EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten pitää hyvä esitelmä: 10 helppoa ja tehokasta vinkkiä

Miten pitää hyvä esitelmä: 10 helppoa ja tehokasta vinkkiä

Olitpa sitten opiskelija, harjoittelija tai alasi ammattilainen, esitelmän pitäminen voi olla stressaava kokemus – etenkin silloin, jos se täytyy tehdä vieraalla kielellä. Pienellä vaivannäöllä ja näillä vinkeillä esityksestäsi ei kuitenkaan tule ainoastaan kelvollista, vaan suorastaan erinomainen.

Olen itse harjoitellut esiintymistä vuosikausia, sillä työskentelen englannin opettajana ja muiden edessä puhuminen on merkittävä osa työnkuvaani. Lisäksi seuraan oppilaiden esityksiä lähes päivittäin. Kokosin tältä pohjalta kymmenen toimivaksi todettua vinkkiäni siihen, miten pitää hyvä esitelmä.

1. Hyödynnä hiljaisuutta

Ihmiset eivät yleisesti ottaen pidä hiljaisuudesta. Se tekee olon epämukavaksi ja kiusaantuneeksi, mikä selittää kaikille tutun termin ”kiusallinen hiljaisuus”.

Esitelmän pitämisessä hiljaisuudesta voi kuitenkin olla paljon hyötyä. Kun astut muiden eteen esitelmän aluksi, kaikkien katse suuntautuu sinuun. Hengitä syvään ja pysy liikkumatta. Tämä voi tuntua hankalalta ja jopa kiusalliselta, mutta pidä pintasi. Pian näet, kuinka odottava yleisö alkaa nojautua lähemmäs kiinnostuneena kuulemaan, mitä aiot sanoa.

Hyödynnä hiljaisuuden tehoa myös puheesi aikana. Hiljaisilla hetkillä voit luoda esitykseen jännitettä ja korostaa asioita. Ja se on aina parempi vaihtoehto kuin ikävät täytesanat tai -äännähdykset, kuten ”öö” tai ”tota”.

2. Kiinnitä huomiota kehonkieleen

Asiantuntijoiden mukaan yli puolet viestinnästämme on sanatonta. Kun pidät esitelmää, kehonkielesi täytyy siis olla kohdallaan.

Yritä pitää huoli siitä, ettet liiku tarpeettomasti. Älä napsuttele kynääsi, siirtele jalkojasi tai nyi vaatteitasi. Äläkä haukottele (jos suinkin pystyt välttämään sen).

On myös tärkeää, ettet seiso esitysmateriaaliesi edessä niin, että peität ne yleisöltä. Kun liikut esityksen aikana, liiku tarkoituksellisesti.

3. Kerro tarina

Me ihmiset rakastamme tarinoita – sekä niiden kertomista että niiden kuuntelemista. Hyvä tarina herättää kaikkien mielenkiinnon, poikkeuksetta.

Kun mietit aloitusta esitelmällesi, mikset siis aloittaisi tavalla, joka vetoaa meistä jokaiseen, eli tarinalla? ”Hyvät kuulijat: tahdon kertoa teille tarinan siitä, kuinka…”

Muista, että tarinan täytyy tuntua henkilökohtaiselta. Se voi kertoa joko sinusta tai jostakusta muusta. Se voi olla historiallinen tai futuristinen. Tärkeintä on, että maalaat sanoillasi maiseman, joka herättää aistit ja tempaa mukaansa.

4. Tee esityksestä visuaalinen

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Esitelmien yleisimpiä virheitä onkin se, että niissä käytetään liikaa tekstiä. Tämä on ongelmallista siitä yksinkertaisesta syystä, että esitelmän aikana sinä puhut. Jos dialla on paljon tekstiä, yleisösi lukee. Ja jos yleisö lukee, mitä se ei tee? Kuuntele sinua.

Ihmisillä on myös taipumus muistaa asiat paremmin, jos niihin liittyy kuva – tämä on todistettu tieteellisesti. Olipa kyse sitten faktatiedosta, tilastosta tai tarinasta, se painuu paremmin kuulijoiden mieleen, jos yhdistät siihen kuvan.

5. Käytä katsekontaktia

Eräs sanattoman viestinnän keskeinen muoto on katsekontakti. Jos sinulla on mukana muistiinpanot (mikä on täysin sallittua), älä lue koko esitystä niistä. Laadi sen sijaan muistiinpanosi niin, että ne koostuvat vain tärkeimmistä avainsanoista, joiden pohjalta muistat, mitä sinun piti sanoa. Tällöin pystyt pitämään katseesi ylhäällä valtaosan ajasta.

Ole myös vuorovaikutuksessa yleisön kanssa niin, että annat katseesi kiertää huoneessa, otat välillä katsekontaktin johonkin tiettyyn henkilöön ja jatkat tämän jälkeen katseella kiertelyä. Tämä saa esitelmän tuntumaan enemmän keskustelulta – siltä, että kyse on vastavuoroisesta tilanteesta.

Älä kuitenkaan koskaan keskity esitelmässä vain yhteen henkilöön, kuten esimerkiksi opettajaan. Tämä on usein kiusallista kaikille osapuolille.

6. Aktivoi yleisöä

Ihmisillä on monenmoisia taitoja, mutta keskittyminen ei useinkaan ole yksi niistä. Aikuisten keskimääräinen keskittymiskyky vaihtelee noin 8 sekunnista 20 minuuttiin.

Jos pyydät yleisöäsi tekemään jotakin esitelmän aikana, tämä luo esitystilanteeseen hyvää vaihtelua ja estää kuulijoiden huomiota karkaamasta. Voit esimerkiksi esittää kysymyksen ja pyytää yleisöä vastaamaan siihen joko sanallisesti tai viittaamalla. Voit myös kehottaa yleisöä sulkemaan silmänsä ja muistelemaan jotakin asiaa. Tai ehkä kerrot vitsin, joka saa heidät nauramaan.

Mitä ikinä teetkään, ole yllättävä. Yleisö tahtoisi ehkä kyllästyä, ottaa puhelimensa esiin tai ryhtyä päiväunille, mutta kun aktivoit heitä, he eivät voi toimia niin. Samalla autat heitä keskittymään esitelmäsi sisältöön.

7. Hidasta

Esitelmää pitäessä on käytännössä mahdotonta puhua liian hitaasti. Hidasta siis tahtia, ja hidasta sitten vielä hieman lisää.

Muista myös lausua sanat huolellisesti. Jos pidät esitelmän vieraalla kielellä, älä murehdi, vaikkei ääntämyksesi olisi täydellinen tai kielioppisi virheetön. Yleisö kiinnittää paljon vähemmän huomiota tällaisiin asioihin kuin kuvittelet, ja viime kädessä tärkeintä on puheesi asiasisältö. Varmista siis, että sinulla on selkeä sanoma ja esität sen itsevarmasti.

(Jos kuitenkin tahdot kehittää kielitaitoasi tulevan varalle, suosittelen ulkomaille suuntaamista.)

8. Muista, että vähemmän on enemmän

Useimmat asiat elämässä ovat liian pitkiä eivätkä liian lyhyitä – jos viikonloppuja ja lomia ei lasketa . Muistele viimeisintä oppituntiasi, luentoasi, palaveriasi tai lentoasi. Poistuitko paikalta ajatellen ”kunpa se olisi kestänyt pidempään”? Tuskin.

Mitä enemmän tietoa annat, sitä enemmän yleisö unohtaa. Mitä enemmän yleisö unohtaa, sitä vähemmän se muistaa. Pidä siis esityksesi yksinkertaisena ja keskity yhteen, selkeään ajatukseen. Vähemmän on tässä yhteydessä todellakin enemmän.

9. Lopeta tehokkaasti

Kun mietit, miten pitää hyvä esitelmä, muista, että lopetus on lähes yhtä tärkeä kuin aloitus. Kysy siis itseltäsi, mikä on tärkein asia, jonka tarjoat yleisöllesi. Mikä on koko esitelmäsi keskeinen sanoma?

Muodosta virke, johon tämä sanoma kiteytyy, ja pidä huolta, että se on kertomisen arvoinen. Päätä esitys voimakkaaseen lauseeseen, joka jää kaikumaan kuulijoiden mieleen.

10. Sano kiitos

Yleisösi on juuri antanut sinulle jotakin hyvin arvokasta: omaa aikaansa. Kiitä heitä siitä.

Tahtoisitko paremman kielitaidon? Tee kielimatka ulkomaille!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin