EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä rakastaa Kanadaa (ja matkustaa sinne niin pian kuin mahdollista)

10 syytä rakastaa Kanadaa (ja matkustaa sinne niin pian kuin mahdollista)

Kanadasta pidetään kaikkialla. Tämä saattaa johtua maan upeasta luonnosta tai ystävällisistä kaupungeista, kuten Torontosta ja Vancouverista – tai ehkäpä syy piilee paikallisten mainiossa huumorissa ja nöyrässä, anteliaassa asenteessa. Kanadalaiset ovat todella mukavaa väkeä, ja heillä on hämmästyttävä kyky tehdä toteamuksista kysymyksiä. Tämä tarkoittaa, että heidän kanssaan on harvinaisen helppo jutustella.

Kokosimme yhteensä kymmenen syytä, miksi Kanadaan on helppo rakastua (ja miksi sinne kannattaa ehdottomasti matkustaa).

1. Vaahterasiirappi – aivan kaikessa

Vaahterasiirappi on yksi luonnon loistavimmista ja maukkaimmista luomuksista. Keväisin Kanadassa toteutetaan perinnettä, joka kulkee nimellä tappig (”hanalla varustaminen”): Valittujen vaahterapuiden runkoihin asennetaan pieniä putkia, ja kun kylmyys hellittää, puut sulavat ja niiden mahla alkaa nousta. Putkien ansiosta mahla valuu ulos rungosta, ja se kerätään ämpäreihin, jotka on ripustettu niiden alapuolelle. Tämän jälkeen mahla keitetään kokoon, jolloin se muuttuu kaikkien rakastamaksi, makean pähkinäiseksi siirapiksi.

Yhden vaahterasiirappilitran valmistamiseen tarvitaan noin 40 litraa mahlaa. Se on suuri määrä, ja tämä on suuri syy siihen, miksi kanadalaiset ovat niin kiintyneitä kullanväriseen herkkuunsa. He lisäävät vaahterasiirappia vohveleille, pekoniin, pihveille, kanalle, salaatteihin ja kananmuniin – käytännössä kaikkeen, minkä saavat käsiinsä.

2. Poutine – Kanadan mättöruoka

Montrealin kaduilla on hankala kulkea niin, ettei näkisi yhtäkään ihmistä poutine-annoksen kimpussa. Todella kaloripitoinen, valtimot tukkiva ruokalaji koostuu ranskanperunoista, juustokokkareista ja niiden päälle valutetusta paistinkastikkeesta.

Poutine ei ole ainoastaan herkullista, vaan suoranainen instituutio: sitä tarjoillaan joka paikassa, aina elokuvateattereista gourmet-ravintoloihin saakka. Tahdotko kuulostaa paikalliselta? Kun tilaat annoksen, muista lausua ruokalajin nimi pu-tin.

3. Luonnonihmeet – joka kulman takana

Kanada on maailman toiseksi suurin maa, ja merkittävä osa sen alasta on omistettu luonnonsuojelulle. Maassa on yli 40 kansallispuistoa ja suojelualuetta, jotka kattavat yhteensä 300 000 neliökilometriä. Järviä, jokia, vuoria, metsiä, rannikkoa ja jäätiköitä on niin valtava määrä, ettei yhden ihmiselämän aikana ehdi mitenkään kiertää niistä kaikkia.

4. Ulkoilmaharrastukset – luontoihmisten onnela

Erilaiset ulkoilmalajit, kuten hiihto, patikointi, pyöräily ja kiipeily, ovat keskeinen osa kanadalaista identiteettiä. Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitseva Vancouver onkin sijoittunut kärkipaikalle BBC:n listalla kaupungeista, joissa on parhaat edellytykset erilaisiin ulkoilmaseikkailuihin.

Vancouver on vain 115 kilometrin päässä maailmanluokan laskettelukeskuksesta, joka tunnetaan Whistler-Blackcombina, ja sieltä ajaa tuossa tuokiossa myös Squamishin eeppisiin kalliokiipeilymaisemiin. Lisäksi kaupungin alueella on vaikka millä mitalla vuoristoisia pyöräilyreittejä. Jos tarkoituksena on yhdistää luonnossa oleilu ja hurja hauskanpito, Vancouveria parempaa kohdetta saa hakea.

5. Monimuotoisuus – osa paikallista DNA:ta

Monella tulee kanadalaisesta mieleen valkoihoinen metsuri, mutta tuo mielleyhtymä on täysin väärä. Kanada on nimittäin yksi maailman 20 monimuotoisimmasta valtiosta, ja se jättää esimerkiksi USA:n ja Britannian kauas taaksensa.

Vuonna 2011 toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että viidesosa Kanadan väestöstä on syntynyt jossakin muualla. Osuus on siis korkeampi kuin missään toisessa G8-valtiossa. Lisäksi Kanadassa on kaksi virallista kieltä – englanti ja ranska – mikä tarkoittaa monikulttuuriseen väestöön yhdistettynä sitä, että kaksikielisyys on todella yleistä. Kahta kieltä puhuvia on jopa 17,5 prosenttia Kanadan asukeista.

Esimerkiksi Torontossa 51 prosenttia väestöstä on syntynyt Kanadan ulkopuolella, ja kaupungissa puhutaan 140:tä eri kieltä. BBC Radio onkin julistanut sen monimuotoisimmaksi kaupungiksi maailmassa.

6. Ystävällisyys – mistä se sitten johtuukaan

Jos seisot minkä tahansa kanadalaiskaupungin kadulla kartta avoinna, voit olla varma, että joku tulee tarjoamaan sinulle apua – niin ystävällistä on paikallinen väki. Vaikka kanadalaisten ystävällisyydestä ei ole empiiristä näyttöä, tutkimuksissa on havaittu, että he  käyttävät usein erilaisia ”lieventäviä” ilmauksia (kuten could be tai not bad) vähentääkseen jännitettä kiistanalaisia tai mahdollisesti loukkaavia aiheita koskevissa keskusteluissa.

Ja mainitsimmeko jo, että paikallisilla on tapana pyydellä vuolaasti anteeksi pienimmästäkin rikkomuksesta? Ehkä selitys löytyy paikallisesta hanavedestä (joka on muuten erittäin hyvän makuista), tai ehkä kanadalaiset ovat vain syntyjään todella mukavia ihmisiä.

7. Jääkiekko – paikallinen intohimo

On hieman erikoista, että todella ystävällinen kansa rakastaa syvästi jääkiekkoa – laji kun on melko brutaali. Toisaalta tämä on kuitenkin täysin järkeenkäypää. Täytyyhän kanadalaistenkin kohdistaa vihansa jonnekin, vai mitä?

Jääkiekko on Kanadassa kansallinen intohimo, joka jättää kaiken muun varjoonsa. Siitä kumpuaa jokaisen pikkukylän elinvoima, ja sen takia kokoonnutaan niin pienellä kuin suurellakin joukolla. Lapset kasvavat luistimet jalassa, ja jääkiekko on kuva-aiheena jopa paikallisessa viiden dollarin setelissä.

Lisäksi Kanadan maajoukkueet ovat legendaarisia, sekä miesten että naisten sarjoissa. Miehet ovat voittaneet yhteensä yhdeksän olympiamitalia – mikä on eniten maailmassa – ja naiset dominoivat kisoja pitkän aikaa. He voittivat peräti neljä olympiakultaa peräkkäin, ennen kuin voittokulku katkesi viime kisoissa ja joukkue jäi hopealle.

8. Trailer Park Boys – vientituotteiden ykkönen

Kanada on maailman suurin vaahterasiirapin vientimaa, mutta jos meiltä kysytään, sen seuraavaksi tärkein vientituote on Trailer Park Boys. Dokumenttia imitoiva hittisarja pyörähti käyntiin vuonna 2001, ja siinä seurataan asuntovaunualueella elävän porukan edesottamuksia, kun he etsivät tilaisuutta lyödä rahoiksi.

Sarja on täynnä poliittisesti epäkorrektia ja anteeksipyytelemättömän karkeaa huumoria, ja se näyttää Kanadan ratkiriemukkaasta näkökulmasta (joka ei luonnollisestikaan edusta paikallista väestöä kokonaisuudessaan). Katso siis tämä, ennen kuin matkustat paikan päälle!

9. Hawaii-pizza – ainoa Kanadaan liittyvä seikka, joka jakaa mielipiteitä

Kuuluuko pizzaan laittaa hedelmiä? Kysymys jakaa väistämättä mielipiteitä, ja esittipä sen kelle tahansa, vastaukseksi tulee yleensä voimakas ”ei” tai ”kyllä”. Vaikuttaa siltä, ettei häilyviä näkemyksiä yksinkertaisesti ole – etenkään, jos puhutaan ananasta sisältävästä ”Hawaii-pizzasta”. Se on nostettu esille jopa politiikan puolella, sillä Islannin presidentti Guðni Jóhannesson on todennut, että hänen mielestään ananaksen käytöstä pizzassa voisi tehdä laitonta.

Kuinka kiistanalainen pizzanpäällinen sai siis alkunsa? Kunnia ei itse asiassa mene Havaijille, vaan idean isä on Kreikasta Kanadaan muuttanut herra nimeltä Sam Panopoulos. Hän kehitti vuonna 1962 pizzan, joka päällystettiin tomaattikastikkeella, kanadalaisella pekonilla, ananaksella ja mozzarellalla. Loppu on (kiisteltyä) historiaa.

10. ”Bunny hug” – Kanadan suloisin sana

Viimeinen ja mahdollisesti rakastettavin Kanada-faktamme tulee pohjoisesta Saskatchewanin provinssista. Siellä hupparista käytetään sanaa bunny hug (”pupun halaus”). Ihan totta – oletko koskaan kuullut mitään suloisempaa?

Alkoiko Kanadan-matka houkutella?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin