EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten ylläpitää kielitaitoa pidempään kuin matkalta saatua rusketusta

Miten ylläpitää kielitaitoa pidempään kuin matkalta saatua rusketusta

Olet juuri tullut takaisin kielikurssilta Kaliforniasta. Englantisi kuulostaa superhienolta, kaikki kadehtivat rusketustasi ja matkalaukussasi on todennäköisesti edelleen hieman rantahiekkaa. Pian totut kuitenkin taas Suomen aikavyöhykkeeseen, ja asiat palaavat enemmän tai vähemmän normaaleihin uomiinsa. Mutta kuinka varmistaa, että vasta hankkimasi kielitaito ei haihdu rusketuksen mukana?

1. Lue, ja lue sitten vähän lisää

Lukeminen on helppo ja edullinen tapa harjoitella kieltä kotiinpaluun jälkeen. Internetin ansiosta löydät valtaisan valikoiman eri kielistä sisältöä vain muutamalla klikkauksella – voit lukea niin ulkomaisia sanomalehtiä, kirjoja kuin aikakauslehtien artikkeleitakin. Liitä lisäksi lukulistallesi vieraskielisiä blogeja ja seuraa kiinnostavia tyyppejä Twitterissä ja Instagramissa.

2. Ota kaverit avuksi

Kielen opiskelu on hauskempaa ystävien kanssa, ja niin on myös kielitaidon ylläpitäminen. Värvää siis ulkomaalainen kaveri avuksi ja ryhdy treenaamaan: voitte vaihdella sähköposteja, chattailla tai soitella Skypessä käytännössä ilmaiseksi. Lisäksi voit etsiä opiskelutovereita omasta koulustasi tai liittyä kotikaupungissasi kokoontuvaan kielenopiskelukerhoon.

3. Laula laulu

Vaikka biisien lyyriikoissa ei aina ole kovin paljon järkeä, ja osa kappaleiden taiasta saattaa kadota, kun sanoituksiin kiinnittää tarkemmin huomiota, aktiivinen musiikin kuuntelu on mainio tapa kielitaidon treenaamiseen. Voit laulaa mukana ja kehittää näin ääntämystäsi, ja lisäksi opit joukoittain uusia sanoja (jotka rimmaavat!). Ehkä innostut rustaamaan sanoituksia jopa itse.

4. Vietä enemmän leffailtoja

Yksi parhaimmista tavoista kielitaidon kehittämiseen ja ylläpitämiseen on katsoa vieraskielisiä elokuvia tai sarjoja Netflixistä. Niissä kuultava kieli on tavallisesti lähellä arkielämän puhetta, eli pääset harjoittelemaan puheen seuraamista aidossa tahdissa ja opit samalla ymmärtämään vitsejä sekä uusia slangi-ilmaisuja. Netflix on viihdyttävä ja edullinen vaihtoehto, mutta Youtuben ilmainen videosisältö sopii tarkoitukseen yhtä lailla.

5. Verkostoidu ja pidä suhteita yllä

Jotkin kielikoulut ylläpitävät opiskelijaverkostoja ja verkkotyökaluja, joiden avulla kurssilaiset voivat jatkaa kielen harjoittelua myös kotiin palattuaan sekä pitää yhteyttä opiskelutovereihin ympäri maailman. Facebook, Twitter, Instagram ja Whatsapp ajavat saman asian, jos juttelet niissä aktiivisesti matkakavereidesi kanssa kielellä, jota opit reissullasi.

6. Lähde (uudelle) matkalle

Matkustelu ei ole edullisin tai vaivattomin tapa kielitaidon ylläpitoon, mutta se on ehdottomasti yksi jännittävimmistä. Reissaamalla saat harjoitteltua kieltä ja avarrettua maailmankuvaasi samalla kertaa – mutta kulut voivat nousta korkeiksi. Oma suositukseni onkin, että jatkat yhteydenpitoa ystäviisi ulkomailla. He eivät tarjoa pelkästään apua kielitaidon ylläpitoon, vaan mahdollisesti myös ilmaisen yöpaikan, kun suuntaat seuraavan kerran maailmalle!

Onko kielitaidossasi vielä kehittämistä?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin