EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Opi englantia uutisista: 10 parasta kanavaa ja sovellusta

Opi englantia uutisista: 10 parasta kanavaa ja sovellusta

Maailman tapahtumien seuraaminen on äärimmäisen tärkeää. Jos sinulla on kuitenkin hankaluuksia ulkomaisten uutisten seuraamisessa, koska englannin taitosi ei ole vielä sujuva, käytä hieman aikaa näiden kymmenen loistavan uutismedian parissa – näin parannat kielitaitoasi samalla, kun pysyttelet ajan tasalla. Opi englantia uutisista katsastamalla seuraavat mediat.

1. BBC News / BBC World News

Brittienglanti

British Broadcasting Corporation (eli lyhennettynä BBC) on maailman vanhin ja suurin radio- ja televisio-organisaatio, jolla on lähes 23 000 työntekijää. BBC on tunnettu neutraalista näkökulmastaan, ja sen artikkelit ovat helppotajuisia ja usein melko lyhyitä. Lisäksi kanava tarjoaa paljon kiinnostavaa videosisältöä.

Myös BBC World News on katsomisen arvoinen: se tarjoaa yhtä korkeatasoista tv-uutisointia kuin BBC News, ja se on katsottavissa lähes kaikkialla maailmassa.

2. Channel 4 News

Brittienglanti

Jos rakastat politiikkaa, Britannian Channel 4 tarjoaa sinulle sopivaa uutisohjelmaa. Kanava on kuuluisa puolueettomuudestaan, ja se ottaa käsittelyyn myös sellaisia vaikeita aiheita, joista muut brittiläiset uutiskanavat eivät välttämättä puhu. Kieli on hieman monimutkaisempaa, koska aiheena ovat usein politiikan ja talouden tapahtumat. Jos olet kuitenkin valmis haasteeseen, se on ehdottomasti vaivan arvoista.

3. Sky News

Brittienglanti

Tämä brittiläisen uutiskanavan lähetykset on toteutettu amerikkalaiseen tyyliin. Ne ovat siis räväkämpiä ja viihdyttävämpiä kuin esimerkiksi BBC World Newsilla, mutta toisaalta niissä tartutaan harvemmin ristiriitaisiin ja vaikeisiin aiheisiin. Sky Newsin kieli on helppotajuista, ja sen reportterit käyttävät erilaisia brittiaksentteja. Jos haluat oppia, miltä englanti kuulostaa Britannian eri osissa, tätä kanavaa kannattaa siis seurata ajatuksella.

4. Al Jazeera

Useita englannin murteita

Al Jazeera (joka tarkoittaa arabiaksi saarta) on televisiouutisverkosto, jonka pääpaikka on Qatar. Se raportoi uutisista ympäri maailmaa, ja myös kanavan reportterit ovat kotoisin eri puolilta maapalloa. Pääset siis kuulemaan englantia esimerkiksi brittiläisellä, amerikkalaisella, australialaisella ja eteläafrikkalaisella korostuksella – ja monilla muilla. Al Jazeera on mahtava tapa totutella erilaisiin aksentteihin ja saada tietoa maailman tapahtumista kansainvälisestä näkökulmasta.

5. HuffPost

Amerikanenglanti

Jos haluat seurata maailman menoa hieman rennompaan tyyliin, HuffPost (joka tunnettiin aiemmin nimellä Huffington Post) on yksi suosituimmista vaihtoehdoista. Se on poliittiselta näkemykseltään liberaali, eli se ei epäröi tarttua mielipiteitä jakaviin aiheisiin. Uutisten ohella HuffPost jakaa myös viihteellisempää sisältöä, ja median aiheet kattavatkin kaiken tv-ohjelmista julkkiksiin – ja tämä näkyy myös kielessä, joka on selkeää, helppoa ja hauskaa.

6. CNN

Amerikanenglanti

Vaikka CNN ei ole Yhdysvaltain vanhin uutiskanava, se on jo pitkään ollut yksi tärkeimmistä maan sisäisten asioiden ja ulkomaan tapahtumien raportoijista.

CNN oli ensimmäinen televisiokanava, joka tarjosi uutislähetystä 24 tuntia vuorokaudessa. Lähetyksen alareunassa pyörii useimmiten lyhyt tekstikuvaus uutisista, eli kanava sopii hyvin englannin harjoitteluun, koska näet puhuttuja lauseita myös kirjoitettuna. Lisäksi kanavan uutisankkurit ja toimittajat tulevat eri puolilta maailmaa, eli saat hyvää harjoitusta kuullunymmärtämisessä. Tutustu myös CNN:n verkkosivuihin ja sovellukseen – molemmat ovat todella kattavia ja hyvin toteutettuja.

7. Vice

Kanadanenglanti

Vice on verkossa ja printtinä julkaistava aikakauslehti, joka yhdistää viimeisimmät uutiset maailmalta rennompiin artikkeleihin, grafiikkaan, videoihin ja muuhun sisältöön. Verkkosivu on todella cool ja pelistetty, joten sitä on helppo ja mukava selailla. Vicesta on saatavilla myös lukuisia paikallisia versioita, joten voit halutessasi treenata sen avulla myös muita kieliä.

8. Quartz

Useita englannin murteita

Tämä siisti sovellus lähettää sinulle viestitse tuoreimmat uutisotsikot, ja jos haluat uutisista lisätietoa, tämä onnistuu viestiin vastaamalla. Quartz on loistava tapa saada nopea katsaus päivän kiinnostavimmista uutisaiheista ja harjoitella samalla englantia. Teksti on todella arkikielistä, joten tämä media on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on hankaluuksia ymmärtää muiden kanavien monimutkaisempaa raportointia. Quartz päivittyy useita kertoja päivässä, joten voit tsekata uutisaiheet aamulla ja taas uudelleen illalla.

9. Digital Spy

Brittienglanti

Asutko Britanniassa? Digital Spy -uutissivustosta on tullut netin ykköslähde brittiläisille viihdeuutisille, ja sen hauskat ja rennot otsikot kertovat monipuolisesti viihdemaailmasta. Digital Spy on erityisen hyödyllinen, jos asustat Britanniassa ja haluat tietää, mistä kaikki ympärilläsi puhuvat.

10. The New York Times

Amerikanenglanti

On vaikea löytää toista uutistaloa, joka olisi yhtä arvovaltainen kuin maailmankuulu The New York Times. Se perustettiin vuonna 1851, eli se on tarjonnut Amerikalle ja muulle maailmalle tärkeitä uutisotsikoita ja kattavaa raportointia jo puolentoista vuosisadan ajan. Uutiset ovat ymmärrettäviä myös englannin kielen vasta-alkajille, mutta ne sopivat todennäköisesti paremmin niille, jotka hallitsevat myös hieman mutkikkaampaa sanastoa.

Jos pidät perinteisistä paperilehdistä, The New York Times on saatavilla klassisena printtiversiona lähes kaikkialla maailmassa – ja se onkin kaikista tyylikkäin valinta aamukahvin seuraksi.

Hio kielitaitosi entistä paremmaksi kielikurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa