EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Nuori kielimatkalle ensi kesänä? Vinkkejä vanhemmille matkan suunnitteluun

Nuori kielimatkalle ensi kesänä? Vinkkejä vanhemmille matkan suunnitteluun

Rauhallisina talvikuukausina on hyvä tilaisuus tehdä suunnitelmia kuluvalle vuodelle. Vaikka uuden vuoden lupaukset ja tavoitteet liitetään usein aikuisuuteen ja työelämään, on myös nuorempien perheenjäsenten vuotta hyvä suunnitella.

Jos lapsesi unelmoi matkasta tai on innokas opiskelemaan uutta kieltä, harkintaan kannattaa ottaa kielimatka. Kesä on suosituinta aikaa lähteä kielimatkalle, mutta suunnitelmia kannattaa ryhtyä tekemään jo kuukausia aiemmin.

Tässä on kahdeksan vinkkiämme, kuinka onnistua nuoren kielimatkan suunnittelussa.

1. Valitse sopiva kohde

Jokaisella kohteella on omia erityispiirteitä, erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja vierailukohteita. Jos matkalta esimerkiksi toivotaan rantaelämää ja surffitunteja, ei maata kannata välttämättä lyödä lukkoon heti ensimmäiseksi, sillä niin Maltalla kuin Kalifornian San Diegossa pääsee vesiurheilemaan. Toisaalta kielimatkakohteita on monenlaisissa ympäristöissä: Jos ajatuksissa on rauhallista hengailua uusien kavereiden kanssa, Lontoon kaltainen, kiireinen metropoli tuskin on unelmien kohde.

2. Keskustele matkan tavoitteista

On tärkeää miettiä etukäteen, mitä matkalta toivotaan. Onko unelmana kehittää toisen vieraan kielen sujuva taito, tutustua mahdollisiin yliopistokaupunkeihin tai hankkia laaja joukko kansainvälisiä ystäviä? Olipa tavoitteena mitä vain, kannattaa tämä ottaa huomioon suunnitelmia tehdessä.

3. Varaa ajoissa

Asioiden selvittäminen ja suunnittelu viime tipassa aiheuttaa stressiä. Kannattaa hyödyntää vuoden alun aikaansaama motivaatio ja hoitaa käytännön asiat kuntoon ajoissa. Lisäksi varaamalla varhain pääset hyödyntämään tarjouksia ja etuja. Ja mikä parasta, saatte reilusti aikaa odottaa tulevaa seikkailua, mikä taatusti piristää talven kylminä kuukausina.

4. Pohdi jo mitä pakata mukaan

Yksi pahimmista pakkausvirheistä on pakata mukaan koko omaisuus ja varautua jok´ikiseen skenaarioon. Kartoittamalla etukäteen matkan harrastusmahdollisuudet, selviää vähemmällä tavaramäärällä. Liian raskaat matkalaukut on nimittäin varma tapa tehdä matkan alusta hankala.

5. Huolehdi matka-asiakirjat järjestykseen

Hauskimmankin reissun onnistumisen takeena on pieni määrä tylsiä paperihommia. Kun ne on hoidettu kunnolla, matkalla pääsee helpolla. Passin voimassaolopäivän tarkistaminen on perusjuttu, mutta lisäksi tulee pitää huolta mahdollisesta viisumista, rokotuksista ja matkavakuutuksesta. Myös lentotietojen ja majoituksen osoitteen pitäminen käsillä sujuvoittaa matkantekoa.

6. Kartoita budjetti

Suunnittele matkalle realistinen budjetti. Lennot ja majoitus ovat suurimmat kulut, jotka on helppo kirjata ylös. Niiden lisäksi kannattaa tutustua hieman paikalliseen hintatasoon ja laskea alustavaa budjettia elinkustannuksille. Monet matkailijat käyttävät näitä hauskoja Big Mac -indeksiä ja Chai Latte -indeksiä matkustaessaan uuteen maahan ensimmäistä kertaa. Ne eivät tietenkään anna tarkkoja summia, mutta auttavat vertaamaan matkakohteen hintatasoa kotimaan hintoihin.

Budjetin suunnittelun yhteydessä kannattaa tarkistaa myös paikallinen valuutta ja vaihtokurssi. Homman helpottamiseksi puhelimeen voi ladata matkabudjettisovelluksen, omia suosikkejani on Tripcoin ja Trabee Pocket.

7. Säästä rahaa hätätilanteen varalle

Realistisen budjetin matkalla kannattaa varautua yllättäviin hätätilanteisiin. Vaikka etukäteen ei kannata suunnitella vaikeuksiin joutumista, yllättäviä kustannuksia voi syntyä muun muasssa matkatavaramaksuista, lentojen viivästymisestä tai sairastumisesta. Jos hätätilanteille tarkoitettua rahastoa ei tarvitse käyttää, se on hyvä pesämuna seuraavaa matkaa varten.

8. Totutelkaa yhdessä uusiin tilanteisiin

Kun kielimatkan kohde on päätetty ja varaukset tehty, voi keskittyä suunnittelemaan, kuinka matka onnistuu mahdollisimman hyvin. Jos lapsi on ensimmäistä kertaa yksin ulkomailla, tiedossa on monia jännittäviä tilanteita. Kannattaa pohtia yhdessä, millaisia haasteita matkalla voi tulla vastaan ja miten näistä tilanteista selviää. Jännittäminen on luonnollista ja tärkeintä on, että lapsi tietää aina, miten saa apua.

Tässä vaiheessa vuotta välikerrastot ja lumiset aamut ovat vielä ajankohtaisia, mutta kesä koittaa aina vähitellen. Sitä odotellessa on hyvää aikaa tehdä suuria suunnitelmia!

EF:n kohdevalikoimaan kuuluu yli 40 kohdettaTutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa