, voit myös hankkia paikallisen SIM-kortin. AT&T ja T-Mobile USA tarjoavat kortteja, jotka on helppo ottaa käyttöön, kunhan puhelimessasi ei ole SIM-kortin lukitusta.

9. Henkilökohtaista tilaa ei huomioida

New Yorkissa joku törmää sinuun kadulla vähintään kerran päivässä, eikä ole lainkaan mahdotonta, että joudut viettämään useamman metromatkan turhan lähellä tuntematonta kainaloa. Tästä ei kannata pahastua: New York on ruuhkainen kaupunki, eli ihmiset ovat tottuneet elämään kuin sillit suolassa.

Tässä myös yksi sääntö julkisissa liikkumisen varalle: älä missään tapauksessa ota katsekontaktia muihin matkaajiin. Newyorkilaiset ovat ystävällistä porukkaa, mutta kun he siirtyvät paikasta toiseen, he pysyttelevät mieluiten omissa oloissaan.

10. Viisumin hankkiminen ei ole aivan yksinkertaista

Ennen kuin muutto New Yorkiin onnistuu, sinun täytyy selviytyä USA:n mutkikkaasta viisumijärjestelmästä. Jos olet opiskelija, kysy neuvoa yritykseltä tai koululta, jonka kautta olet suuntaamassa maahan. Hakuprosessin aikana täytyy muun muassa vierailla paikallisessa Yhdysvaltain suurlähetystössä passin ja muiden tarpeellisten dokumenttien kera.

Lähde kielikurssille New Yorkiin!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin