EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

9 kirjaa, jotka sytyttävät kipinän matkailuun

9 kirjaa, jotka sytyttävät kipinän matkailuun

“That’s the thing about books. They let you travel without moving your feet.” – Jhumpa Lahiri

Lukeminen on ovi – ja avain, ja ”tervetuloa”-tekstillä varustettu ovimatto – aivan uuteen universumiin. Kirjan aukaisemalla voit siirtyä minne tahansa tässä maailmassa tai sen ulkopuolella pelkän mielikuvituksen ja huolellisesti valittujen sanojen voimalla. Voit lukea missä tahansa ja milloin tahansa, millä kielellä ikinä tahdotkaan. (Vieraalla kielellä lukemisesta puheen ollen: se on mainio tapa kielitaidon parantamiseen ja ylläpitämiseen.)

Minun täytyy kuitenkin myöntää, etten lue läheskään niin ahkerasti kuin mustasankaisia silmälaseja käyttävältä, ammatikseen kirjoittavalta henkilöltä voisi olettaa. Olen keksinyt tälle lukuisia selityksiä (kukapa ei?), mutta yhteen niistä en voi enää vedota. Tämän artikkelin jälkeen on nimittäin vaikea väittää, etten tietäisi, mitä lukea – ainakaan, jos ajatellaan matkakirjoja.

Katso alta bloggaajiemme kirjasuosikit, jotka innostavat patikoimaan, kiipeilemään, uimaan, autoilemaan, pyöräilemään ja lentämään ympäri maailmaa. Samalla ne auttavat ymmärtämään, että maailmalta voi löytää paitsi upeita paikkoja, myös oman itsensä.

Isabel: Eat, pray, love (Elizabeth Gilbert)

Tämä on tarina siitä, kuinka amerikkalaiskirjailija Elizabeth Gilbert etsii itseään maailmalta. Kyseessä on omaelämäkerta, eli kertomus perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin.

Ikävän, pitkään vieneen avioeron ja huonosti päättyneen suhteen jälkeen Elizabeth päättää tehdä matkan maailman ympäri. Hän valitsee reissulleen kolme kohdetta: Ensiksi hän suuntaa Italiaan herkuttelemaan ja elämästä nauttimaan, sitten Intiaan hengellisyyttä etsimään. Matkan viimeinen kohde on Indonesia, mistä Elizabeth toivoo löytävänsä tasapainoa.

Maailmalla Elizabeth alkaa hiljalleen hahmottaa, mitä toivoo elämältä – uusien ystävien ja jännittävien seikkailuiden myötä. Loppua en paljasta, eli se selviää vasta, kun luet koko tarinan! (Jos lukeminen ei houkuta, voit myös huijata ja katsoa kirjasta tehdyn leffan, jossa Elizabethin roolin tulkitsee Julia Roberts.)

Tom: Londoners: The days and nights of London now – As told by those who love it, hate it, live it, left it and long for it (Craig Taylor)

Ryhdyin lukemaan tätä sen jälkeen, kun muutin pois Lontoosta. Kumma kyllä, kirja muistutti minua saman tien siitä, miksi rakastan Englannin pääkaupunkia (ja sen vihaamista).

Kirjoittaja Craig Taylor on pitkään Lontoossa majaillut kanadalainen, joka käytti vuosia kaupungin kaduilla kiertelyyn ja ihmisten haastatteluun. Hän jututti väkeä monenmoisista taustoista; joukossa on muun muassa Heathrow’lle laskeutuvia lentokapteeneita sekä nainen, joka kuuluttaa Lontoon metroasemat.

Lopputuloksena on useista eri näkökulmista rakennettu Lontoon muotokuva, joka osoittaa, kuinka 2000-luvun ihmiset tekevät tästä maailmanluokan kaupungista kotinsa – olipa heidän lähtökohtansa mikä tahansa.

Tom: By any means (Charley Boorman)

Tämä kirja sai alkunsa tv-sarjasta, joka luotiin jatkamaan Long Way Round -nimisen dokumentin tarinaa. Dokumenttia tähdittivät näyttelijä Ewan McGregor ja hänen paras ystävänsä, Charley Boorman.

Charley lähti tuottajan ja kuvaajan kera maailmanympärimatkalle, joka ulottui Irlannista Australiaan asti – mutta matka taitettiin kaikilla muilla keinoilla paitsi lentäen. Kirjassa seurataan kolmikon etenemistä läpi maiden ja kulttuurien, mikä tekee siitä kiehtovan maantiedon oppitunnin. Lisäksi teoksessa kommentoidaan kiinnostavalla tavalla erilaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Jos mahdollista, katso myös samanniminen tv-sarja.

Emma: Neither here nor there (Bill Bryson)

Tämä kirja koostuu Bill Brysonin anekdoottimaisista matkakertomuksista, ja sen jokaisessa kappaleessa esitellään uusi Euroopan maa. Bryson kuvaa erilaisten sattumusten täyttämiä reissujaan niin tarkasti, innostuneesti ja rehellisesti, että lukijan on helppo kuvitella itsensä hänen rinnalleen Norjan revontulia jahtaamaan tai Pariisin ruuhkassa pujottelemaan.

Brysonin kerrontaa värittävät sarkastiset kommentit, ja hän tuomitsee avoimesti muut matkailijat ja näiden typerät tekemiset – mutta myöntää myös avoimesti omat mokansa. Kirjaa onkin hankala lukea nauramatta ääneen lähes joka sivulla.

Emma: The gringo trail (Mark Mann)

Tässä kirjassa seurataan Oxfordin yliopistosta valmistuneen Mark Mannin eeppisiä seikkailuita. Hän lähtee etsimään itseään ratkiriemukkaalle reissulle halki Etelä-Amerikan ja ottaa mukaansa kaksi matkakumppania: hippityttöystävän ja väsymättömän, juhlimista rakastavan parhaan kaverin.

Kolmikon tyrmistyttäviä tarinoita lukiessasi rakastut vääjäämättä omaperäisiin hahmoihin ja alat haaveilla omasta reissusta Perun ja Bolivian maille. Erikoista kyllä, kertomukset vastuuttomasta käytöksestä ja päihteiden sekoittamista seikkailuista ovat saaneet seuraansa myös informatiivisia tekstiosuuksia, jotka selostavat eri alueiden historiaa ja maantiedettä sekä muinaisia kulttuureja. Tämä tekee kirjasta suorastaan erinomaisen: saat nauraa mahasi kipeäksi, mutta lisäksi lukukokemuksesta jää käteen todellista tietoa.

Erin: A walk in the woods (Bill Bryson)

A walk in the woods seuraa Bill Brysonia ja hänen kovaonnista ystäväänsä Stephen Katzia urakassa, joka osoittautuu paljon vaativammaksi ja ongelmallisemmaksi kuin parivaljakko kuvitteli. Mikäkö tuo urakka on? Kulkea Appalakkien vuoriston patikkareitti päästä päähän.

Yhdysvaltojen itäosissa sijaitseva reittijättiläinen on kaikkiaan 3 500 kilometrin mittainen ja ulottuu Georgiasta Maineen saakka. Patikkaurakka on miehille koettelemus käytännössä jokaisella tavalla, jota villissä luonnossa voi kohdata: varusteet pettävät, kunto ei riitä ja karhut kammottavat. Bryson ja Katz jatkavat kuitenkin urheasti matkaansa, ja heidän kokemuksensa saavat suun virneeseen. Korjaus: hekotat varmasti ääneen.

Erin: Viva South America!: A journey through a surging continent (Oliver Balch)

Tässä ajatuksia herättävässä kirjassa toimittaja Oliver Balch kuvaa eteläamerikkalaisin koteja, vankiloita, katuja ja mieliä. Teos on hetkittäin huvittava, mutta useammin traaginen.

Balch on valinnut jokaiselle maalle tietyn teeman, jota hän käyttää eräänlaisena linssinä pyrkiessään ymmärtämään kansojen poliittisia ja yhteiskunnallisia kamppailuita. Toisaalta hän tarkastelee myös edistysaskeleita, joita alueilla on otettu sen jälkeen, kun Simón Bolivar (Etelä-Amerikan “suuri vapauttaja”) esitti ajatuksen Espanjan vallan päättymisestä.

Tuloksena on liikuttava katsaus nykypäivän Etelä-Amerikkaan. Kirja ei ole välttämättä erityisen piristävä, mutta se imaisee mukaansa. Tämä kannattaa ehdottomasti lukea, mikäli tahdot oppia lisää värikkäästä, muuttuvasta Etelä-Amerikasta.

Livia: Jäätäviin korkeuksiin (Jon Krakauer)

Tässä kirjassa seurataan toimittaja-vuorikiipeilijä Jon Krakaueria, joka lähti vuonna 1996 Adventure Consultants -retkikunnan mukana valloittamaan maailman korkeinta vuorta, Mount Everestiä. Krakauer kertoo pitkällisestä prosessista, jonka korkeampaan ilmanalaan totuttelu vaati, Khumbun jäätikön vaaroista sekä kunnioituksesta, jota vuorikiipeilijät ja heitä opastaneet sherpat kokevat Mount Everestiä (tiibetiksi Chomolungmaa) kohtaan.

Kirjaa lukiessasi saat pelätä Krakauerin hengen puolesta, kun hän yrittää laskeutua vuorelta kannoillaan tappava myrsky, joka vie lopulta matkakumppaneiden hengen. Traaginen mutta vangitseva, omakohtainen tarina maailman korkeimmalle huipulle nousemisesta saa sinut haukkomaan henkeä.

Livia: Swimming to Antarctica (Lynne Cox)

Kun Lynne Cox joutui raemyrskyyn kesken uimatreenien, hänellä syttyi intohimo uintiin äärimmäisissä olosuhteissa. Hän oli tuolloin yhdeksänvuotias, ja 15-vuotiaana hän rikkoi ennätyksen uimalla halki Englannin kanaalin.

Tässä teoksessa seurataan Coxin matkaa halki maailman – aina Yhdysvalloista Uuteen-Seelantiin asti – ja sitä, kuinka hän rikkoo kansojen ja kulttuurien välisiä raja-aitoja pitkän matkan avovesiuinneillaan. Inspiroiva, raikas tarina opettaa arvostamaan merta ja ihmisen tahdonvoimaa sekä niiden kauneutta ja mahtia.

Tee haaveidesi matka maailmalle (ja opi samalla paikallista kieltä)!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu