EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten ottaa kaikki irti välivuodesta?

Miten ottaa kaikki irti välivuodesta?

Ovet unelmien koulupaikkaan eivät auenneet tai elämässä olisi muuten vain tilaa pienelle breikille? Välivuosi antaa hyvän tilaisuuden pohtia elämän suuntaa, hankkia kokemuksia ja kokeilla uutta.

Parantaisiko kielitaitoa? Tekisikö töitä? Lähtisikö ulkomaille? Säästäisikö rahaa? Kaikki hyviä vaihtoehtoja, mutta mikä niistä sopisi juuri sinulle? Kun kouluvuosien ajan elämä on tavallisesti edennyt omalla painollaan luokalta toiselle, nyt voit päättää, mitä todella haluaa tehdä.

On kuitenkin syytä suunnitella välivuosi ja sen jälkeiset suunnitelmat tarkasti, jotta myöhemmin opintojen jatkaminen tai työelämään siirtyminen onnistuu vaivatta. Lue tästä postauksesta, kuinka ottaa kaikki irti välivuodesta ja käyttää aika hyödyllisesti. Omien kokemustemme lisäksi Rekrytointi.com antoi meille vinkkejä, miten välivuodella voi edistää tulevaisuuden uraansa.

Sujuva kielitaito ulkomailta

Ulkomaille lähteminen on suosittu tapa viettää välivuotta. Ulkomailla asuminen kehittää kielitaitoa nopeasti, sillä yhtäkkiä kaikki asiat täytyy hoitaa vieraalla kielellä. Vaikka suomalaisten koulusta saama kielitaito on yleensä hyvällä tasolla, työelämässä tarvittavan sujuvan kielitaidon saavuttaa helpoiten muuttamalla joksikin aikaa ulkomaille.

Kielitaidon lisäksi uuteen kulttuuriin tutustuminen opettaa paljon myös maailmasta ja itsestä. Ulkomailla oppii, kuinka on olemassa monia eri tapoja pedata sänky tai järjestää bileet. Nuoret, jotka ovat viettäneet aikaa ulkomailla, ovat usein avoimempia, itsevarmempia ja oma-aloitteisempia. Ulkomailla asuminen antaa kokemuksen kautta hankittua osaamista, jota työnantajat arvostavat.

Lähde maailmalle töihin tai opiskelemaan

Suomalaiset välivuoden viettäjät lähtevät ulkomaille tavallisimmin au pairiksi, kielikurssille, töihin tai matkustelemaan. Suosittuja kohteita ovat muun muassa Iso-Britannia, Saksa ja Ranska, joihin voi EU-maina lähteä helposti ilman byrokratiaa. Myös Australia houkuttaa paljon suomalaisia kokemaan elämää maapallon toisella puolen, ja myös sinne saa sujuvasti oikeuden matkustaa ja tehdä töitä.

Jos aiot lähteä töihin ulkomaille, työpaikka kannattaa pyrkiä hankkimaan jo ennen lähtöä tai vähintään tutustua tarkasti ja realistisesti kohdemaan mahdollisuuksiin ja työtilanteeseen. Jos taas ulkomailla opiskelu kiinnostaa, nyt voi olla hyvä tilaisuus tutustua suunnitelmissa olevaan maahan, sen mahdollisuuksiin ja opiskelijakulttuuriin.

Verkon keskustelupalstat pursuilevat vinkkejä ulkomaille lähtemiseen, mutta jos niiden selaaminen sekoittaa pään, voi olla hyvä pyrkiä tapaamaan kasvotusten joku aiemmin ulkomailla välivuotta viettänyt.

Kokeile työtä unelma-alallasi

Välivuosi antaa myös tilaisuuden kokeilla tulevaisuuden haaveita. Jos mielessä on jo tietty ala, voi välivuonna hakeutua töihin tai työharjoitteluun kyseiselle alalle ja kokea käytännössä, tuntuuko ala omalta.

Esimerkiksi avustava työ sairaalassa antaa näkökulmaa sairaanhoitajan ja lääkärin työtehtäviin, työ opettajan sijaisena tai avustajana vie kasvatusalan arkeen tai harjoittelu yrityksen toimistoassistenttina opettaa uutta yritysmaailmasta.

Jos taas haluat kokea jotain erilaista ennen opiskeluvuosia ja uraputkea, välivuonna voi lähteä tekemään vapaaehtoistöitä. Esimerkiksi EF:n ohjelmavalikoimaan kuuluu vapaaehtoistyön ja ulkomailla opiskelun yhdistävä ohjelma, jossa opiskelet kieltä ja pääset treenaamaan sitä käytännössä työskennellessäsi.

Ota varaslähtö opintoihin tai astu inttiin

Jos taas haluaisit jo jatkaa opintojasi, mutta korkeakoulupaikka ei ole vielä plakkarissa, kansanopistot, avoimet yliopistot ja valmennuskurssit voivat tarjota hyvän vaihtoehdon. Niiden tarjoamilla kursseilla voi valmistautua seuraavan kevään pääsykokeisiin tai suorittaa ennalta tutkintoon kuuluvia kokonaisuuksia.

Miehiä odottaa kouluvuosien jälkeen asepalveluksen suorittaminen, mutta myös naisille se voi olla kiinnostava vaihtoehto. Jotkut työnantajat saattavat arvostaa armeijan tuomaa kokemusta ja usein armeija-ajalta saa unohtumattomia kokemuksia.

Uskalla, suunnittele ja anna mennä

Parhaimmillaan välivuosi on aikaa, jolloin voi kokeilla ja tehdä itselle tärkeitä asioita. Välivuoden aikana on tilaisuus oppia uutta itsestä ja maailmasta, pohtia tulevaisuuden suuntaa ja valmistautua tulevaan. Välivuoden pitämisestä kannattaa pyrkiä ottamaan kaikki hyöty irti, samalla kuitenkin nauttien hetkestä ja jännittävistä asioista, joita maailmalla on tarjottavana.

Lähde: Rekrytointi.com

Lue miten voit lähteä välivuonna ulkomaille!Opiskele ulkomailla
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa