EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä, miksi Uusi-Seelanti on tämän hetken trendikkäimpiä opiskelupaikkoja

10 syytä, miksi Uusi-Seelanti on tämän hetken trendikkäimpiä opiskelupaikkoja

Ne, jotka suunnittelevat opiskelua toisella pallonpuoliskolla, haaveilevat useimmiten Australiasta. Samalla seudulla on kuitenkin myös toinen huippukohde: Uusi-Seelanti. Ja arvaapa mitä? Se on aivan yhtä houkutteleva, mieleenpainuva, kaunis ja Instagram-kelpoinen kuin suurempi naapurinsakin. Myös opiskelumahdollisuudet ovat erinomaiset.

Tässä tulee muutamia niistä syistä, joiden vuoksi Uusi-Seelanti on yksi parhaista paikoista maailmassa, jos tahdot lähteä opiskelemaan englantia – tai oikeastaan mitä tahansa muutakin.

1. Kaksi saarta, kaksi eri maailmaa

Uusi-Seelanti koostuu kahdesta saaresta, jotka ovat aivan eri henkisiä keskenään. Pohjoissaarella pääset kokemaan ihastuttavat ja opiskelijaystävälliset maailmanluokan kaupungit Aucklandin ja Wellingtonin, samoin kuin alkuperäistä maorikulttuuria, jota kohtaa esimerkiksi geysiirien täplittämällä Rotoruan seudulla. Lisäksi pohjoissaari saa pisteitä siitä, että sen ilmasto on lämpöisempi kuin etelämpänä – ja rannikolta löytyy houkuttelevia uiskentelu- ja sukeltelupaikkoja, jotka ovat omiaan keleistä nauttimiseen.

Eteläinen saari on vuorostaan oikea ulkoilmaeläjän paratiisi, jonka maisemat ovat niin upeita, että niille tekisi mieli antaa aplodit. Patikointi- ja vaelllusreitit ovat erinomaisia, ja eteläsaarella sijaitsee myös Queenstownin kaupunki, jossa on loistavat laskettely- ja seikkailumahdollisuudet.

2. Hillitty sää

Jos suuntaat pohjoissaarelle, voit jättää villapaidat kotiin: kesäisin lämpötila pyörii tyypillisesti 20–30 asteen paikkeilla, ja talvet vietetään lauhkeissa 14–22 asteen lämpötiloissa. Eteläisellä saarellakaan ei kuitenkaan tarvitse värjötellä erityisen kylmässä kelissä, sillä lämpöasteita on talvisin tyypillisesti 1–12 ja kesäisin 16–22.

3. Pieni ja huoleton

Uusi-Seelanti on suunnilleen samaa kokoluokkaa kuin Britannia, mutta sen väkiluku on vain hieman yli neljä miljoonaa. Ei siis ihme, että paikallinen väestö on niin leppoisaa – heidän ei tarvitse raivata kyynärpäillä tilaa ihmistungoksissa. Uudessa-Seelannissa elämä on myös verkkaisempaa ja tervehenkisempää, ja työ ja vapaa-aika ovat paremmin tasapainossa keskenään.

4. Paikallisten asenne

Sen lisäksi, että uusiseelantilaiset ovat huoletonta sakkia, he ovat myös vaatimattomia, itseironisia, maanläheisiä, hulvattoman hauskoja, anteliaita ja sopuisia. Lisäksi heidän kansallisluonteeseensa on iskostunut ajatus siitä, että kaikesta kyllä selvitään, ja omaksut varmasti samaisen mentaliteetin sen verran perusteellisesti, että viet sen mukanasi kotiin saakka. (Jos Uuden-Seelannin mahtavat asukkaat eivät ole riittävä peruste maassa vierailemiseen, emme tiedä mikä on!)

5. Auckland

Uuden-Seelannin pääkaupunki sijoittui hiljattain kolmannelle sijalle äänestyksessä, jossa arvioitiin eri asuinpaikkojen elämänlaatua – eikä ole vaikea huomata, mistä tämä johtuu. Auckland on rento ja turvallinen kaupunki, joka saa vierailijat tuntemaan olonsa tervetulleeksi, ja lisäksi se on sen verran pieni, että kaupungin oppii tuntemaan helposti. Aucklandissa järjestetään lukuisia kulttuuritapahtumia läpi vuoden, ja tarjolla on myös mainiota ruokaa, viiniä ja kahvia. Myös yöelämä vilkastuu jatkuvasti. Ulkoilmahenkiset matkailijat retkeilevät mielellään lähiseudun saarille, satamiin ja rannoille, samoin kuin kaupungin 48 maungan eli tulivuoren äärelle.

6. Mahtava englanti

Kyllä vain: Uuden-Seelannin englanti on meidän mielestämme kerrassaan vastustamatonta. Nauti hauskoista vokaalinvaihdoksista ja uudenlaisista arkikielen ilmauksista, joihin lukeutuvat muun muassa chilly bin (”kylmälaukku”), cuz/bro (”kaveri”), she’ll be right (”kyllä se siitä”), choice (”mahtavaa”, ”kiitos”), chur bro (”kiitti, kaveri”), flat tack (”täyttä vauhtia”), hard case (”hankala ihminen”) ja beached as (”jumissa jossakin”).

7. Rantoja rantojen perään

Uudella-Seelannilla on rantaviivaa noin 15 000 kilometrin edestä, ja jokainen saarivaltion onnekkaista asukeista majailee korkeintaan 128 kilometrin päässä rannasta. Pohjoiselta pallonpuoliskolta saapuneet vierailijat, joiden mieli halajaa rannan äärelle keskellä talvea, eivät siis joudu tekemään pitkää matkaa päästäkseen meren äärelle.

Uudella-Seelannilla on rantoja kaikkiin mieltymyksiin: joukosta löytyy niin mahtavia surffailupaikkoja, kallionkielekkeitä, suuria hiekkadyynejä, laguuneja, mustaa ja valkeaa hiekkaa kuin kuumia lähteitäkin. Käy katsastamassa Hot Water Beach pohjoissaarella sijaitsevalla Coromandelin niemimaalla tai liu’u pitkin hiekkadyynejä Ninety Mile Beachilla (joka on tyrmäävä siitäkin huolimatta, ettei ranta ole nimestään huolimatta 90 mailin mittainen). Suuntaa myös Abel Tasmanin luonnonpuistoon, josta löytyy mahtavia rantoja toistensa perään: Medlands Beach, Torrent Bay, Awaroa Inlet ja Sandfly Bay ovat muutamia esimerkkejä näistä.

8. Herkkusuiden suosikki

Uusi-Seelanti on toistaiseksi vielä uusi tulokas kansainvälisten keittiöiden joukossa, mutta tämä ei tarkoita, ettei maan ruokatarjonta olisi suorastaan erinomainen. Lado lautasellesi maorilaista hāngīa, pavlovaa, lammasta, simpukoita, rapuja, merisiiliä, kumara-bataatteja ja manuka-hunajaa.

9. Seikkailulajit ja ulkoilmaelämä

Uusi-Seelanti tunnetaan oikeana hurjapäiden tyyssijana, jossa pääsee testaamaan niin benjihyppyä, kajakkimelontaa, luolaretkeilyä, laskuvarjohyppyä, köysirataseikkailuja, purjalautailua, maastoajoa, varjoliitoa, lumilautailua kuin monia muitakin lajeja, jotka saavat adrenaliinin virtaamaan. Jos seikkailet mieluummin tukevalla maankamaralla, voit suunnata saarten lukemattomille vaellus- ja patikkapoluille – Ball Park Corssing, Abel Tasman Coast Track, Whanganui Journey sekä maan parhaimmmistoon lukeutuvat Milford Track ja Routeurn Track ovat vasta muutamia esimerkkejä tarjolla olevista vaihtoehdoista.

10. Minilomat ja pyöräreitit

Pyöräilijät pääsevät polkemaan Uudessa-Seelannissa sydämensä kyllyydestä, sillä maan pyöräilyverkosto New Zealand Cycle Trail on peräti 2 500 kilometrin mittainen. Maa on myös sopivan kokoinen monenlaisten viikonloppuretkien toteuttamiseen. Lähde bongaamaan valaita Kaikouraan, tutustu Bay of Islandsin seutuun, patikoi pitkin Catlinsin rannikkoa tai kulje reitti kajakilla meloen, käy hemmotteluhoidossa Waiheke Islandilla ja herkuttele mainiolla ruoalla ja viinillä Marlborough’ssa. Hawke’s Bayssa tai Wellingtonissa.

Lähde opiskelemaan englantia maailmalle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin