EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kuinka sulautua joukkoon Barcelonassa?

Kuinka sulautua joukkoon Barcelonassa?

Henkeäsalpaava arkkitehtuuri, erinomainen ruokakulttuuri, maailman paras jalkapallojoukkue – ei ihme, että Barcelonasta on tullut maailman rantaelämän keskus. Kaupunki on 20. vierailluin kaupunki maailmassa. Barcelona on kuitenkin rakennettu mahduttamaan sen 1,6 miljoonaa asukasta, joten 32 miljoonaa turistia vuosittain tekee siellä matkustamisesta (ja asumisesta) hieman erilaista.
Asun itse Barcelonassa, joten tässä tulee parhaat vinkkini, kuinka välttää jonot, kiertää ruuhkat ja matkailla hyvällä omatunnolla.

1. Opettele hieman katalaania

Jos näet vaivaa ja opettelet muutaman sanan vierailemasi maan paikallista kieltä, se huomataan aina. Näin on erityisesti Espanjassa, jossa englantia ei puhuta kovin laajasti.
Huippuvinkki: Opettele muutama sana katalaania, Barcelonan paikallista kieltä, ja hurmaat kenet tahansa lähelläsi. Tässä on muutama sana, joilla lähteä liikkeelle:

  • Huomenta = Bon dia

  • Minun nimeni on = Em dic…

  • Hyvää ruokahalua = Bon profit

  • Kiitos = Grácies

  • Kiitos (pyydettäessä jotain) = Si us plau

  • Miten menee? = Com estàs?

  • En puhu katalaania kovin hyvin = No domino gaire el català

  • Puhutko englantia? = Parles anglès?

  • See you later = Fins aviat!

2. Maassa maan tavalla (eli milloin ja missä syödä)

Syödessä on tärkeää ottaa kaksi asiaa huomioon: kellonaika ja hinta. Lounasta syödään normaalisti 13.30-16 välillä. Illallista taas tarjoillaan iltakahdeksasta eteenpäin.
Mitä tulee hintaan ja alueisiin, ota Barcelonan kartta ja piirrä keskelle ympyrä, jonka sisälle jää La Rambla, Port Vell ja Plaça Catalunya. Suoraan sanottuna älä syö mitään tämän alueen sisäpuolella, koska siellä on turhan kallista.
Huippuvinkki: Koeta paikallisten paikkojen ”Menú del dia” eli päivän menua, johon tavallisesti kuuluu kolme ruokalajia ja juoma melko edulliseen hintaan.

3. Katalonialainen kulttuuri

Pahin turistimoka on kysymys: ”Missä voin nähdä härkätaistelun?”. Hyvinkin pinnallisella taustatiedolla saat selville, että härkätaistelut ovat olleet kiellettyjä Barcelonassa jo aika monta vuotta. Myöskään flamenco-tanssi ja perinteinen espanjalainen sevillanas-musiikki eivät ole tyypillisiä Kataloniassa. Haluatko tietää lisää? BBC on tehnyt kivan historiakoosteen Katalonian alueen historiasta.
Huippuvinkki: Barcelonaan matkustaminen on erinomainen tilaisuus nähdä castellseiksi kutsuttuja ihmistorneja tai paikallista sardanes-tanssia. Hyvällä säällä voit nähdä ja osallistua paikalliseen tanssiin alkuillasta (klo 18-18.30) Plaça Sant Jaumella sunnuntaisin tai Barcelonan katedraalilla lauantaisin. Barcelonan turisti-infon verkkosivuilla on paljon tietoa, milloin ja missä osallistua.

4. Ota paikallinen näkökulma

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Barcelonaan virtaa jatkuvasti enemmän risteilyaluksia ja halpalentoja, kodinvuokrauspalvelut ovat yleistyneet, minkä ansiosta kaupungin vierailijamäärä on kasvanut 25 prosenttia vuodesta 2012. Osa paikallisista asukkaista syyttää jatkuvaa turistien virtaa kaupungin kohoavista vuokrista, ruoan kallistumisesta ja elämänlaadun heikkenemisestä.
Paikallinen vinkki: Espanjalaiset ja katalaanit ovat ystävällisiä ja helppoja lähestyä. Älä arkaile, vaan aloita keskustelu aiheesta. Voit saada aiheeseen uutta näkökulmaa ja kuka tietää, ehkä jopa paikallisen ystävän.

5. Mene uimaan!

Olen asunut yli 20 vuotta Barcelonassa, mutta en ole koskaan uinut yhdelläkään kaupungin rannoista. Rakastan kyllä merta, mutta kaikki paikalliset Barcelonassa tietävät, että sen rantoja kannattaa välttää. Miksi? Ne eivät ole kovin puhtaita, mutta silti aina täynnä ihmisiä.
Jos kuitenkin matkaat vain 20-40 minuuttia kauemmas keskeisimmiltä paikoilta, löydät kauniita ja lähes autioita rantoja. Pidä huoli, että sinulla on aikaa myös ”xiringuitoille” eli rantabaareille, joissa saa yleensä halpoja juomia ja ruoka-annoksia.

6. Barcelona näyttää parhaimmalta kävellessä tai pyöräillessä

Barcelonassa on erinomainen julkisen liikenteen järjestelmä, johon kuuluu metroja, raitiovaunuja, junia ja busseja. Siitä huolimatta julkinen liikenne ei usein ole paras valinta. Liikenne on usein ruuhkaista ja siellä on kuuma. Onneksi Barcelona on helposti käveltävä kaupunki, jonka arkkitehtuuri itsessään on mahtava kokemus.
Huippuvinkki: Jos kävely ottaa koville, ota pyörä alle. Kaupungissa on loistava pyöräverkosto ja siellä on paljon pyörävuokraamoita.

Opi tuntemaan Barcelona opettelemalla kieltä!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa