EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Pitkän matkan pakkausvinkit: toimi näin, kun edessä on jopa vuosi maailmalla

Pitkän matkan pakkausvinkit: toimi näin, kun edessä on jopa vuosi maailmalla

Kun lähtee ulkomaille pitkäksi aikaa, pakkaamista ei voi aloittaa liian aikaisin. Jos ryhdyt täyttämään matkalaukkua vasta viime hetkillä, unohdat todennäköisesti vaikka mitä välttämätöntä ja pakkaat sen sijaan mukaan asioita, jotka ovat tosiasiassa aivan tarpeettomia. Tunget hätäisesti laukkuusi kaiken, mikä käteen osuu, ja lentokentällä sinulle ilmoitetaan, että matkatavarasi painavat liikaa.

Näin onnistut pakkausurakassa, kun olet suuntaamassa ulkomaille kokonaiseksi vuodeksi – niin, että olet lähtöpäivän lähestyessä edelleen järjissäsi (ja innoissasi!).

Milloin pakata

Aloita pakkaaminen vähintään muutama kuukausi ennen lähtöä. Kuulostaa ehkä järjettömältä, mutta kun alat miettiä, mitä kohteessa tarvitaan, saatat hyvinkin huomata, että sinulta puuttuu jotakin olennaista.

Uudet hankinnat on usein fiksumpaa tehdä kotona, sillä näin voit etsiä edullisempia budjettivaihtoehtoja sen sijaan, että joutuisit perille päästyäsi ostamaan kiireessä ensimmäisen tuotteen, jonka löydät. (Reissurahat on paljon hauskempi sijoittaa erilaisiin kokemuksiin ja retkiin!)

Kun aloitat aikaisin, et myöskään osta hätäisesti Tokion-matkalle uutta talvitakkia, josta et oikeastaan edes pidä, tai huomaa perillä Miamissa, että juuri ennen lähtöä hankitut bikinit eivät itse asiassa istu lainkaan. On paljon parempi ryhtyä toimeen hyvissä ajoin.

On sanomattakin selvää, että mukaan pakattavien vaatteiden täytyy myös olla puhtaita. Jätä itsellesi aikaa pyykkäämiseen ja vaatteiden kuivatteluun, jottei perillä tarvitse ensimmäiseksi suunnistaa itsepalvelupesulaan ja tavata vieraskielisiä pesukoneen käyttöohjeita.

Mitä pakata – välttämättömyydet

Mukaan tarvitaan luonnollisesti passi, matkaliput, kohdemaassa toimiva pankkikortti, hieman käteistä sekä kopiot erilaisista tärkeistä dokumenteista, kuten matkavakuutuksesta. Matkalaukkua täytellessä kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös muutama muu seikka.

Pakkaa ensinnäkin sen mukaan, millainen ilmasto kohteessa on. Vaikka käyttäisit kotona jatkuvasti paksua villapaitaa, sille ei ehkä ole käyttöä, jos kohdekaupungissa paistatellaan 35 asteen lämpötilassa ympäri vuoden.

On myös ehdottoman tärkeää, että laukustasi löytyy useampi pari hyviä kenkiä. Etenkin mukavat lenkkarit ovat välttämättömyys uudessa kaupungissa samoiluun.

Ota mukaan kunnon kamera, jos omistat sellaisen, tai pidä huoli, että puhelimesi kamera on huippulaatua. Edessä on monta kuukautta tai jopa kokonainen vuosi uusissa maisemissa, eli tulet luomaan tuhansittain uusia muistoja. Tahdot varmasti dokumentoida ne parhaalla mahdollisella tavalla.

Muista myös tarkistaa, tarvitsetko kohteessa adapteria laitteidesi lataamiseen. Englannissa pistorasiat ovat erilaisia kuin Suomessa, ja Yhdysvalloissa pistokkeet näyttävät jälleen toisenlaisilta.

Mitä pakata – jos matkalaukkuun jää tilaa

Ota mukaan muutamia kodista muistuttavia esineitä, niin uusi huoneesi tuntuu hieman viihtyisämmältä jo silloin, kun olet vasta saapunut.

Pakkaa laukkuun esimerkiksi suosikkilakanasi, tärkeitä valokuvia tai muutama paketti sellaisia lämpimässä säilyviä herkkuja, joita kohdemaastasi voi olla vaikea löytää. Kaikki, mikä tuo kodin mieleen, sopii tarkoitukseen.

Miten pakata

Älä vain heittele asioita laukkuun toivoen, että kaikki tarvittava tuli mukaan – ei tullut, kun kyseessä on jopa vuoden mittainen matka.

Kokoa sen sijaan tavaroita “pakkaan nämä” -pinoon lähtöä edeltävinä kuukausina. Kun pääset vaiheeseen, jossa olet valmis siirtämään kaiken laukkuun, levitä tavarat vielä sängylle ja jaottele ne eri kategorioihin. Näin pystyt visualisoimaan, millä osa-alueilla on kaikki kunnossa ja mitä täytyy vielä työstää. Onko mukana tarpeeksi sukkia? Tarvitsetko matkalle todella 19 erilaista t-paitaa?

Tässä kohtaa on tärkeää olla kriittinen ja jättää kylmästi pois ne asiat, joita et todennäköisesti tule käyttämään tai tarvitsemaan. Samalla myös varmistat, että perusasiat (ja kaikki suosikkisi) tulevat mukaan.

Mihin pakata

Kovapintainen matkalaukku ovat oikea valinta pidemmälle matkalle. Sitä on suhteellisen helppo kuljettaa myös silloin, kun tavarat painavat melko lailla, ja laukku pitää tavarasi ehjinä läpi matkan. Pelkillä käsimatkatavaroilla ei pärjää, eikä rinkka riitä, kun edessä on uusi elämä ulkomailla.

Muista ottaa arvotavarat käsimatkatavaroihin, ja pakkaa matkalaukussa kuljetettava kosmetiikka vedenpitävästi. Vaikka esimerkiksi shampoota saa ostettua mistä tahansa, elämä ulkomailla lähtee sulavammin käyntiin, kun mukana on pieni pullo omaa suosikkituotetta. Perillä et kuitenkaan tahdo huomata, että shampoo on levinnyt pullosta kaikkialle muualle laukkuun.

Pidä tärkeät paperit ja dokumentit, kuten passi, lentoliput, pankkikortit ja setelit omassa vedenpitävässä kansiossaan, jonka säilöt käsimatkatavaroihin sellaiseen taskuun, josta niihin pääsee helposti käsiksi. Samaan paikkaan kannattaa laittaa myös puhelimen laturi, sillä saatat hyvinkin tarvita sitä pian laskeutumisen jälkeen.

Lisävinkki: Hanki pakkauskuutioita. Neliskanttisissa kangaspakkauksissa vaatteesi pysyvät siistissä järjestyksessä, ja täydet kuutiot on helppo latoa vierekkäin laukkuun.

Vietä vuosi ulkomailla EF:n kanssa!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Opiskelijaelämä