EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten oppia espanjaa nopeammin: 10 vinkkiä

Miten oppia espanjaa nopeammin: 10 vinkkiä

Useimmat espanjankielisissä maissa matkailleet ovat joskus sopertaneet ”no comprendo”. Jos et tiedä ilmaisun merkitystä, siinä on kyse suurin piirtein tästä: ”Olen pahoillani, mutta minulla ei ole aavistustakaan, mitä juuri sanoit, ja kuvittelin pärjääväni sillä, että osaan tilata tacon.” Harmi kyllä asia ei ole aivan näin. Mainituissa tilanteissa tuleekin helposti miettineeksi, miten voisi oppia espanjaa hieman nopeammin, jotta osaisi käyttää kieltä jatkossa sujuvammin.

Kielten oppiminen vaatii aina vaivannäköä, eikä espanja ole poikkeus. Tässä tulee kuitenkin kymmenen vinkkiä, joilla taitosi karttuvat taatusti entistä vauhdikkaammin.

1. Laula mukana

Espanjan kieli ja kulttuuri ovat täynnä intohimoa, tai pasiónia, kuten he itse sanoisivat. Espanjaksi onkin tehty tuhansia (siis kirjaimellisesti tuhansia) balladeja – ja balladit ovat siitä loistavia, että ne ovat usein hitaita, mikä tekee mukana laulamisesta helppoa. Opettele alkajaisiksi esimerkiksi Nicky Jamin El Perdón.

2. Katso telenovelia

Jos luulit, ettei ole kovinkaan hyödyllistä oppia sellaisia lauseita kuin ”kodinhoitaja on syyllinen” tai ”paha kaksoisveljesi on noussut kuolleista”, joudun kertomaan, että olet väärässä.

Telenovelat, eli espanjankieliset saippuasarjat, ovat loistava tapa harjoitella suhteellisen yksinkertaisen (mutta todella dramaattisen) keskustelun seuraamista. Jos et tahdo uppoutua täysin espanjankielisiin sarjoihin, tarjolla on myös Jane the Virginin ja Ugly Bettyn kaltaisia vaihtoehtoja, joissa espanjaa käytetään vain osittain.

3. Lue kaikkea mahdollista

Maailmassa on valtavasti loistavia espanjankielisiä kirjailijoita, eli ei muuta kuin lukemaan! Muista romaanien lisäksi myös aikakauslehdet ja esimerkiksi keittokirjat.

Lukemalla treenaat mieltäsi ymmärtämään espanjankielisiä sanoja ja niiden todellisia merkityksiä. Mikäli ymmärrät jotakin väärin, valmistamistasi churroista saattaa nimittäin tulla ruokamyrkytys koko illallisseurueelle, ja voit syyttää asiasta ainoastaan itseäsi.

4. Hyödynnä matkoihin käytetty aika

Kuljitpa työ- tai koulumatkat sitten kävellen, pyörällä, junalla tai autoillen, voit kuunnella samalla espanjankielisiä podcasteja. Jo puoli tuntia päivässä vie pitkälle, ja samalla tulet hyödyntäneeksi päivän ”hukkaan” menevät hetket.

5. Käännä

Yritä kääntää näkemiäsi tekstejä ja kuulemiasi lauseita espanjaksi. Tämä saa sinut kiinnittämään enemmän huomiota ympäristössäsi tarpeelliseen kieleen ja siihen, mitä sanoja et vielä hallitse. Voit myös ryhtyä kirjoittamaan somepostauksia kahdella kielellä.

6. Hanki espanjankielinen heila

Ihan tosissaan! Jos mielitiettysi sattuu puhumaan kieltä, jonka tahtoisit osata sujuvasti, hän auttaa sinua edistymään nopeammin.

Vaihtoehtoisesti voit myös etsiä itsellesi espanjankielisen kaverin, mikä toimii suurin piirtein samaan tapaan. Koska espanjalainen kulttuuri on kovin intohimoinen, romanttinen suhde saattaa kuitenkin olla paras vaihtoehto kielen omaksumiseen.

7. Muuta Espanjaan (tai vaikka Peruun!)

Lähde espanjankieliseen maahan ja jää sinne asumaan. Ja sitten vain puhut.

Oma isäni muutti parikymppisenä Etelä-Amerikkaan eikä ottanut ensimmäistäkään espanjan tuntia, mutta hän hallitsee kielen täysin sujuvasti. Kuinka hän onnistui? Ostamalla sanakirjan, hengailemalla kolumbialaisilla rannoilla ja ottamalla mallia paikallisista, joissa gringo eli ulkomaalainen herätti usein kiinnostusta. He opettivat hänelle uusia sanoja ja niiden ääntämystä, ja merkitykset selvitettiin käsillä elehtimällä.

8. Tai matkusta jonnekin, missä puhutaan espanjaa (ja harjoittele ahkerasti)

Kuten vanha viisaus toteaa, harjoitus tekee mestarin. Kun opettelet uutta kieltä, unohda siis turha häpeily! Virheitä sattuu varmasti – ethän osannut kaikkea heti edes silloin, kun opettelit omaa äidinkieltäsi. Puhu siis reippaasti taksikuskeille, tarjoilijoille ja kaikille muillekin maassa, jonka äidinkieli on espanja. Tällöin saat harjoitusta ja oikeanlaisia vaikutteita päivittäin.

Eikö pysty lähtemään ulkomaille? Koeta opettaa koirallesi espanjankielisiä käskyjä – kielitaitoinen hurtta ei olisi ollenkaan hassumpi!

9. Tee parempia opettelukortteja

Tiedäthän kielten opiskelussa käytettävät kortit, joissa on sana yhdellä puolella ja käännös toisella? Älä tyydy raapustamaan kortteihin vain yhtä sanaa, kuten taco. Sillä ei pääse kovin pitkälle.

Muodosta sen sijaan kokonaisia lauseita, kuten “tacot ovat herkullisia” tai ”taco maksaa yhden dollarin”. Lauseista oppii paljon enemmän kuin yksittäisistä sanoista, sillä omaksut varsinaisen pääsanan lisäksi myös muuta sanastoa ja kielioppia.

10. Ole johdonmukainen

Huolimatta siitä, millä tavalla lähestyt espanjan opintoja, laadi itsellesi aikataulu ja noudata sitä. Jos päätät opiskella vähintään tunnin päivässä, pidä huoli, että todella teet niin!

Kielen harjoittelu muistuttaa tietyllä tapaa salitreeniä: et voi panostaa asiaan jollakin viikolla kolmea tuntia ja odottaa, että näkisit tämän seurauksena tuloksia. Kun jaat harjoittelun pidemmälle ajalle, edistyt paremmin kuin silloin, kun yrität saavuttaa kaiken kerralla. Muista, että pienimmästäkin kielitreeneistä on aina hyötyä!

Kuva: Guillermo Viciano, Flickr / Creative Commons

Opi espanjaa vauhdikkaasti EF Kielikurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin