EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Erotu joukosta opettelemalla yksi näistä kielistä

Erotu joukosta opettelemalla yksi näistä kielistä

Vieraiden kielten opiskelussa englanti on useimpien ykkösvalinta – ja hyvästä syystä. Se on kaupan, diplomatian ja popkulttuurin kieli, ja sitä puhuu äidinkielenä lähes 1,3 miljardia ihmistä. Englantia voi siis todellakin kutsua maailmankieleksi. Mutta mitä kieltä sen ohella kannattaa opiskella?

Tässä viisi kieltä, joita opiskelemalla voit saada etumatkaa muihin verrattuna (satunnaisessa järjestyksessä lueteltuna):

1. Portugali

Portugalia puhuu äidinkielenä yli 200 miljoonaa ihmistä, ja uskotaan, että vuoteen 2050 mennessä sillä on jo 335 miljoonaa puhujaa. Kieli on käytössä 11 maassa tai alueella, joihin lukeutuvat muun muassa monet Afrikan maat ja Intian Goa – sekä luonnollisesti Brasilia ja Portugali. Brasilia on puolestaan nouseva maailmanmahti, jossa on järjestetty hiljattain muun muassa olympialaiset sekä jalkapallon maailmanmestaruuskisat.

Jos osaat Brasilian portugalia, sinulla on paremmat mahdollisuudet työllistyä Latinalaisessa Amerikassa – ja päästä nauttimaan ruoasta ja sambasta Brasilian auringon alle. Lisäksi taidosta on hyötyä, jos toimit yrityksessä, jolla on kytköksiä noille seuduille.

Kaipaatko lisää vakuuttelua? Kerrottakoon siis, että portugalia ei ole erityisen hankala oppia, etenkään, mikäli osaat jotain toista romaanista kieltä. Lisäksi useimmat valitsevat sen sijasta esimerkiksi espanjan tai ranskan, eli sen opiskelu ei ole erityisen yleistä. Ja mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Enemmän arvostusta ja vähemmän kilpailua!

2. Mandariinikiina

Kiinan on yksi maailman suurimmista talouksista, ja se elintärkeä kauppakumppani useimmille maailman valtioille. Oltiinpa sitten Amerikassa, Aasiassa, Euroopassa tai Australiassa, kaikki ovat huomanneet, että Kiina on kasvattanut dramaattisesti merkitystään diplomatian ja kaupan rintamilla. Sillä on jättiläismäisen suuri tuotantokyky, ja lisäksi valtava väestö on tehnyt maasta yhä tärkeämmän tuontitavaran hankkijan. Kiinan ostopäätöksillä onkin tärkeä rooli muutoksen aikaansaamisessa, etenkin ympäristöystävällisen energian ja muiden vastaavien alueiden saralla.

Jos tahtoisit työskennellä Aasiassa, kiinan taito on korvaamaton lisä arsenaaliisi. Lisäksi se tarkoittaa, että pystyt keskustelemaan maailman mittakaavassa lähes joka kahdeksannen ihmisen kanssa näiden omalla äidinkielellä (mandariinikiinaa puhuu lähes miljardi ihmistä!).

Muista myös tämä: vaikka mandariinikiinan ääntäminen on todella monimutkaista, sen kieliopin rakenteet ovat suhteellisen yksinkertaisia. Kieleen ei kuulu esimerkiksi verbien aikamuotoja tai maskuliini- ja feminiinimuotoja, eikä siinä erotella yksikköjä ja monikkoja. Tämä on ehdottomasti iso plussa kielen opiskelussa!

3. Ranska

Ranska ei suvaitse, että se jätettäisiin ulkopuolelle. Se onkin pätevä vaihtoehto, jos tahdot tehdä strategisen valinnan pohtiessasi, mitä kieltä kannattaa opiskella.

Koska Ranska on yksi Euroopan keskeisimmistä matkailun keskuksista, kielen osaaminen on erityisen hyödyllistä, mikäli opiskelet matkailualaa ja tavoittelet uraa matkaoppaana, hotellin johdossa tai muussa matkailualan toimessa. Lisäksi se luo selkeää kilpailuetua, jos olet politiikan opiskelija ja tahtoisit työskennellä esimerkiksi diplomaattina – ranskaa käytetään virallisena kielenä muun muassa Euroopan unionissa, YK:ssa, Kansainvälisessä olympiakomiteassa ja kansainvälisessä oikeudessa.

Lisäksi suuri osa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta on ranskankielistä aluetta. Tämä tarkoittaa, että ranskan puhujilla on todella mittavat mahdollisuudet maailmalla.

Osaatko jo englantia tai espanjaa? Niillä on paljon yhteisiä piirteitä ranskan kanssa, eli kielen oppiminen on sinulle tavallista helpompaa.

4. Espanja

Yhdysvalloissa espanjan opiskelu ei auta erottumaan joukosta – siellä kieltä puhuu yli 50 miljoonaa ihmistä. Sen opiskelu on kuitenkin kaikkea muuta kuin hyödytöntä: espanja on 21 maan virallinen kieli, ja sillä on niin paljon puhujia, että korkeampaan lukemaan yltää ainoastaan kiina.

Lisäksi espanja on virallinen kieli EU:ssa, YK:ssa, Maailman kauppajärjestössä ja Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksessa. Sen pitäisikin ehdottomasti löytyä jokaisen tulevan poliitikon, diplomaatin, maahanmuuttoviranomaisen ja matkailualan ammattilaisen CV:stä – ja nämä olivat vasta esimerkkejä aloista, joilla kielelle on tarvetta.

Lisäksi matkailu Väli- ja Etelä-Amerikassa on huomattavasti helpompaa, jos osaat espanjaa. Kielestä on paljon hyötyä myös Euroopassa, sillä monet ovat opiskelleet sitä vieraana kielenä.

5. Saksa

Saksa ei ole virallinen kieli ainoastaan Saksassa, vaan myös Itävallassa, Sveitsissä, Luxemburgissa ja Liechtensteinissa. Se onkin Euroopan yleisin äidinkieli, sillä 18 prosenttia EU:n kansalaisista kasvaa saksankielisissä kodeissa. Lisäksi Saksa on huomattava tekijä Euroopan taloudessa, ja maalla on valtava vientiteollisuus, joka ulottuu aina lääkevalmisteista autoihin saakka.

Mittavat bisnesmahdollisuudet ovat johtaneet siihen, että saksan opiskelu on lisääntynyt valtavasti. Se on laajasti mukana koulujen opetustarjonnassa ympäri maailman, ja esimerkiksi Japanissa kieltä opiskelee noin 68 prosenttia opiskelijoista.

Vapaa-ajan näkökulmasta on myös syytä huomata, että saksalaiset ovat yksi maailman innokkaimmista matkailukansoista. Koska maassa on hyvä tulotaso ja kohtuullisen pitkät lomat, heillä onkin mainiot edellytykset reissata. Matkailijat tuovat mukanaan paljon rahaa, joista saksan osaajien on helpompi päästä osalliseksi. Jos kaipaat lisäinspiraatiota, mainittakoon vielä tämä: jos harkitset ulkomaille muuttoa, Sveitsin elintaso on yksi maailman parhaista – ja siellä puhutaan saksaa.

EF:llä opit kielen aidossa ympäristössä.Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin