EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Näin sopeudut uuteen maahan (ja tunnet olosi kotoisaksi saman tien)

Näin sopeudut uuteen maahan (ja tunnet olosi kotoisaksi saman tien)

Kun muuttaa vieraaseen maahan ja kaupunkiin, olo tuntuu helposti yksinäiseltä, hämmentyneeltä ja jopa hieman pelokkaalta. Uuden kotipaikan käytäntöihin, rytmiin ja omalaatuisuuksiin tottuminen vie aikansa, mutta kun noudatat alla olevia vinkkejä, lyhenee vaadittu aika huomattavasti. Tässä joukko neuvoja, joilla uuteen maahan sopeutuminen käy vauhdikkaammin: olet tuossa tuokiossa kuin yksi paikallisista, ja tunnet olosi kotoisaksi heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Ota mukaasi pieni pala kotia

Varmista, että pakkaat mukaan tavaroita, joilla saat makuuhuoneeseesi kodin tuntua saman tien. Aivan yksinkertaiset asiat, kuten kotoa tuodut vanhat pussilakanat tai suosikkikynttilä, tekevät tunnelmasta heti astetta viihtyisämmän. Kun koristelet lisäksi seinät perheesi ja ystäviesi kuvilla, ei koti tunnu enää ollenkaan niin kaukaiselta. Uuteen kaupunkiin asettuminen lähtee siitä, että uusi koti ei tunnu vieraalta.

Puhu paikallista kieltä

Käytä paikallista kieltä kaikissa keskusteluissa heti alusta alkaen – myös siinä tapauksessa, että taitosi ovat vasta rajalliset. Uudella kielellä toimiminen saattaa tuntua aluksi hieman hankalalta, mutta jatka sinnikkäästi: tällä tavoin saat erinomaista harjoitusta joka ikinen päivä, kehität osaamistasi ja kasvatat itseluottamustasi. Lisäksi ihmiset arvostavat kovasti sitä, että uusi tulokas yrittää parhaansa mukaan puhua paikallista kieltä, joten sinut otetaan paremmin vastaan ja tunnet itsesi nopeammin osaksi yhteisöä.

Opettele slangi-ilmaukset

Minne tahansa matkaatkin, uudessa kotipaikassasi käytetään varmasti slangi-ilmauksia ja -sanastoa, joita koulussa ei koskaan opetettu. Kuuntele siis tarkkaan paikallisten puhetta, olitpa sitten Lontoossacuppan” (teekupillisen) äärellä tai Sydneyssä hörppimässä ”stubbya” (pientä kylmää olutta), ja ota kuulemasi termit käyttöön. Ei aikaakaan, kun niistä tulee luonteva osa kielenkäyttöäsi ja tunnet, että olet kuin yksi paikallisista – ja saat myös sen mukaista kohtelua.

Ota mallia paikallisilta

Näyttääkö siltä, että uudessa kotikaupungissasi kaikki polkevan tiensä paikasta toiseen? Hommaa pyörä! Vai onko suosituin kulkupeli ehkä metro tai raitiovaunu? Hanki matkakortti mahdollisimman pian, niin pääset liikkumaan kätevästi muiden mukana. Mistään ei tule paikallisempi olo kuin siitä, että matkaa aamuruuhkassa kaupungin asukkaiden seassa.

Syö siellä missä hekin

Kun etsiskelet uusia ruokapaikkoja tai trendikkäitä kahviloita, joissa tarjoillaan höyryävän kuuma latte juuri oikein, tarkkaile, minne paikalliset suuntaavat. Vältä ketjupaikkoja, joihin pääset kotonakin, ja vaeltele sen sijaan sivukaduille tai kaupungin hiljaisemmille kulmille – kätketyt helmet löytyvät usein juuri näin. Paikallisten rakastamat kuppilat ja perheiden pyörittämät ravintolat, jotka tarjoilevat tukevia tuhteja, alueelle leimallisia annoksia, piilottelevat usein valtaväylien ulkopuolella. Mikä olisi paikallisempaa kuin vatsan täyttäminen ruoalla, jollaista kaupungissa on syöty jo sukupolvien ajan!

Toimi kuin turisti ja lähde tutkimusretkelle

Muista myös kierrellä kaupunkia matkailijan tapaan. Kun saavut, ota esiin perinteinen turistikartta ja käy tutustumassa kaupungin tärkeimpiin ja kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Vietä päivä tai pari puistoissa, museoissa, suosituilla ostosalueilla ja teatterikortteleissa kuljeskellen, ja saat mainiot pohjatiedot uudesta asuinpaikastasi. Kun tiedät, missä kaikki pakolliset käyntikohteet sijaitsevat, voit alkaa syventää kaupunkituntemustasi.

Tunne puntasi tai pesosi

Maailma pyörii rahalla, joten yksi ensimmäisistä asioista, joita sinun täytyy hoitaa kuntoon, ovat valuutta- ja pankkiasiat.

  • Yksi: Hanki paikallista valuuttaa jo ennen saapumistasi – vältyt pulmalta nimeltä ”Ai, eikö teillä käykään kortti?”.

  • Kaksi: Ota mukaan maksukortti, joka käy maksujen suorittamiseen ulkomailla, tai ainakin käteisen nostamiseen.

  • Kolme: Kun sinulla on paikallinen osoite tai olet saanut kohteestasi työpaikan, harkitse paikallisen pankkitilin avaamista. Kun sinulla on tili, joka käyttää maan omaa valuuttaa, vältyt ärsyttäviltä lisämaksuilta, joita vieraalla valuutalla maksaminen aiheuttaa.

On myös tärkeää, että selvität, millainen juomarahakulttuuri uudessa kotipaikassasi on. Odotetaanko tippejä, ja jos kyllä, kuinka suuria ja missä tilanteissa? Muista, että esimerkiksi Yhdysvalloissa erittäin anteliaat juomarahat ovat välttämättömyys lähes kaikissa palvelutilanteissa.

Ystävysty paikallisten kanssa

Naapurisi, työtoverisi tai kulmakuppilan uudet tuttavuudet ovat kenties asuneet koko ikänsä maassa tai kaupungissa, johon olet itse vasta tutustumassa. Paikallisten kanssa ystävystyminen on siis vaivannäön arvoista: se ei ainoastaan tee olostasi kotoisampaa, vaan avaa lisäksi monenlaisia ovia. Kuulet todennäköisesti koko joukon sisäpiirin vinkkejä, pääset salaisiin hengailupaikkoihin ja saat suosituksia siihen, missä kannattaa vierailla ja mistä katuruokakojuista saa kaikkein herkullisimmat sapuskat. Kun omaksut paikallista tietoutta, alat itsekin tuntea olosi paikalliseksi ennen kuin arvaatkaan.

Kutsu kotiväkeä kylään

Tieto siitä, että ystäväsi tai perheenjäsenesi ovat tulossa viikonloppuvierailulle aivan pian, tuntuu lohdulliselta: jätitte jäähyväiset vain lyhyeksi aikaa, ja kohta näet heidät taas. Lisäksi pääset esittelemään kaikki ne paikat, joihin olet ihastunut uudessa kotikaupungissasi. Kun toimit oppaana ja katselet kaupunkia muiden näkökulmasta, huomaat, kuinka hyvin olet jo oppinut tuntemaan sen ja kuinka alat vaikuttaa yhdeltä paikallisista.

Kokeile elämää toisessa maassa – lähde opintovuodelle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin