EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Helppoja tapoja oppia espanjaa kotona (kun matkailu ei ole vaihtoehto)

Helppoja

Osasitpa espanjaa sitten alkeellisesti tai lähestulkoon kohtuullisesti, voit kehittää kielitaitoasi monella tapaa ilman, että edes poistut kotoa. Opettelukorttien selailu ei ole tietenkään yhtä hauskaa kuin Costa Ricaan tai Málagaan reissaaminen, mutta on aikoja, jolloin maailmalle lähteminen ei ole vaihtoehto. Vaikka espanjan opiskelu täytyisi hoitaa kotona, sen kuitenkaan tarvitse olla tylsää. Nappaa siis juotavaa käden ulottuville ja istahda sohvalle, niin käydään opintosuunnitelma läpi.

Katso televisiota espanjaksi

Jos olet jumissa kotona, katsot todennäköisesti tuntitolkulla televisiota. Mikset siis käyttäisi ruutuaikaa hyödyksi?

Espanjankieliset sarjat ja elokuvat ovat loistava tapa omaksua puhekielen ilmaisuja ja uppoutua paikalliseen kulttuuriin. Jos olet aloittelija, pidä tekstitykset päällä, ja jos suhtaudut opiskeluun erityisen innokkaasti, kirjoita uudet sanat ja ilmaisut ylös ja käy ne myöhemmin läpi. Jos et oikein tiedä, mistä aloittaisit, täältä löytyy lista parhaista espanjankielisistä Netflix-sarjoista.

Kuuntele espanjankielisiä podcasteja

Näitä on tarjolla vaikka millä mitalla! Jos olet aloittelija, voit valita oikeastaan minkä tahansa podcastin – olennaista on, että kuuntelet sitä ahkerasti. Tässä vaiheessa yrität vasta totuttaa korviasi kieleen rytmiin ja painotuksiin.

Mikäli olet edennyt espanjan opinnoissasi keskitasolle tai pidemmälle, tarvitset sen sijaan kuunneltavaa, josta ymmärrät suurimman osan. Etsi siis podcast, joka venyttää kielitaitosi rajoja mutta ei putoa niiden ulkopuolelle. Erinomaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Espanjan kansallinen radio (kastilialainen espanja) ja Radio Ambulante (Latinalaisen Amerikan espanja).

Vinkki: Kun lataat podcastien tekstiversiot ja luet ne myöhemmin läpi, uuden sanaston oppiminen tehostuu.

Etsi joku, jonka kanssa harjoitella

Espanja on yksi maailman puhutuimmista kielistä, eli saatat tuntea jo valmiiksi espanjanpuhujan tai pari (tai viisi). Kysy, haluaisiko hän tai joku hänen espanjankielisistä kavereistaan tai sukulaisistaan auttaa sinua kielen harjoittelussa.

Jos tuttavapiiristäsi ei löydy ketään, jonka kanssa voisit käydä espanjankielisiä keskusteluja, tarkoitukseen on luotu myös mittava valikoima erilaisia sovelluksia ja verkkosivuja. Kirjoita hakukenttään ”language exchange app”, ja löydät varmasti jotain itsellesi mieluisaa.

Vaihda puhelimesi ja läppärisi kieliasetusta

Useimmissa puhelimissa ja tietokoneissa on mahdollisuus vaihtaa järjestelmän kieltä. Kun valitset kieliasetukseksi espanjan, opit väkisinkin paljon uusia sanoja todella nopealla tahdilla – toinen vaihtoehto on, että et kykenisi käyttämään laitetta.

Jos tässä ei ollut vielä tarpeeksi seikkailuhenkeä, pidä myös mielessä, että monien verkkosivustojen kieli määräytyy sen pohjalta, mitkä laitteesi kieliasetukset ovat. Tyhjennä siis evästeet, ja monet käyttämistäsi verkkosivustoista alkavat automaattisesti näkyä espanjankielisinä versioina. Tämä on juuri sitä kieleen uppoutumista, mistä kuulee puhuttavan!

Eipä sitten muuta kuin tuumasta toimeen! Valitse suosikkitapasi kehittää espanjan taitoja kotona, hae lisää juomista ja aloita opiskelu.

Millä tasolla espanjan taitosi on?Testaa!