EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Viisi tapaa tarjota lapsille mielekästä puuhaa kotona

Viisi tapaa tarjota lapsille mielekästä puuhaa kotona

Luokkahuone ei ole ainoa paikka, jossa tapahtuu oppimista – lapsi voi oppia vaikka mitä myös kotiympäristössä. Helpot arjen tehtävät ja aktiviteetit tarjoavat paljon mahdollisuuksia omaksua uutta. Voit siis nauttia yhteisestä ajasta lastesi kanssa ja varmistaa samalla, että he ottavat askelia kohti loistavaa tulevaisuutta. Tässä tulee viisi vinkkiä, jotka antavat lapsille tekemistä ja opettavat heille uutta, kun olette molemmat kotona.

1. Anna lapselle tehtävä jokaiselle päivälle

Tee arkisista askareista erityisiä. Aloita lapsen päivä jollakin päivittäisellä tehtävällä, kuten pyykin viikkaamisella, lounasvoileipien kokoamisella, sohvatyynyjen järjestelyllä tai sänkyjen petaamisella. Ennen kun lapsi ryhtyy töihin, tuo myös julki, miksi pyydät häntä suorittamaan kyseisen tehtävän.

Kun homma on hoidettu, anna lapselle pieni palkkio. Tällöin jälkikasvusi auttaa varmasti mielellään kotitöissä ja ymmärtää, että hänen panostaan arvostetaan.

2. Tee lukemisesta tapa

Koskaan ei ole liian aikaista johdattaa lasta lukemisen maailmaan, sillä säännöllinen lukemisharrastus auttaa sanavaraston laajentamisessa ja viestintätaitojen parantamisessa. Osoita siis lukemisen tärkeys lapselle näyttämällä itse säännöllisesti esimerkkiä.

Luo myös kotiinne lukemista edistävä ilmapiiri siten, että saatavilla on paljon sanomalehtiä ja kirjoja. Jos lapsesi on liian nuori lukemaan itse, järjestä päivittäin parinkymmenen minuutin mittainen tarinahetki. Valitse erilaisia teemoja ja lue ääneen antaumuksella.

3. Leivo ja laita ruokaa lapsesi kanssa

Tee keittiöstä käytännönläheinen matematiikan ja luonnontieteiden laboratorio: leipominen ja ruoanlaitto on herkullisin tapa ujuttaa lapselle uutta tietoa ja ymmärrystä numeroista ja kemiasta. Anna lapsesi mitata ainesosat, selitä, mitä veden kiehuessa tapahtuu, sekoita kastike tai paista kakku uunissa.

Myös pizzan valmistaminen kotona on hauskaa, interaktiivista tekemistä: anna lapsille vastuu taikinan kaulitsemisesta ja täytteiden sijoittelemisesta, ja anna heidän sitten katsella, kuinka herkku paistuu uunissa.

4. Pelatkaa yhdessä sanapelejä

Tee oppimisesta hauskaa erilaisilla sanapeleillä. Ne toimivat kätevänä viihteenä, mutta haastavat samalla lapsen ajattelua.

Esimerkiksi Scrabble on koko perheen suosikki, jota kaikki voivat pelata yhdessä ruokapöydän ääressä. Hirsipuun avulla voit livauttaa lapsesi sanavarastoon uusia sanoja, ja bingosta on apua vieraan kielen oppimisessa. Sanojen opettelukortit ovat kätevä opiskeluväline, ja niitä on mukava askarrella yhdessä. Lisäksi voitte kisailla erilaisissa nettipeleissä.

5. Heittäytykää luoviksi askartelemalla

Askartelu voi olla sotkuista, mutta sen hauskuus on vähintään samalla tasolla. Lisäksi se antaa lapsellesi mahdollisuuden käyttää vapaasti mielikuvitustaan.

Yksi parhaista ja helpoimmista kodin askarteluprojekteista on hahmojen muotoileminen taikataikinasta. Taikina valmistuu helposti jauhosta, vedestä, suolasta ja öljytilkasta. Sen ainesosat löytyvät siis jo valmiiksi kaapista, ja se on turvallista myös pienemmille lapsille. Voit auttaa lasta muotoilemaan taikinasta kukkia, eläimiä tai ihmishahmoja. Hahmot voi värittää vesiväreillä, kunhan ne on paistettu uunissa, tai vaihtoehtoisesti voit laatia eri värisiä taikinoita sekoittamalla massaan elintarvikeväriä.

Motivoi lasta kielen opiskelussa varaamalla kielimatka maailmalle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin