EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 englannin slangi-ilmausta, jotka täytyy tietää vuonna 2021

10 englannin slangi-ilmausta, jotka täytyy tietää vuonna 2021

Vuoden 2020 slangi? Unohda se – se on mennyttä. Olemme ottaneet tehtäväksemme pitää lukijat kärryillä uusista suunnista, joita englannin slangi ottaa vuosien myötä, ja etenkin Tiktokin suosio on tuonut mukanaan kokonaisen uusien sanojen sukupolven.

Osa näistä on kenties ollut käytössä jo aiemmin, mutta vaikuttaa siltä, että seuraavia sanoja ei olla hylkäämässä aivan lähiaikoina. Ole siis valmiina: tässä tulee kymmenen englannin slangi-ilmaisua, jotka täytyy osata vuonna 2021.

1. Big yikes

Tämä yikes­-sanan laajennettu versio sopii tilanteisiin, joissa jokin saa sinut hätkähtämään häpeästä tai lievästä kauhusta. Kun simppeli yikes (”ääk”) ei tunnu riittävän, paljon vakavampi big yikes pelastaa tilanteen.

2. That ain’t it

Näitkö jotakin, joka saa sinut kavahtamaan? Ehkä joku teki jotain mautonta tai vei käytännön pilan liian pitkälle? Asian voi kuitata that ain’t it -ilmaisulla, jonka suomenkielinen vastine voisi olla esimerkiksi ”ei näin”.

Tämä on näppärä vaihtoehto, kuin olet käyttänyt big yikes -ilmaisua liiankin ahkerasti.

3. Go off

Tätä voi käyttää kahdella tavalla. Ensimmäisessä hehkutetaan jotakuta, esimerkiksi tällä tyylillä: ”Yass, go off, queen!”

Viime aikoina go off -ilmaisua on kuitenkin käytetty enemmän yhteyksissä, joissa ollaan vihaisia ja valitetaan jostakin. Lisäksi sillä on käyttötapa go off on someone, joka tarkoittaa, että henkilö menettää malttinsa jonkun suhteen (mikä vuorostaan johtaa vihaiseen valittamiseen).

4. Simp

Tämä jakaa vahvasti mielipiteitä. Simp viittaa henkilöön, joka näkee aivan liian paljon vaivaa tykkäämänsä tyypin eteen. Jos joku siis kohtelee toista viimeisen päälle miellyttävästi voittaakseen hänen kiintymyksensä, hänestä voisi käyttää simp-nimitystä.

Monet eivät kuitenkaan pidä tästä, koska – kuten hyvin tiedämme – on mukavaa olla mukava. Tuntuu siis tarpeettomalta nostaa miellyttävyyttä esille negatiivisessa merkityksessä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että simp-sanaa käytetään lähinnä ääritapauksissa, joissa joku mielistelee toista oikein urakalla.

5. Mutuals

Tämä on helppo ja kiva sana, johon törmää somessa vähän väliä. Jos kaksi ihmistä seuraa toisiansa, he ovat mutuals, olipa kyse sitten Instagramista, Twitteristä, Tiktokista tai mistä tahansa muusta sosiaalisen median alustasta. Tyyppejä yhdistää siis se, että tykkääminen on molemminpuolista – mutual.

6. Sleeping on

Kun johonkin asiaan tai ihmiseen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, asiaa voi kuvata sleeping on -ilmaisulla (“nukkua jonkin ohitse”). Sen voi yhdistää lähes mihin tahansa, lahjakkaasta julkkiksesta tiettyyn suklaamerkkiin saakka.

Tässä esimerkki: ”Dude, everyone is sleeping on nachos on pizza, that stuff’s the best!”

7. CEO of

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joku on jossakin todella hyvä, mikä tekee hänestä tuon asian toimitusjohtajan (CEO). Tätä ilmaisua viljellään paljon Tiktokissa, ja sillä kommentoidaan usein jotakin, mitä joku on tehnyt videollaan.

Jos joku esimerkiksi täyttää kengän pavuilla harvinaisen taidokkaasti (esimerkkimme alkavat mennä oudoiksi), hän saattaa olla ”CEO of putting beans into shoes”.

8. Hits different

Jos jokin iskee paremmin tai eri lailla kuin aiemmin – olipa kyse sitten tunteesta, biisistä tai ruoasta – englannin slangi käyttää tästä ilmaisua hits different.

Jos esimerkiksi kuulet saman kappaleen ennen eroa ja sen jälkeen, biisillä saattaa olla erilainen vaikutus jälkimmäisellä kerralla – it hits different. Vähemmän tunteikkaana esimerkkinä saatat vaikkapa vierailla upouudessa pizzeriassa (kyllä, käytämme jälleen pizzaa esimerkkinä), jonka lätty iskee aivan eri tavalla kuin muualla.

9. We move

Tämä lausahdus kuvaa sitä, että painetaan eteenpäin olosuhteista huolimatta. Myöhästyitkö junasta? Samapa tuo, we move.

Toisaalta we move toimii myös yes-sanan korvikkeena tilanteissa, joissa vastataan hengailupyyntöön. ”Mennäänkö kahville?” ”We move!” Kukapa ei tykkäisi slangista, joka tekee alkuperäisistä ilmauksista pidempiä?

10. Yeet

Tämä kuvaa sitä, että jotakin heitetään kovalla nopeudella. Jos joku esimerkiksi nakkaa vesipullon huoneen poikki suoraan reppuunsa, yeet on oikea sana kuvaamaan tilannetta. Heittäjä voi myös huutaa ”YEET!” samalla, kun viskaa esinettä. Tapa on aivan yhtä ihastuttava kuin miltä se kuulostaa.

Olisiko tämä se vuosi, jolloin panostat kunnolla kielitaitoosi?Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin