EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

10 syytä rakastaa New Yorkia

10 syytä rakastaa New Yorkia

New York City on todellinen sanakirjaesimerkki vilkkaasta metropolista. Kaupunki hurmaa väenjoukot vauhdikkuudellaan ja monenkirjavuudellaan, samoin kuin sillä, että illallis- ja shoppailupaikkoja, taidetta ja kulttuuria on tarjolla käytännössä loputon määrä. On siis monta syytä, miksi rakastaa New Yorkia, mutta järjestyksen ja tehokkuuden nimissä erottelimme joukosta kymmenen kaikkein tärkeintä asiaa. Nämä ovat parasta New Yorkissa:

1. Kieli

New York Cityn alueella puhutaan jopa 800 eri kieltä, ja se onkin kruunattu maailman monikielisimmäksi kaupungiksi. Jos tahdot oppia puhumaan englantia aidon newyorkilaiseen tapaan (ja ripauksella asennetta) sekä kuunnella laajaa kirjoa erilaisia aksentteja, suuntaa tänne.

2. Maailmanluokan ostosmahdollisuudet

Kun puheena on yksi maailman merkittävimmistä muotikaupungeista, shoppailumahdollisuuksien korostaminen voi vaikuttaa hieman turhanpäiväiseltä. Ostosten teko New Yorkissa on kuitenkin aivan oma lukunsa. Tahtoisitko olla hetken aikaa kuin Blair Waldorf? Kulje pitkin 5th Avenueta ja kiertele designer-putiikeissa ja tavarataloissa. Vai kaipaatko ehkä jotain hieman erilaista ja persoonallista, valtavirtamuodilla höystettynä? Suuntaa SoHoon tai Meatpacking Districtin alueelle kuuluisan High Lane -puiston tuntumaan. Jos taas etsit kukkaroystävällisempiä vaihtoehtoja ja todella ainutkertaisia merkkejä, ota suunnaksi Brooklyn.

3. Central Park

New York on malliesimerkki asvalttiviidakosta. Kaupungin ylle kohoavien pilvenpiirtäjien takia edes taivasta ei usein näe kunnolla, ja joka suuntaan jatkuva harmaus saakin helposti kaihoamaan avoimille, vehreille seuduille. Kaikeksi onneksi aivan kaupungin keskelle on lätkäisty Central Park, jonka helmaan newyorkilaiset voivat paeta hektistä elämäänsä. Puisto on peräti 3,4 neliökilometrin laajuinen, mikä tarkoittaa, että sen alueelle mahtuisi kuusi Monacoa. Lisäksi Central Parkin maisemia on taltioitu yli 350 elokuvaan, eli se on toiminut kuvauspaikkana useammalle filmille kuin mikään muu yleisölle avoin puisto.

4. Moninaisuus

Ei ole mikään yllätys, että maailman monikielisin kaupunki on valtaisan moninainen myös väestönsä osalta. Vapaudenpatsaan jalustaan on kaiverrettu teksti ”Give me your tired, your poor, your hurdled masses yearning to be free… I lift my lamp beside the golden door.” Kyseiset sanat ovat tämän päivän maahanmuuttajille aivan yhtä merkityksellisiä kuin niille 12 miljoonalle ihmiselle, jotka saapuivat Yhdysvaltoihin Ellis Islandin kautta vuosien 1892 ja 1954 välillä. New York ottaa jokaisen avosylin vastaan, ja kaupungin väestö on tämän ansiosta ihastuttavan moninainen.

5. Omaperäiset pukeutumistyylit

Vaikka Isossa omenassa ei pukeuduta yhdenmukaisesti tietyn tyylin tai muodin mukaan, kaikkien newyorkilaisten vermeitä yhdistää yksi asia: täällä jokainen on häpeilemättä oma itsensä ja valitsee vaatteensa sen mukaan. Coolien katutyylien ja eleganttien siluettien joukkoon mahtuu todellista omaperäisyyttä, joka luo muotiin aivan oman ulottuvuutensa. Lisäksi pitkän linjan newyorkilaiset ovat ehtineet jo nähdä kaiken mahdollisen, eli vaikka päättäisit lampsia ulos pyjamassa, kukaan ei välttämättä kiinnitä asiaan minkäänlaista huomiota.

6. Mahtava taide- ja kulttuuritarjonta

New York on jo pitkään ollut amerikkalaisten taiteilijoiden suosiossa, ja kaupungissa asuukin tänä päivää yli 55 000 taiteentekijää. Taidegalleriat ovat siis New Yorkin kaduilla todella tavallinen näky. Joukkoon mahtuu niin pieniä paikallistaiteilijoiden näyttelyitä kuin myös kansainvälisiä suuruuksia, kuten Museum of Modern Art sekä vähemmän tunnettu mutta yhtä lailla mahtava Neue Gallerie 5th Avenuella. Valikoimaa löytyy jokaiseen makuun.

Lisäksi New York tarjoilee huippuluokan teatteria ja musikaaleja, joita löytyy sekä Broadwaylta että sen ulkopuolelta. Kaupungissa on myös mahdollisuus päästä kuulemaan maailman parhaimmistoon kuuluvaa livemusiikkia ja standupia. New Yorkissa voisi viettää viikkoja niin, että menisi joka ilta katsastamaan eri Broadway-esityksen tai komediashow’n, eikä valikoima silti loppuisi kesken.

7. Askeleet

Jos vierastat New Yorkin tehokasta mutta ymmärrettävästi hieman pelottavalta tuntuvaa metroverkostoa, etenkin Manhattanilla liikkuminen onnistuu helposti myös jalkaisin. Kun kävelet paikasta toiseen, näet samalla kätevästi kaupunkia ja aistit sen tunnelmaa. Valmistaudu kuitenkin tarpomiseen oikeanlaisilla kengillä (väsyneet jalkasi kiittävät myöhemmin!). Hämmästyt varmasti sitä, kuinka monta askelta keskivertopäivän aikana tuleekaan ottaneeksi, samoin kuin sitä, kuinka paljon voitkaan nähdä jo yhdessä päivässä.

8. Leffojen ja sarjojen kuvauspaikat

Central Parkin tapaan myös itse New York on maailman kuvauspaikkojen kärkisijalla. Kaupungin korkeuksiin kohoavat rakennukset ja vilisevät kadut ovat tarjonneet puitteet niin kiivaille riidoille kuin myös romanttisille, kaatosateessa tapahtuneille kohtaamisille. Lisäksi siellä on kuvattu monet viime vuosikymmenten suosituimmista televisiosarjoista, kuten Frendit, Sinkkuelämää ja Gossip Girl. Vaeltele itseksesi ympäri kaupunkia ja bongaa kuuluisia maisemia tai osallistu opastetulle kierrokselle, jolloin näet kaikki tärkeimmät kuvauspaikat kerralla.

9. Kuuluisat maamerkit

New Yorkin siluetti tunnetaan ympäri maailman, ja kaupungissa onkin mittava määrä kuuluisia maamerkkejä ja rakennuksia, joita ei voi jättää väliin. Vaikka kulkisit vain pikaisesti kaupungin halki, näet todennäköisesti ainakin muutaman legendaarisen nähtävyyden, kuten Empire State Buildingin, Brooklynin sillan, Rockefeller Centerin, Wall Streetin, Times Squaren tai World Trade Centerin kohdan (missä sijaitsee nykyään Ground Zero -muistomerkki). Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

10. Salapaikat

New Yorkissa vähäeleisten katujen varrelle ja tavanomaisilta näyttävien pikaruokaravintoloiden perukoille on kätketty kokonainen ”salaisten” ravintoloiden ja kapakoiden maailma. Eräs tällaisista piilotetuista paikoista on La Esquina, olutravintola, joka sijaitsee meksikolaisen tacopaikan kätköissä. Viattoman näköisestä tacopaikasta voi ostaa ruokaa mukaan, ja tiloissa on joitakin istumapaikkoja sekä värikkäät, neonkylttien valaisemat ruokalistat. Jos kuitenkin suuntaat perällä sijaitsevalle takaovelle, menet portaat alas ja kuljet keittiön halki, saavut aivan toisenlaiseen, hämyisesti valaistuun ravintolaan. Ennen New Yorkiin matkustamista kannattaa siis tehdä hieman tutkimusta, sillä kaupungissa on paljon sellaista, mitä ei ensi silmäyksellä havaitse.

Lähde oppimaan englantia New Yorkiin!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu