EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 espanjankielistä ilmaisua, jotka kaikkien pitäisi tietää

10 espanjankielistä ilmaisua, jotka kaikkien pitäisi tietää

Espanjan kieli on yksi maailman puhutuimmista, ja se hurmaa matkailijat yhdessä hujauksessa – aivan kuten maan kapeat mukulakivikadut ja maukkaat tapaksetkin. Oletko miettinyt reissua Espanjaan? Varmista, että opettelet seuraavan listan ja käytät alla esiteltyjä espanjankielisiä ilmaisuja aina tilaisuuden tullen. Näin teet vaikutuksen paikallisiin, ja myös joukkoon sulautuminen käy huomattavasti sukkelammin.

1. ¡Qué guay!

Miten se lausutaan?Ke gwai

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Tällä todetaan, että jokin on siistiä tai mahtavaa. Nuoret käyttävät ilmaisua jatkuvasti, ja kun joku kertoo jännän tarinan, vastauksena on usein kuorossa huudahdettu ¡qué quay! (“onpa siistiä!”).

2. Vale

Miten se lausutaan? “Bale”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Tämä on erittäin merkittävä osa espanjalaisten sanavarastoa ja toimii esimerkiksi tilanteissa, joissa tahdot sanoa “okei”, “selvä”, “kuulostaa hyvältä”, “ymmärrän” tai “mikäs siinä”. Ilmaisu tulee verbistä valer (eli “olla jonkin arvoinen”, esim. esim. ¿cuánto vale? – “paljonko se maksaa?”), mutta sen merkitys on huomattavasti laajempi. Vale ilmaisee, että olet samaa mieltä jonkun kanssa tai vahvistat asian, joka on juuri sanottu. (“Nähdään huomenna klo 11, _¿_vale?” tai “Soita myöhemmin, niin sovitaan asiasta.” “Vale, soitan sinulle.”) Kun olet viettänyt Espanjassa tovin, alat huomata, että paikalliset käyttävät sanaa usein kahdesti peräkkäin vastatessaan (vale, vale), mikä on kovin herttaista!

3. Hombre

Miten se lausutaan? “Ombre”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Tämän kirjaimellinen merkitys on “mies”, mutta ilmaisua käytetään myös silloin, kun halutaan painottaa tai vahvistaa omia sanomisia. Tavallisimmin viestinä on “kyllä / totta kai”, “ei”, pyyntö tai tervehdys. Tässä muutama esimerkki:

Kyllä: “Pidätkö pomostasi?” ¡Claro que sí, hombre! (“Tietenkin!” tai “Totta kai!”)
Ei: “Pidätkö pomostasi?” _¡_Qué va, hombre, para nada¡ (“Ehei, en ollenkaan!”)

Tervehdys: ¡Hombre! ¿Cómo estás? (“Mitä mies! Mitäpä kuuluu?”)
Pyyntö: ¡Vamos, hombre, por favor! (“Äh, ole kiltti!”)

Englannin osaajille hombre-sanan käyttö on helppo hahmottaa, sillä englannin man toimii hyvin samaan tapaan.

**4. Tío/tía

**

Miten se lausutaan? “Tiio/tiia

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Vaikka nämä tarkoittavat kirjaimellisesti ottaen “setää” ja “tätiä”, sanoja käytetään puhekielessä myös yleistävinä termeinä, joilla voi viitata keneen tahansa henkilöön. Kun englannissa sanotaan dude tai guy (“Look at those guys over there!” tai “Who said that?” “I don’t know, some guy”), vastaava espanjankielinen ilmaisu on siis tío tai tía. Voit käyttää sanoja myös silloin, kun tahdot saada kaverisi huomion (“Tío/tía, tule tänne!”)

5. ¿Cómo vas?

Miten se lausutaan? “Komo bas”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Espanjalaiset ovat seurallista sakkia, ja he ryhtyvät helposti jutustelemaan muiden kanssa. Heillä on myös monta tapaa kysäistä, mitä toiselle kuuluu. Erilaisia tervehtimiseen tarkoitettuja ilmaisuja sutkautellaan luontevasti pitkin päivää – oltiinpa sitten ystäviä tapaamassa, läheisten työkavereiden seurassa tai kaupan kassalla – joten ne kannattaa ehdottomasti osata. ¿Qué tal? jää monella ensimmäiseksi mieleen, mutta ¿cómo vas? on toinen hyvä lisäys espanjankielisen smalltalkin työkalupakkiin. Sen kirjaimellinen merkitys on “miten sinä menet”.

6. Puente

Miten se lausutaan? “Puente”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Puente on jokaisen työssäkäyjän suosikki – ja stereotypia espanjalaisesta elämäntavasta. Sillä tarkoitetaan nimittäin pyhäpäivää, joka osuu perjantaille tai maanantaille. Ja siitähän seuraa kolmipäiväinen viikonloppu!

7. Guiri

Miten se lausutaan? “Giri”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Jos et halua pistää silmään espanjalaisten joukossa, olet valmasti selvittänyt, kuinka et vaikuttaisi aivan guirilta. Espanjalaiset käyttävät sanaa ilmiselvistä ulkomaalaisista, jotka ovat tavallisesti saapuneet joko Pohjois-Euroopasta, Keski-Euroopasta tai englanninkielisistä maista. Nimityksen kohteeksi joutuu, jos toimii yleisesti ottaen epäespanjalaiseen tapaan. Tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi liian aikaisin nautitut drinkit ja illalliset, valtavien karttojen ja kameroiden heiluttelu kadunkulmissa, kovaääninen keskustelu turistinähtävyyksien äärellä, farkkushortseihin ja varvassandaaleihin sonnustautuminen säästä riippumatta sekä se, että juomatilauksena on aina vain sama sangría.

8. Buenas

Miten se lausutaan? “Buenas”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Aloita aurinkoinen aamu pirteällä buenos días -tervehdyksellä, vaihda illemmalla buenas tardesiin, ja kun on aika sanoa heipat päivät päätteeksi, lausu buenas noches. Vaihtoehtoisesti voit hoitaa homman myös helpommin ja käyttää pelkästään sanaa buenas, joka toimii vuorokaudenajasta riippumatta. Saat vastaukseksi iloisen buenas-huikkauksen, ja voit keskittää energiasi tärkeämpiin pohdintoihin – kuten siihen, kuinka paljon tortilloja ja patatas bravasia jaksaisit syödä lounaaksi.

9. ¡Venga ya!

Miten se lausutaan? “Benga ja”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Myös tätä ilmaisua viljellään Espanjassa todella ahkerasti, ja saat lausahduksen käytöstä varmasti lisäpisteitä – ¡venga ya! ei nimittäin kuulu useimpien matkailijoiden sanavarastoon. Huudahdusta kuulee myös lyhyemmässä muodossa ¡venga!, ja sillä ilmaistaan yllätystä tai epäuskoa. Se toimii siis samoissa tilanteissa kuin englannin no way ja come on. (Jos saat vaikkapa tietää, että ystävästi on tilannut 15 tortillaa ja 10 annosta patatas bravasia ja popsinut onnistuneesti koko ruokamäärän, ¡venga ya! on ehdottoman sopiva reaktio tilanteeseen.)

10. Pasta

Miten se lausutaan? “Pasta”

Mitä se tarkoittaa ja miten sitä käytetään? Jos espanjalainen puhuu usein pastasta, se ei tarkoita, että hän olisi poikkeuksellisen mieltynyt italialaiseen keittiöön. Espanjassa pasta nimittäin tarkoittaa rahaa. Kolikot, setelit, maksukortit, pesetat ja eurot – pastaa yhtä kaikki, jos espanjalaisilta kysytään.

Lähde treenaamaan espanjaa paikan päälle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin