EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Täydellisen työhakemuksen kirjoittaminen: parhaat vinkit

Täydellisen työhakemuksen kirjoittaminen: parhaat vinkit

Tarjolla olisi unelmien työpaikka, ja nyt täytyisi vain vakuuttaa tuleva työnantaja, että juuri sinun pitäisi saada se! Ei huolta: työhakemuksen ja CV:n kirjoittamisessa pätee muutama perussääntö, joita noudattamalla pääset jo pitkälle.

Työhakemukseen täytyy tavallisesti liittää hakemuskirje ja CV. Nämä kaksi täydentävät toisiaan; korosta siis hakemuskirjeessä seikkoja, joita ei mainita CV:ssä ja päinvastoin. Jos sinulla on vain vähän aiempaa kokemusta, kannattaa pitää ansioluettelo tiiviinä ja keskittyä kertomaan hakemuskirjeessä, miksi olisit täydellinen valinta työtehtävään. Jos taas olet jo ehtinyt tehdä työurallasi sitä sun tätä, kokemus tulee selkeimmin esille CV:ssä ja hakemuskirje voi olla tiivis.

Nappaa tästä meidän ja Rekrytointi.comin parhaat vinkit työhakemuksen tekemiseen:

1. Aloita kiinnostavalla tavalla

Kuinka monta kertaa luulet rekrytoijan lukeneen sanat: ”Hei, olen Matti, 22-vuotias opiskelija Helsingistä ja haen ilmoittamaanne työpaikkaa”?

Kokeile jotakin hieman erilaista, joka innostaa lukemaan hakemuksen loppuun saakka! Suosittelemme tosin jättämään “Haudihau!”-tervehdyksen johonkin toiseen tilanteeseen.

2. Pidä teksti tiiviinä

Työnantajat ovat usein melko kiireistä porukkaa. Toisin sanoen heillä ei ole aikaa (tai kiinnostusta) lukea koko elämäntarinaasi tai epämääräistä jaarittelua. Tiivistä hakemuskirje ja mielellään myös CV yhden sivun mittaiseksi, pidä teksti selkeänä ja keskity olennaiseen.

3. Käytä esimerkkejä

Oletko positiivinen, tehokas ja luova? Hienoa, mutta niin ovat kaikki muutkin.

Työhakemus ja CV kertovat sinusta paljon enemmän, jos kuvailet itseäsi esimerkkien kautta. Entä jos kertoisit, kuinka sait edellisessä työpaikassasi lisää työtehtäviä, koska hoidit varsinaisen vastuualueesi odotettua tehokkaammin?

4. Räätälöi

Vaikka tämä saattaa tuntua työläältä, jokaiseen työpaikkaan tulisi kirjoittaa erillinen hakemus ja CV. Eri työtehtävissä tarvitaan erilaisia vahvuuksia, ja eri työnantajat odottavat hakijoilta erilaisia asioita. Pyri mukautumaan näihin toiveisiin ja korosta haettuun työpaikkaan sopivia asioita sekä hakemuksessa että CV:ssä.

5. Käytä työpaikkailmoituksen termejä

Kun käytät työpaikkailmoituksessa mainittuja sanoja ja termejä, hakemuksesi herättää rekrytoijassa tuttuuden kokemusta. Lisäksi saatat kuulostaa erityisen sopivalta hakijalta, ja rekrytoija voi alitajuisesti mieltyä hakemukseesi. Varmista kuitenkin, ettet liioittele.

6. Selitä aukot

Luitko kotona pääsykokeisiin koko viime kevään tai vietitkö puoli vuotta reppureissaamassa Kaakkois-Aasiassa? Vaikka ajattelisit, että tällaiset seikat eivät ole olennaisia työnhaussa, kannattaa ne kuitenkin mainita. Oman taustan kuvaukseen ei nimittäin kannata jättää aukkoja, sillä ne voivat herättää turhia epäilyksiä työnantajassa.

7. Ole rehellinen

Muutama valkoinen valhe aiemmasta työkokemuksesta ja vähän värikynää kielitaitoon? Ei kannata, koska olet todennäköisesti aivan riittävän hyvä versio itsestäsi, kun kerrot asiat totuudenmukaisesti. Lisäksi valehtelusta kiinni jääminen on ehkä varmin tapa menettää mahdollisuus työpaikkaan.

8. Linkitä lisätietoja

Jos sinulla on blogi, verkossa julkaistuja työnäytteitä tai Linkedin-profiili, niiden linkittäminen hakemuksen tueksi voi antaa sinusta kiinnostavaa lisätietoa. Muista kuitenkin varmistaa etukäteen, että linkittämäsi sisältö on työnhaun kannalta olennaista.

9. Muista perustiedot

Haluat, että rekrytoija ottaa sinuun yhteyttä – älä siis unohda yhteystietoja, eli vähintään puhelinnumeroa ja sähköpostiosoitta. Jos ilmoituksessa pyydetään palkkatoivetta, muista liittää myös se mukaan.

Suosittelijat ovat hyvä lisä hakemukseen, joten jos sinulla on sellaisia, kirjaa myös heidän tietonsa näkyville.

10. Tarkista vielä kerran. Ja vielä kerran.

Vaikka olet ehkä jo aivan uupunut työhakemuksen tekemiseen, älä heitä kaikkea vaivannäköä hukkaan viime metreillä. Tarkista hakemuksesi aina vähintään kahdesti, ja tee viimeinen tarkistus mielellään hyvin nukutun yön jälkeen.

Lähde: Rekrytointi.com

Hanki lisää kokemusta ulkomailta!Tutustu EF Kielikursseihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa