EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Jäivätkö opinnot kesken? Näin käytät tilaisuuden hyväksesi ja löydät suunnan tulevaisuudelle

Jäivätkö opinnot kesken? Näin käytät tilaisuuden hyväksesi ja löydät suunnan tulevaisuudelle

Syystä tai toisesta olet jättänyt opintosi taakse suunniteltua aikaisemmin. Tilanne voi tuntua pelottavalta, mutta koulun keskeyttäminen ei suinkaan tarkoita, että olisit luovuttanut. Päinvastoin: olet antanut itsellesi mahdollisuuden hakea uutta suuntaa tulevaisuudelle – suuntaa, joka sopii paremmin siihen, mitä elämältä haluat.

Suunnittele ensimmäinen siirtosi

Yksi ensimmäisistä asioista, joita sinun täytyy tehdä opiskelujen jäätyä kesken, saattaa hyvinkin olla muutto takaisin kotiin. Älä kuitenkaan lipsahda takaisin vanhoihin rutiineihin. Suhtaudu kotiinpaluuseen helpottavana välivaiheena, jonka myötä pääset pohtimaan seuraavaa siirtoasi. Et tarvitse koko elämän kattavaa suunnitelmaa, mutta mieti ainakin, mitä teet seuraavaksi – oli se sitten matka ulkomaille tai työpaikan etsiminen.

Kokeile elämää ulkomailla

Yksi parhaista keinoista löytää suunta tulevaisuudelle on haastaa itsensä ja viettää aikaa ulkomailla. Muutto toiseen maahan, paikallisen elämän opettelu ja siihen sopeutuminen auttaa todistetusti ihmistä ymmärtämään omaa itseään.

Nyt ei ole puhe pelkästä lomamatkasta, vaan siitä, että lähdet maailmalle pidemmäksi aikaa. Hanki jännittävä työpaikka ja vietä pari kuukautta ennalta tuntemattomassa kaupungissa, tai ilmoittaudu kielikurssille ja pidä aivosi hereillä kehittämällä kielitaitoasi.

Tapaa ihmisiä ja verkostoidu

Opiskeluun kuuluu jatkuva ihmisten tapaaminen: luennoilla näkee ennalta vieraita naamoja, ja opiskelija-asuntoloissa ja juhlissa kohtaa koko ajan uusia tuttavuuksia. Elämä on siis yhtä verkostoitumista, suunnitellusti tai suunnittelematta.

Kun jätät koulun kesken, sinun täytyy nähdä enemmän vaivaa ihmisten tapaamiseksi. Voit esimerkiksi aloittaa uuden harrastuksen tai palata vanhan pariin, ottaa yhteyttä ystäviin vuosien takaa tai vaikka tutustua vanhempiesi ystäväpiiriin. Saatat hyvinkin kohdata jonkun, jonka kautta avautuu tilaisuus työkokemuksen kerryttämiseen, tai löytää kokonaan uuden tulevaisuuden polun. Ehkä saat kuulla uramahdollisuudesta, jota et ole osannut edes harkita, ja inspiraatio herää.

Opettele uusia taitoja

Kuka väittää, ettei vakuuttavan CV:n rakentaminen voisi olla hauskaa? Nyt on aika panostaa omaan itseen. Sen sijaan, että pänttäisit tentteihin, voit hankkia uusia taitoja esimerkiksi opettelemalla hyödyllisen kielen, ohjaamalla nuorten ryhmää tai tekemällä vapaaehtoistyötä. Saat uutta itseluottamusta, ja tulevat työnantajasi vaikuttuvat varmasti nähdessään, että olet käyttänyt aikasi viisaasti.

Hanki työkokemusta

On vain yksi keino saada täysi varmuus siitä, pidätkö jostakin työstä: sen kokeileminen. Työharjoittelu on täydellinen tapa tutustua mahdolliseen uraan, sillä se ei sido vielä mihinkään, eikä sinun tarvitse käyttää paria vuotta elämästäsi katsoen, josko tämä olisi oma juttusi. Haali työkokemusta yrityksistä ja aloilta, jotka tuntuvat mielestäsi kiinnostavilta, ja saat pian selville, mikä niistä sopii itsellesi kaikista parhaiten (tai sitten ei!).

Jos keräät kokemusta esimerkiksi vuoden ajan, sinulla on tämän jälkeen paljon selkeämpi kuva siitä, mitä tahdot tulevaisuudelta. Mikäli löydät palkallisen harjoittelupaikan, tai pystyt tekemään osa-aikatyötä harjoittelun ohella, vielä parempi: säännöllinen palkka auttaa sinua säilyttämään itsenäisyytesi, kun etsit suuntaa elämällesi.

Lähde ulkomaille ja kehitä kielitaitoasi EF:n kanssa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin