EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Suuri Oktoberfest-opas

Suuri Oktoberfest-opas

On jälleen se aika vuodesta, kun olutta saa maistella hyvällä omatunnolla jo keskellä päivää: Oktoberfest on täällä! Ennen kuin pakkaat Dirndlisi tai Lederhosenisi ja suuntaat Münchenin juhlintoihin, opi tärkeimmät tiedot olutfestivaalista suuren Oktoberfest-oppaamme avulla. Näin saat kaiken irti maailman suurimpiin ja tunnetuimpiin kuuluvasta festivaalista!

Mikä on Oktoberfest?

Oktoberbest on kahden viikon mittainen olutfestivaali, joka järjestetään joka syyskuu Münchenin Theresienwiesessä (lyhennettynä Wies’n). Tänä vuonna juhlat alkoivat 22. syyskuuta ja jatkuvat lokakuun 7. päivään asti asti. Festivaalialue koostuu 14 teltasta, joista jokaisessa on istumapaikkoja 1 000–4 000 ihmiselle. Joka teltalla on oma tyylinsä, joten kannattaa vierailla useammassa kuin yhdessä. Ehdottomia käytikohteita ovat ainakin Lävenbrau-Festhallen, Hofbräu-Festzeltin ja Augustiner-Festhallen teltat. Paikallisilla on tapana vierailla Oktoberfestilla vähintään kolmesti: perheen, ystävien ja työkavereiden kanssa. Festivaalialue on kaikille avoin, mutta ainoastaan yli 16-vuotiailla on lupa käyttää alkoholia.

Milloin mennä?

Oktoberfestillä on käytännössä aina vilkasta, mutta erityisen ruuhkaista on avajaisviikolla. Jos tahdot väistää pahimmat ihmismassat, ajoita vierailusi syyskuun viimeiselle viikolle. Jos kuitenkin pidät teema-asuista ja perinteistä, kannattaa liittyä juhlintoihin viikonloppuna: avajaislauantaina järjestetään suuri paraati, ja monet sonnustautuvat perinteisiin asuihin. Festivaalin toinen sunnuntai puolestaan on konserttipäivä, jolloin suurilla ulkoilmalavoilla soitetaan baijerilaista musiikkia.

Miten pukeutua?

Paikalliset pukeutuvat usein perinneasuihin, jotka tunnetaan nimeltä Tracht’n. Naiset vetävät ylleen värikkään mekon (eli Dirndlin), ja miehet käyttävät nahkahousuja (Lederhoseneita) sekä hattua. Paikalle voi hyvin saapua myös tavallisissa vaatteissa, mutta paikallinen väki arvostavat, jos vieras ovat nähnyt vaivaa asunsa eteen.

Mitä juoda?

Olutta, tietenkin! Kaikki Oktoberfestilla tarjoiltu olut tulee Münchenin kuuluisista panimoista, kuten Paulanerilta ja Augustinerilta. Jos saksalaisten suosikkijuoma ei ole makuusi, tarjolla on kuitenkin myös muita vaihtoehtoja: alkoholittomia juomia, viiniä ja siideriä.

Mitä syödä?

Oktobertestilla tarjoillaan mahtavia paikallisherkkuja, eli kannattaa testata niin montaa ruokaa kuin suinkin ehdit. Aloita perinteisellä Wiesn-Hendlillä (grillatulla kanalla) ja Breznillä (jättimäinen pretzel). Tilaa niiden jälkeen Steckerl (kalaa vartaassa) tai Weisswurst (paikallinen makkara). Jos edelleen nälättää, suosittelen Ochsenbratereita eli paahdettua härkää tai Schweinshaxea eli siansorkkaa. Jälkiruoaksi kannattaa maistella paikallisia kakkuja, pipareita tai paistoksia – oma suosikkini on Apfelstrudel (saksalainen omenapaistos).

Mitä ottaa mukaan?

Oktoberfestille ja telttoihin on ilmainen sisäänpääsy. Poikkeus on ainoastaan Olde Wies, festivaalin historiallinen alue, missä tehdään aikamatka vanhan ajan oluen, ruoan ja huvipuistolaitteiden merkeissä. Pääsymaksu ei kuitenkaan ole suuri (tällä hetkellä neljä euroa).

Varmista, että sinulla on mukanasi käteistä, sillä korttimaksut eivät ole mahdollisia. Kuinka paljon rahaa sitten tarvitsee? Tämä riippuu luonnollisesti siitä, kuinka paljon suunnittelet syöväsi ja juovasi: tavallisesti Maß eli litran kolpakko olutta maksaa noin 11 euroa, kun taas ruoka-annosten hinnat voivat olla jopa 20 euroa. Kohtuullinen budjetti on todennäköisesti vähintään 50 euroa per henkilö, jotta rahaa riittää myös huvipuistolaitteisiin ja perinteisiin matkamuistoihin, kuten kuuluisiin piparisydämiin.

Turvallisuuden takaamiseksi festivaalialuetta kiertää suuri aita, ja Oktoberfestille kuljetaan 15 virallisen sisäänkäynnin kautta. Tällä keinoin järjestäjät pystyvät myös tarkkailemaan, ettei alue ruuhkaudu liiaksi. Käytännön seuraus väkimäärien säätelystä on se, ettei sisään pääse kuin tietty määrä ihmisiä kerrallaan. Tule siis paikalle hyvissä ajoin tai vältä kiireisimpiä päiviä – eli viikonloppuja. Muista myös, että suuret laukut ja reput ovat kiellettyjä alueella, joten ne täytyy jättää säilytyslokeroihin. (Naiset, älkää huoliko: käsilaukut ovat sallittuja.)

Kuinka valmistautua?

Oktoberfestille voi varata istumapaikan teltasta. Se ei kuitenkaan ole millään lailla välttämätöntä, jos et halua keskittyä yrityisen paljon juuri oluen juontiin, et pistä jonottamista pahaksesi tai tulet festivaaleille pienellä porukalla. Jos tahdot tehdä varauksen, ota yhteyttä suoraan valitsemaasi telttaan äläkä käytä ulkopuolisia sivustoja, kuten eBayta, sillä useimmat teltat eivät hyväksy tällaisia varauksia. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa, sillä varauskalenterit aukeavat jo joulukuussa (kyllä, luit oikein!), ja suurin osa teltoista myydään nopeasti loppuun. Muista myös, että varauksen voi tehdä korkeintaan kymmenelle hengelle. Varaus itsessään on ilmainen, mutta sitä varten täytyy ostaa teltassa käytettäviä ruoka- ja juomakuponkeja vähintään 20 eurolla.

Sisäpiirin vinkki: Suuret teltat myydään täyteen vauhdilla. Jos et toiminut ajoissa, saatat yhä saada paikan pienemmästä teltasta tai epätavallisena ajankohtana. Ilta-ajat varataan aina ensimmäisinä!

Oktoberfest-etiketti

Älä juo itseäsi humalaan. Tämä voi olla haastavaa, kun olutta tarjoillaan joka suunnassa, mutta on aina hyvä tuntea omat rajansa – sekä oman ja muiden turvallisuuden tähden.

Noudata hyviä käytöstapoja. Jos olet epäkohtelias, meluisa tai ylimielinen, sinut voidaan heittää hyvin äkkiä ulos teltasta – tai jopa koko festivaalilta.

Älä tanssi pöydillä. Penkeillä tanssiminen on sallittua, mutta jos haluat pitää telttapaikkasi, jätä pöydät rauhaan.

Älä vie oluttuoppia mukanasi ulos. Tiedän, että tuoppi olisi erinomainen matkamuisto, mutta turvamiehet festivaalin porteilla tarkistavat laukkuja. Jos tavaroistasi löytyy tuoppi, olet varas ja vaikeuksissa.

Hyödyllisiä fraaseja Oktoberfestillä

Saksalaiset osaavat yleensä englantia, mutta on silti hyvä osata hieman Oktoberfestin omaa kieltä. Alle on koottu muutamia tärkeitä lauseita, jotka kannattaa opetella. Näillä et ainoastaan kerää lisäpisteitä paikallisilta, vaan sulaudut lisäksi joukkoon ruokaa ja juomaa tilatessasi, ja löydät ehkä jopa uusia ystäviä.

Kuinka löydän Oktoberfestille?  Wie komme ich zum Oktoberfest?

Missä ovat olutteltat?  Wo sind die Bierzelle?

Missä on WC? Wo sind die Toiletten?

Onko tämä pöytä vapaa? Ist dieser Tisch frei?

Paljonko tämä maksaa? Wie viel kostet das?

Onko teillä englanninkielistä listaa? Haben Sie eine englische Menükarte?

Saisinko yhden/kaksi/kolme/neljä/viisi olutta, kiitos? Ich häfte gerne ein/zwei/drei/vier/fünf Mass Biere bitte!

Lisää olutta, kiitos! Noch ein Bier bitte!

Kippis! Prost! tai _Prosit!
_
Tulet myös kuulemaan monia perinteisiä baijerilaisia huudahduksia, kuten ”Oans, zwoa, g’suffa!” (Yksi, kaksi, juodaan!) tai ”Zicke zacke, zicke zacke, hoi hoi hoi” (tämä on vain hauska rallatus, jota ihmiset huutelevat, ja perään tulee äänekäs ”Prost!”).

Kiitos! Danke!

Ensi vuonna uudelleen! Lass uns nächtes Jacr wieder herkommen!

Valmista tuli: olet valmis lähtemään baijerilaiseen (olut)seikkailuun Oktoberfestille. Pidä hauskaa!

Treenaa saksan taitojasi kielikurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa