EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Sushiopas aloittelijoille (ja kiintoisia faktoja konkareille)

Sushiopas aloittelijoille (ja kiintoisia faktoja konkareille)

Japanilaisen keittiön suursuosikki – sushi – valmistetaan vain kourallisesta raaka-aineita, mutta sen voi toteuttaa lukemattomilla tavoilla. Erilaiset makujen ja koostumusten yhdistelmät pitävät huolta, että jokaiselle löytyy varmasti mieluisa sushipala, ja tämä oppaan ansiosta kuka tahansa oppii sushinsyönnin jalon taidon tuossa tuokiossa. Vaikka sushi olisi ruokavaliosi peruspalikoita, jatka lukemista – nakkasimme nimittäin mukaan myös muutamia sushifaktoja, jotka eivät ole uusia pelkille aloittelijoille.

(Kun olet lukenut tämän läpi ja testannut vinkkejä kaupungin suosituimmassa sushipaikassa, suosittelemme lämpimästi, että ryhdyt suunnittelemaan matkaa Tokioon. Siellä oppimasi sushinsyöntitaidot pääsevät hyvään ja herkulliseen käyttöön.)

Ei kala, vaan riisi

Sushissa riisi on kaikista olennaisinta. Sana sushi ei viittaakaan ”raakaan kalaan (joka on aseteltu kauniisti riisin kera)”, vaan etikalla maustettuun riisiin, jota käytetään suloisten herkkurullien valmistuksessa.

Pieni sushisanasto

Nori on paistettua merilevää, joka kääritään makien eli sushirullien ympärille. Uramaki tarkoittaa nurin päin käännettyä rullaa, jossa riisi on merilevän ulkopuolella, ja temaki on jäätelötötterön muotoon kääritty sushi. Nigiri viittaa sushiin, jossa riisi on puristettu pötkyläksi ja päällystetty kalasiivulla, ja sashimi on siivutettua raakaa kalaa, joka tarjoillaan erillään riisistä.

Sormiruokailua

Perinteisesti sushi syödään käsin. Voit käyttää vapaasti myös syömäpuikkoja, mutta mikäli menet ravintolaan, jossa on erityiset pyyhkeet käsiä varten, sushi on tarkoitus syödä sormin.

Yksi (iso) pala kerralla

Älä koskaan puraise sushia puoliksi, vaan syö annospalat kerralla. (Tällöin ne maistuvat kaikista parhailta!)

Totuus wasabista

Wasabikasvia – joka tunnetaan myös maustekrassina ja japaninpiparjuurena – on vaikea viljellä, joten se on todella kallis raaka-aine. Jotta maailmanlaajuinen wasabikysyntä saadaan täytettyä, sushin yhteydessä ei olekaan tavallisesti tarjoilla aivan aitoa wasabia. Sen sijaan useimmat wasabit on valmistettu piparjuuresta, sinapista ja vihreästä elintarvikeväristä.

Wasabimoka

Älä laita wasabia soijakastikkeeseen ja valmista omaa wasabikastikettasi; oikeaoppinen tapa on lisätä pikkuisia wasabinokareita sushin päälle juuri ennen popsimista. Jos wasabi polttaa suussa liiaksi, voit helpottaa tilannetta hengittämällä nenän kautta.

Soijakastikkeen ABC

On epäkohteliasta, jos soijakastikekippo on aterian jälkeen liian täysi; aloita siis pienellä kastikemäärällä ja täytä kippoa tarvittaessa. Älä uita sushia soijakastikkeessa, vaan dippaa se nopeasti. Jos syöntivuorossa on nigiri, hoida dippaaminen kalapuoli edellä. Tällöin kala saa enemmän makua eikä riisi aiheuta sotkua.

Kalat järjestykseen

Jos tahdot hioa sushielämyksen huippuunsa, syö sushit tietyssä järjestyksessä. Aloita vaalealihaisista kaloista ja siirry kohti punaisia, ja etene kevyemmistä kaloista kohti rasvaisempia. Säästä voimakkaimman makuinen kala viimeiseksi, ja viimeistele ateria makoisalla munasushilla.

(Ei aivan) tuore kala

Tuore kala on monesti syy siihen, että sushi näyttäytyy aloittelijoille pelottavana. Meillä on kuitenkin hyviä uutisia: Euroopassa ja Yhdysvalloissa ei ole sallittua tarjoilla kalaa, joka on isketty riisin ja merilevän sekaan suoraan merestä. Sen sijaan kaikista tuoreinkin kala on jäädytetty tietyksi ajaksi, jotta mahdolliset loiset kuolevat. Japanissa kokit on puolestaan koulutettu huomaamaan kalat, joista tulee epäilyttävä vaikutelma.

Makuaistin puhdistaja

Tiedäthän pikkelöidyn inkiväärimöykyn sushilautasen kulmalla? Se ei ole pelkkä koriste, vaan inkiväärillä on itse asiassa oma funktionsa: se virkistää makuaistia ja edistää ruoansulatusta. Tämä johdattaakin meidät näppärästi oppaan viimeiseen kohtaan.

Misomyytti

Vaikka misokeitto löytyy usein alkupalalistalta, sillä on itse asiassa ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia. Tämän vuoksi se on perinteisesti tapana tilata ja nauttia vasta pääruoan jälkeen.

Kuva: Rita.Yang__, Flickr / Creative Commons

Opi japania ja maistele sushia sen synnyinsijoilla!EF Kielikurssit Tokiossa
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin