EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Vielä ehdit – näin saat lomasuunnitelmat kuntoon

Vielä ehdit – näin saat lomasuunnitelmat kuntoon

Miltä kesäsuunnitelmasi näyttävät? Monet organisoivat lomansa lähestulkoon tieteellisellä tarkkuudella, ja saatat hyvinkin olla yksi heistä. Hotellit on varattu, kulkureitit suunniteltu, lennot hankittu ja kaikki mietitty valmiiksi. Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan – elämä voi tulla tielle, ja odottamattomat tapahtumat, muuttuvat olosuhteet tai viime hetken peruutukset palauttavat kaiken lähtöruutuun.

Jos oma kesäsi ei ole sujunut aivan niin kuin keväällä haaveilit, tilanne on vielä pelastettavissa.

1. Jos suunnitelmasi peruuntuivat

Olit hoitanut kaiken valmiiksi. Löysit mahtavan lentodiilin, valitsemasi hotelli oli kuin suoraan elokuvista ja matkan aikataulut oli mietitty viimeistä piirtoa myöten. Mutta sitten kaikki meni viime hetkillä päin seiniä – matkakaverisi perui, sairastuit juuri ennen lähtöä tai rahatilanteesi kääntyi äkkiä hyvin epäsuotuisaan suuntaan.

Toimi näin: Tunne oikeutesi ja turvaudu varasuunnitelmaan. Jos joudut peruuttamaan lento- tai hotellivaraukset viime tipassa, mitä tapahtuu? Onko sinulla matkavakuutus, joka korvaa aiheutuneet kulut, tai onko varauksillasi peruutusoikeus? Selvitä, millainen suojasi on, ja hae korvausta kaikista kuluista, joiden kohdalla se on mahdollista. Sen jälkeen voitkin lähteä toteuttamaan vaihtoehtoisia kesäsuunnitelmia! Ehkä voit vielä varata edulliset viime hetken lennot jonnekin toisaalle, tai lähteä sen sijaan road tripille? Kun pidät asenteesi joustavana ja mielen avoimena, kesästä tulee mahtava, vaikkei se olisikaan juuri sellainen kuin alun perin kuvittelit.

2. Jos suunnitelmissasi on aukkoja

Elämä on joskus hauskaa ja toisinaan vähemmän hauskaa, ja kesäkuukausiin saattaa sisältyä ajanjaksoja, jolloin aika meinaa käydä pitkäksi – esimerkiksi, jos kaikki kaverisi ovat lähteneet lomalla omille teilleen. Jos kesäsi suunnitelmissa on aukko, joka kaipaa muutakin täytettä kuin Unbreakable Kimmy Schmidtin ja Master of Nonen tuijottelua Netflixistä, suuntaa tavanomaisen elämänpiirisi ulkopuolelle.

Toimi näin: Jos sinulla on luppoaikaa tai kesän ohjelmanumeroiden väliin jää aukkoja, joille et ole keksinyt täytettä, mikset tekisi jotakin, mistä on sinulle hyötyä myös tulevaisuudessa? Käytä aikasi fiksusti reissulla, jolla pääset sekä nauttimaan uudesta kaupungista että opettelemaan uusia taitoja – esimerkiksi kielikurssi toimii tarkoitukseen täydellisesti.

3. Jos suunnitelmia ei ole

Ideaalitilanteessa kesää kannattaa suunnitella jo ennalta, mutta toisinaan omat aikataulut yllättävät ja huomaat, että sinulla olisikin mahdollisuus tehdä kesäreissu, vaikka et aiemmin uskonut sen onnistuvan. Olet päättänyt, että tahdot vaihtaa hetkeksi maisemaa, mutta vuoden kiireisin lomasesonki on alkanut. Mitä tehdä?

Toimi näin: Jää kiireisimmäksi loma-ajaksi kotimaahan ja varaa ulkomaanreissusi hieman myöhemmäksi. Jos lomabudjettisi riittää, voit toki suunnata maailmalle myös saman tien, mutta saat matkan parempaan hintaan, jos toteutat sen hieman myöhemmin kuin muut. Useissa Euroopan kohteissa ja myös monissa muissa maailman kolkissa matkailijoiden määrä kääntyy laskuun elokuun puolivälin tai lopun paikkeilla – lennot muuttuvat edullisemmiksi ja hotelleissa on väljempää, ja vältyt pahimmilta turistilaumoilta.

4. Jos suunnitelmasi ovat samat kuin aina ennenkin

Vanhat suosikit ovat vanhoja suosikkeja syystä: jos tahdot matkustaa paikkoihin, joissa olet käynyt jo aiemmin, ja viettää paikan päällä aikaasi lempipuuhissasi, voit aivan hyvin toimia juuri näin. Toisinaan matkasuunnitelma, joka kuulosti vielä tammikuussa mukavan tutulta ja rentouttavalta, voi kuitenkin loman lähestyessä vaikuttaa lähinnä tylsistyttävältä.

Toimi näin: Muuta suunnitelmaa! Tämä käy helpoiten miettimällä loman aikaiset ajanvietteet uusiksi, mutta jos ehdit tehdä suurempiakin muutoksia, vaihda kohteesi sellaiseen maailmankolkkaan, joka on kiinnostanut sinua jo pitkään. Siinsi haaveissasi sitten Pariisi tai Playa Tamarindo, jo viikon mittaisella matkalla ehdit kerryttää unohtumattomia muistoja. Saat lomastasi huomattavasti enemmän irti, kun vietät sen ennennäkemättömiä maisemia ihaillen, vierasta kieltä kuunnellen ja uuden keittiön antimilla herkutellen.

Yhdistä lomailu ja kielen oppiminenTutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu