EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Perthin 10 kätkettyä helmeä

Perthin 10 kätkettyä helmeä

Elämä Länsi-Australian pääkaupungissa on paljon muutakin kuin hiekkarantoja, väkeä kuhisevia joenvarsia ja kasvitieteellisiä puutarhoja. Katso Perthin parhaat kätketyt helmet ja kerää vinkit siihen, kuinka viettää aikaa kaupungissa hieman omaperäisemmällä tavalla.

1. Alfred Cove

Perthin läpi virtaa kaunis, Swan River -niminen joki, jonka rantoja reunustavat lukuisat puistot ja leikkikentät. Sen sijaan, että ihailisit jokimaisemia kyseisillä seuduilla väkijoukon jatkona, suuntaa Alfred Coveen joen eteläpuolelle. Sieltä löydät kosteikkojen ja meriheinän ylle rakennettuja kulkureittejä ja näköalapaikkoja, joiden liepeillä viihtyy myös monia muuttolintulajeja. Paikka sopii siis mainiosti lintujen bongailuun, mutta se on omiaan myös kiireettömään luonnon rauhasta nauttimiseen.

2. Claisebrook Cove

Perthin itäpuolella, aivan Victoria Gardensin tuntumassa sijaitsee Claisebrook Cove, yksi Perthin valokuvauksellisimmista ja – ainakin toistaiseksi – tuntemattomimmista kulmakunnista. Alueella on juuri valmistunut mittava uudistusprojekti, jonka seurauksena se on nykyisin kukoistavaa, ravintoloiden ja joenrantakahviloiden täyttämää seutua, missä on myös oivat mahdollisuudet pyöräilyyn, kajakkimelontaan ja kalastukseen. Alueelle pääsee CAT-bussilla maksutta, ja se sijaitsee aivan linjan päässä.

3. Secret Garden Café

Perthin eteläosassa sijaitsevan Secret Garden Café -kahvilan perinteinen, puinen julkisivu ei kerro mitään siitä, millainen rauhan keidas sen takaa paljastuu. Astu sisään ja kulje kahvilan läpi puutarhan puolelle: vastassa on ajatuksella suunniteltu, vehmas paratiisi, ja parhaat istumapaikat löytyvät siis ehdottomasti ulkosalta. Secret Garden Café tarjoilee aamiaista, lounasta ja päivällistä, ja sen valikoimaan kuuluu myös kirjo paikallisia kahveja ja australialaisia viinejä. Vierailulle voi siis suunnata mihin aikaan tahansa.

4. Marmionin meripuisto

Marmion Marine Park on Länsi-Australian ensimmäinen meripuisto, ja se kuuluu myös Perthin parhaisiin snorklailu- ja sukelluspaikkoihin. Puistoa täplittävät matalat koralliriutat, pienet saaret, merenalaiset luolat, kirkkaat laguunit ja laivojen hylyt, joita näitä ympäröi kirjo värikästä meren elämää. Toukokuussa, syyskuussa ja lokakuussa alueella liikkuu jopa ryhävalaita, jotka vaeltavat puiston lämpimien vesien halki osana vuotuista muuttoliikettään. Jos tahdot nauttia vierailusta etäämmällä pahimmista turistilaumoista, suuntaa North Beachin ja Sorrenton välissä sijaitsevalle rantakaistaleelle.

5. Heirisson Island

Perthin itäosassa sijaitseva Heirisson Island on todellinen luontokeidas keskellä kaupungin sykettä. Saarelle on helppo päästä, ja se onkin toiminut Swan Riverin keskeisimpänä ylityspaikkana. Tästä syystä alueella on suuri merkitys noongar-heimon väelle. Saaren maisemapuistossa majailee pieni populaatio leppoisia kenguruita, jotka eivät tunnu pahastuvan ohi vaeltelevista ihmisistä ja loikoilevat usein kaikessa rauhassa puiston varjoissa.

6. Sneaky Tony’s -salakapakka

Northbridgessä sijaitseva Sneaky Tony’s on kieltolain aikaa mukaileva salakapakka, eli se on suoranainen ”kätketyn helmen” malliesimerkki. Vaikka löytäisit oikealle ovelle, sisäänpääsyyn vaaditaan myös salasana – muutoin sinulla ei ole asiaa baarin rommipohjaisten cocktailien äärelle. Salasana vaihtuu joka viikonloppu, ja se ilmoitetaan baarin Facebook-sivuilla.

7. Mettam’s Beach

Jos kaipaat mahtavalle uintipaikalle, joka ei ole tupaten täynnä väkeä, ota suunnaksi Mettam’s Beach hieman suositusta Trigg Beachistä pohjoiseen. Jonkin matkan päässä rantaviivasta on karikkoja, jotka suojaavat rantaa merenkäynniltä ja muodostavat laajan luonnonaltaan, jossa vesi on tyyntä ja lempeää. Muista pakata snorkkeli mukaan: alue kuuluu suojeltuun Marmionin meripuistoon, eli aaltojen alla majailee suuri määrä monenkirjavaa meren elämää.

8. Fremantlen vankilatunnelit

Jos tahdot nähdä Perthistä toisenlaisen puolen, vaihda aurinkorannat ja trendikkäät kadut Fremantlen vankilatunneleihin. Sonnustaudu valjaisiin ja laskeudu tikapuita pitkin kaupungin alle, ja astut samalla ajassa taaksepäin keskelle Perthin monipuolista historiaa. Tunnelien kaivuusta vastasivat vangit, jotka oltiin useissa tapauksissa passitettu paikalle 1800-luvun Britanniasta, aikana, jolloin rangaistuksena käytettiin kovaa ruumiillista työtä.

9. Lucky Chan’s Laundry + Noodle Bar

Perthissä on monipuolinen kattaus turistien suosimia kattobaareja, mutta Northbridgen Lucky Chan’s on paikallisten vankka suosikki. Ruokalista on tulvillaan hipsterihenkisiä ramen-annoksia, pehmeitä bao-sämpylöitä ja mykyjä, ja coolin teollisuushenkinen, värikäs sisustus luo paikkaan omaperäistä, raikasta tunnelmaa. Kun mielesi halajaa erinomaisesti toteutettuja aasialaisten keittiön antimia, suuntaa tänne.

10. Garden Island

Aivan Rockinghamin rannikon edustalla sijaitsee pitkulainen (10 kilometrin mittainen ja vain 1,5 kilometrin levyinen) saari, jonka on jätetty historian kuluessa pitkälti omaan rauhaansa. Garden Island tarjoilee vierailijoille hiljaisia maisemarantoja sekä vaelteluun sopivaa metsää, ja vaikka sen eteläosassa toimii merivoimien tukikohta, saaren pohjoispuolisko on avoinna yleisölle. Paikalle pääsee mantereelta tulevaa pengertietä pitkin, mutta toinen vaihtoehto on vuokrata vene tai kajakki ja meloa perille vettä pitkin.

Lähde kielimatkalle Perthiin!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin