EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Miten loistaa Skype-haastattelussa?

Miten loistaa Skype-haastattelussa?

Nykyään yhä useammat työnhakijat ovat valmiita muuttamaan työn perässä, joten videohaastattelut ovat entistä tyypillisempiä: on helpompaa ja halvempaa jutella verkossa kuin matkustaa eri kaupunkiin tai jopa maahan. Lisäksi voit pukeutua lempitohveleihisi ja edistää uraasi yhtä aikaa!

Vaikka olemmekin tottuneet tietokoneiden avulla kommunikointiin, Skype-haastattelu ei ole aivan läpihuutojuttu. Kokosimme alle muutamia vinkkejä siihen, kuinka voit erottua eduksesi ruudun välityksellä.

1. Valmistaudu

Valitse asiallinen Skype-nimi ja profiilikuva. Varmista, että internetyhteytesi on vakaa, kamera ja mikrofoni toimivat ja akku on täyteen ladattu. Selvitä etukäteen, miten selvität mahdolliset ongelmat yhteydessä ja muista pysyä rauhallisena, jos jotain ongelmia tulee – mikään ei pilaa haastattelua yhtä nopeasti kuin nettikameran edessä kiroilu.

2. Kuivaharjoittele

Jos olet ensimmäistä kertaa osallistumassa Skype-haastatteluun, pyydä ystävää harjoitteluavuksi. Käykää läpi kaikki mahdolliset tilanteet ja tarkastakaa huoneesi sisustus, valaistus sekä vaatetuksesi. Istu mukavalla tuolilla tarpeeksi korkealla, jotta yläruumiisi näkyy kameralle. Harjoittele tiedostojen lähettämistä ja vastaanottamista, mikrofonin mykistämistä sekä puhelun laittamista pitoon. Ota vesilasi lähelle ja pidä CV:si esillä printattuna tai sähköisessä muodossa.

3. Hallitse ympäristösi

Pidä huoli, että huoneesi on hiljainen. Sulje ikkunat, sammuta puhelimesi ja lukitse kämppäkaverisi ja lemmikit ulos. Siivoa takana näkyvä alue huoneestasi ja asettele kamera ennen puhelun aloittamista. Varmista, ettei takanasi ole kirkasta valoa, jotta kasvosi eivät näytä liian tummilta.

4. Pukeudu kuin menestyjä

Älä säästele vaatetuksessa ja pukeudu päästä varpaisiin. Vaikka housujen jättäminen pois kuulostaakin houkuttelevalta, et koskaan tiedä, jos sinun täytyykin nousta ylös. Kuvittele, että olisit lähdössä kotoa oikeaan haastatteluun. Älä pukeudu liian kirkkaisiin väreihin tai raitoihin, sillä ne näyttävät toisessa päässä sumuisilta. Muista myös tarkistaa, ettei asusi ole taustan kanssa saman värinen.

5. Pidä (näyttö)katsekontakti

Pyri katsomaan kameraan – Skype-maailmassa tämä on sama kuin katsekontakti. Jos tuijotat haastattelijan kasvoja ruudulla, näyttää katseesi toisessa päässä harhailevan. Jos haluat tehdä muistiinpanoja, ota ulottuvillesi kynä ja muistikirja, jotta näppäily ei häiritse haastattelijaa. Skype antaa sinun piilottaa oman kuvasi, mutta suosittelemme, että pidät sen päällä, jotta voit tarkkailla omaa asentoasi ja taustaasi.

6. Lopeta oikein

Helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä olla vilkuttamatta hyvästiksi. Vielä tärkeämpää: Odota, kunnes kamera ja mikrofoni ovat sammuneet, ennen kuin tuuletat, sadattelet tai alat puhua muita asioita.

Hanki boostia uralle kielikurssilta!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Ura