EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Työhaastattelu etänä? 6 vinkkiä, joilla onnistut

Työhaastattelu etänä? 6 vinkkiä, joilla onnistut

Videohaastattelut ovat nykypäivänä yhä tavallisempia: on helppoa, kätevää ja vaivatonta, kun haastattelun voi hoitaa verkossa ilman paikan päälle matkustamista. Tämä pätee etenkin ensimmäisillä haastattelukierroksilla ja tapauksissa, joissa työpaikka on eri maassa tai kaupungissa. Mikä parasta, työhaastattelu etänä tarkoittaa käytännössä sitä, että voit edistää uraasi tohvelit jalassa!

Vaikka viestintä sähköisillä alustoilla on arjesta tuttua, etähaastatteluun osallistuminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Kokosimme alle muutamia vinkkejä siihen, kuinka erotut eduksesi ruudun välityksellä.

1. Valmistaudu

Valitse asiallinen käyttäjänimi ja profiilikuva. Varmista, että internetyhteytesi on vakaa, kamera ja mikrofoni toimivat ja akku on täyteen ladattu. Kuulokkeita käyttämällä voit välttää erilaisia äänen häiriöitä. Selvitä jo ennalta, miten mahdolliset yhteysongelmat saa korjattua, ja muista pysyä rauhallisena, mikäli tekniikka alkaa oikutella – mikään ei pilaa haastattelua yhtä äkkiä kuin nettikameran edessä kiroilu.

2. Kuivaharjoittele

Jos tämä on ensimmäinen kerta, kun sinulla on työhaastattelu etänä, pyydä valmistautumiseen ystävän apua. Harjoitelkaa erilaisten ongelmatilanteiden ratkaisemista ja tarkistakaa, että tausta, valaistus ja asuvalinta ovat haastatteluun sopivia.

Istu mukavalla tuolilla ja tarpeeksi korkealla, jotta sinusta näkyy muutakin kuin pää. Haastattelussa on tärkeää, että osaat avata ja sulkea mikrofonin ja kuvayhteyden ongelmitta ja tiedät, kuinka lähettää ja vastaanottaa tekstiä ja tiedostoja. Ota vesilasi käden ulottuville ja pidä huolta, että hakemuskirjeesi ja CV:si ovat valmiiksi esillä, sekä sähköisessä että printatussa muodossa.

3. Luo hallittu ympäristö

Pidä huoli, että hoidat haastattelun hiljaisessa tilassa. Sulje ikkunat, laita puhelin äänettömälle ja komenna mahdolliset kämppäkaverit ja lemmikit muualle (kultakalat ovat sallittuja). Siivoa takanasi näkyvä alue ja säädä kamera sopivaan asentoon ennen puhelun aloittamista, jottei haastattelijan tarvitse seurata, kun kääntelet läppärin näyttöä. Varmista myös, ettei takanasi ole kirkasta valoa, jotta kasvosi eivät näytä liian tummilta.

4. Pukeudu kuin menestyjä

Älä laiskottele vaatetusrintamalla ja luo oikea mielentila pukeutumalla päästä varpaisiin – vaikka työhaastattelu ilman housuja kuulostaa houkuttelevalta, et voi koskaan tietää, täytyykö sinun nousta ylös. Pukeudu siis sen mukaan, kuin olisit poistumassa kotoa perinteiseen haastattelutilanteeseen.

Älä valitse liian kirkkaita värejä tai raitoja, sillä ne voivat näyttää sumeilta ja aiheuttaa värinää näytöllä. Muista myös tarkistaa, ettei asusi riitele taustan kanssa tai sulaudu sen väreihin.

5. Pidä (näyttö)katsekontakti

Yritä pitää katseesi kamerassa: etäyhteyksien maailmassa tämä vastaa katsekontaktia. Jos tuijotat haastattelijan kasvoja ruudulla, toisessa päässä näyttää siltä, kuin katseesi harhailisi.

Jos haluat tehdä muistiinpanoja, ota ulottuville kynä ja muistivihko, jotta et häiritse haastattelijaa näppäimistön äänillä. Vaikka sinulla olisi mahdollisuus piilottaa oma kuvasi näytöltä, suosittelemme, että pidät sen näkyvissä. Tällöin voit tarkkailla sivusilmällä taustaasi ja ryhtiäsi.

6. Lopeta oikein

Seuraava neuvo on helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä olla vilkuttamatta hyvästiksi (ellei haastattelija heilauta kättään ensiksi). Kaikista tärkeintä on kuitenkin tämä: älä tuuleta, sadattele tai sano mitään haastatteluun liittymätöntä, ennen kuin olet varma, että puhelu on päättynyt. Videokuvan sulkeminen ja puhelun lopettaminen ovat kaksi eri asiaa, eli maltti on tässä todellakin valttia!

Hae vauhtia uralle kielikurssilta!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa