EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 asiaa, jotka jokaisen Miamiin muuttavan pitäisi tietää

10 asiaa, jotka jokaisen Miamiin muuttavan pitäisi tietää

Olitpa sitten suuntaamassa Miamiin muutamaksi kuukaudeksi tai kokonaiseksi vuodeksi, tästä oppaasta löydät käytännön neuvoja Etelä-Floridan suosituimmassa kaupungissa elämiseen. Kokosimme kymmenen parasta vinkkiämme asioista, jotka täytyy tietää, jos edessä siintää muutto Miamiin.

1. Varaudu ilmankosteuteen

Miamissa ilma on varsin kosteaa, mikä tarkoittaa, että saat tapella jatkuvasti hiusten pörröisyyttä vastaan. Asiasta seuraa kuitenkin myös muita ongelmia: kaupunki on altis tulville ja myrskyille hurrikaanikaudella, joka ulottuu kesäkuusta marraskuuhun. Pidä siis paikallisia säätiedotuksia tarkasti silmällä kesän lämmöstä nauttiessasi, ja varaudu mahdollisiin sääolosuhteita koskeviin varoituksiin.

2. Ja ilmastointiin

Ulkona on ehkä paahtavan kuuma, mutta voit olla varma, että sisätiloissa tilanne on täysin toinen. Miamilaiset nimittäin rakastavat ilmastointia aivan yhtä paljon kuin ympärivuotista rusketustaankin.

Vaikka ulos sopiva uniformu ovat t-paita ja aurinkolasit, muutto Miamiin ei siis tarkoita, ettei lämpimämmälle vaatetukselle olisi enää käyttöä. Mukana kannattaa pitää myös pitkähihaista, mikäli suuntaat päivän aikana esimerkiksi toimistoon, luokkahuoneeseen, elokuvateatteriin tai kauppaan. On nimittäin varsin todennäköistä, että sisällä ilmastoinnista puhaltaa arktisen kylmä viima.

3. Pääset harjoittelemaan espanjaa (ja mahdollisesti myös muita kieliä)

Miami on valtavan monikulttuurinen. Suuntaat ehkä kaupunkiin paremman englannin taidon perässä, mutta saatat pian huomata, että tulet treenanneeksi myös espanjaa – jopa 60 prosenttia paikallisista kun puhuu myös kyseistä kieltä. Miamiin muutto on siis samalla todellinen kielikylpy.

4. Asunnon löytäminen

Jos muutat Miamiin opiskelemaan, koulullasi on oma majoitusyksikkö, joka voi auttaa sopivan majapaikan etsimisessä. Jos et päädy paikalliseen isäntäperheeseen tai opiskelija-asuntolaan, jaettu vuokra-asunto tekee majoittumisesta huomattavasti edullisempaa kuin yksin eläminen. Etsi siis kavereita, jotka tahtoisivat asua samassa kaupunginosassa, tai etsi potentiaalisia kämppiksiä luokkatovereidesi joukosta. Tässä auttavat Facebook-ryhmät sekä koulun tarjoamat verkostoitumismahdollisuudet.

5. Liikkuminen

Miamissa ei ole maanalaista. Sen sijaan käytössä ovat Metrorail (joka vastaa muualta maailmasta tuttuja monorail-ratoja), Metrobus (yksikerroksiset bussit) ja Metromover, joka muistuttaa raitiovaunua. Viimeiseksi mainitulla pääsee matkustamaan täysin ilmaiseksi, mutta Metrorail- ja Metrobus-matkoja varten tarvitset EASYCard-kortin, johon ladataan rahaa tulevia matkoja varten. Jos pelkäät tuiki tärkeän kortin hukkumista, huoli pois: matkat voi maksaa myös EASYCard-sovelluksella.

Jos tahdot ajaa autoa, se onnistuu ulkomaisella ajokortilla 30 päivää, mikäli saavut kaupunkiin opiskelijana, tai 12 kuukautta, jos sinulla on turistiviisumi. Näiden aikarajojen umpeuduttua sinun täytyy suorittaa amerikkalainen ajokoe. Miamin liikenne on kuitenkin pahamaineisen ruuhkaista, eli julkiset kulkuvälineet, kävely ja pyöräily ovat todennäköisesti parhaita vaihtoehtoja kaupungissa liikkumiseen.

6. Verotus

Miamissa myytävien tuotteiden arvonlisävero on seitsemän prosenttia, mutta vero-osuus on tavallisesti jätetty pois hintalappuihin merkityistä hinnoista. Älä siis järkyty, kun kassa ilmoittaakin ostoksillesi korkeamman hinnan kuin kuvittelit. Verot on hyvä ottaa huomioon myös matkabudjettia laskeskellessa.

7. Viisumit

Yhdysvaltojen viisumijärjestelmä on yksi maailman mutkikkaimmista. Mikäli matkustat Miamiin opiskelijana, kohdekoulu tai opintomatkasi järjestävä yritys auttaa sinua hakuprosessissa. Sinun täytyy todennäköisesti vierailla paikallisessa USA:n suurlähetystössä viisumihaastattelussa, jonka yhteydessä esitetään myös matkustusdokumentit ja todistus opiskelupaikasta.

8. Parhaat hengailupaikat

Kultaisten hiekkarantojen, hienojen ravintoloiden ja tyylikkäiden klubien leimaama South Beach on suosittua seutua niin turistien ja paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Jos tahdot kokea Miamin kuubalaisen puolen, lähde tanssimaan salsaa Little Havanan alueelle. Keskustan Business District sopii urbaanille väelle, joka tekee töitä ja juhlii täysillä, ja luovat tyypit viihtyvät Design Districtillä, joka täyttyy studioista, gallerioista ja taideinstallaatioista. Viihdyitpä millaisessa tunnelmassa tahansa, Miamista löytyy sinulle sopivia seutuja.

9. Arkea helpottavat sovellukset

Lataa puhelimeesi Lyft ja Uber, niin voit tilata helposti oman kyytipalvelun tai liittyä mukaan yhteiseen kimppakyytiin. GrubHub- ja PostMates-sovelluksilla saat puolestaan tilattua suosikkiravintolasi ruokaa suoraan kotiovelle.

Instagram löytyy puhelimestasi todennäköisesti jo valmiiksi, mutta jos tahdot Miami-otostesi todella erottuvan edukseen, lataa lisäksi jokin kuvankäsittelysovellus, kuten VSCO. Google Kääntäjän toiminto, joka kääntää kirjoitettua tekstiä kameran välityksellä, on myös todella näppärä, jos sinulla on hankaluuksia tulkita ruokalistaa tai vaikkapa opastekylttiä.

10. Myöhästely

Tämä saattaa johtua toivottomista liikenneruuhkista, tai kenties syynä on yksinkertaisesti se, että jatkuva auringonpaiste tekee elämästä leppoisaa ja kiireetöntä. Niin tai näin, Miamissa pieni myöhästyminen kuuluu asiaan. Yksi asia on kuitenkin varmaa: odotitpa sitten ystävää kahville tai ravintolassa tilatun ruoka-annoksen saapumista, Miami ei ole lainkaan huono paikka verkkaiseen odotteluun.

Lähde kielikurssille Miamiin!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin