EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Koulu ohi, mitä nyt? Viisi ehdotusta lukion jälkeiselle ajalle

Koulu ohi, mitä nyt? Viisi ehdotusta lukion jälkeiselle ajalle

Olet suorittanut ylioppilaskokeesi ja saanut valkolakin päähäsi, ja voit vihdoinkin tehdä juuri sitä, mitä haluat. On vain yksi ongelma: sinulla ei ole aavistustakaan, mitä se voisi olla. Vaikka monet suuntaavat lukiosta suoraan korkeakouluun, osa on saanut tällä erää tarpeekseen opiskelusta. Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, välivuosi voi olla loistava tapa kirkastaa ajatuksia, nauttia vapaudesta ja selvittää, kuka oikeastaan olet ja mitä tahdot tehdä lukion jälkeen.

Tässä tulee muutamia ideoita siihen, kuinka voit viettää tulevat viikot ja kuukaudet.

1. Perusta oma blogi tai nettisivu

Onko sinulla jokin mielenkiinnon kohde, jolle olet aina tahtonut omistautua, mutta et ole pystynyt tekemään niin, koska nenäsi on ollut kiinni oppikirjoissa? No, nyt on aika siirtää huomio muualle! Innostipa sinua sitten ruoanlaitto, eläintenhoito tai vaatteiden ompelu, mikset dokumentoisi tekemisiäsi blogissa ja rakentaisi erilaisista kuvista, tarinoista, videoista ja luomuksista koostuvaa portfoliota, joka tuo kiinnostustasi esille? Siitä saattaa poikia jopa kokonainen ura (niin on käynyt monelle).

Tai jos sinulla on valmiina kokoelma esimerkiksi hienoja valokuvia, mikset rakentaisi omaa verkkosivua? Tyylikäs nettisivu on aina hyvä olla olemassa, etenkin siinä vaiheessa, kun työnhaku on ajankohtaista.

2. Hanki työkokemusta

Tiedätkö, mikä on erityisen mahtavaa välivuoden vietossa? Se, että asut todennäköisesti yhä vanhempiesi luona eikä sinun tarvitse huolehtia vuokranmaksusta tai jääkaapin täyttämisestä. Kuluton elämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun kuuluisi maata toimettomana sohvalla.

Tämä on aikaa, jolloin voit hankkia työkokemusta ilman painetta siitä, riittävätkö tienestit laskujen maksamiseen. Työharjoittelu voi olla juuri nyt erinomainen idea, sillä se auttaa sinua selvittämään, millaisesta työstä nautit ja mihin suhtaudut intohimoisesti. On myös mahdollista, että saat sen myötä vihiä itsellesi sopivasta opiskelualasta.

3. Opi kieliä

Laajempi kielitaito tarkoittaa laajempia mahdollisuuksia – mieti vaikka, kuinka kansainvälinen maailmastamme on tullut ja kuinka tärkeätä on pystyä kommunikoimaan eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten kanssa.

Kielitaito on olennaista tulevan urasi kannalta, mutta siinä ei ole kyse ainoastaan kielioppisääntöjen ja sanaston hallitsemisesta. Kieliä opiskelemalla saat myös uudenlaisia näkökulmia sekä ymmärrystä toisista maailmoista ja kulttuureista. Lisäksi se on hauskaa – etenkin, jos voit opiskella ulkomailla.

4. Ilmoittaudu vapaaehtoistyöhön

Toinen erinomainen tapa hankkia uusia näkökulmia ja syvempää ymmärrystä maailmasta on tehdä vapaaehtoistyötä. Kokemus on erityisen kasvattava ja palkitseva, jos sinulla on mahdollisuus suunnata toiseen maahan; tällöin opit tuntemaan toisenlaisen kulttuurin ja elämäntavan ja kasvat aikuiseksi tavalla, jota et pitänyt edes mahdollisena.

Myös Suomessa on kuitenkin tarjolla mielenkiintoista vapaaehtoistyötä. Voit esimerkiksi ryhtyä ystäväksi yksinäiselle, olla mukana monikulttuurisessa toiminnassa tai suojella eläimiä ja luontoa. Teet arvokasta työtä ja saat samalla hyödyllistä kokemusta, joka näyttää hyvältä CV:ssä.

5. Tee jotakin, mitä et ole tehnyt koskaan aiemmin

“Jos tahdot asioita, joita sinulla ei ole koskaan ollut, sinun täytyy tehdä asioita, joita et ole koskaan tehnyt.” Tämä saattaa olla täydellinen hetki kömpiä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja toteuttaa suuria haaveita. Uudenlainen ajattelutapa ja elämä vaativat suurta rohkeutta, mutta ne ovat välttämättömiä, jotta voit kehittyä ja kasvaa sellaiseksi ihmiseksi, joka tahdot olla.

Voisiko tulevaisuudensuunnitelmiisi kuulua kielikurssi ulkomailla?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa