EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Uppsala odottaa

Uppsala odottaa

Haluatko kehittää ruotsin kielen taitojasi? Nyt se on mahdollista! 14-18-vuotiaat nuoret matkustavat kesällä 2016 kanssamme Ruotsin yhteen upeimpaan kesäkaupunkiin, Uppsalaan! Olemme erittäin onnekkaita täällä toimistolla, sillä meillä on oma Uppsala-expertti: Essi! Essi on aikoinaan opiskellut Uppsalassa ja jakaa nyt hieman omia kokemuksiaan kanssanne. Nautinnollisia lukuhetkiä!

“Siitä on kohta kymmenen vuotta, kun muutin Ruotsiin. Kuulostaa ihan kamalan pitkältä ajalta ja miten tässä nyt edes kävi näin, kun tarkoituksenahan oli vain lähteä viettämään välivuotta – sopivan lähelle ja sopivan kauas!

Ruotsi on aina ollut lempiaineitani koulussa, vaikka olinkin aloittanut sen lukemisen vasta ylä-asteella. Olen muutenkin aina tykännyt kielistä, mutta juuri ruotsin kielessä kiehtoi erityisesti se, että siitä saattoi hyötyä paljon myös ihan Suomessa eikä pelkästään matkustaessa toiseen maahan.

Pyrin heti lukion jälkeen oikeustieteelliseen, mutta koska onni ei suosinut heti ensimmäisellä yrittämällä, niin lähdin viettämään välivuotta aupairina Tukholmaan ja samalla parantamaan ruotsin kieltäni. Aupair-vuoden lähestyessä loppuaan hain huvin vuoksi myös Ruotsin yliopistoihin. Täällä voi monessa koulussa aloittaa opiskelut myös keväällä ja niihin haetaan pääasiassa pelkkillä papereilla. Ruotsalaiseen oikeustieteelliseen en pystynyt pyrkimään B-ruotsin lukeneena, joten niinpä laitoin hakupaperit myös pariin kauppatieteelliseen, jonne kielitaitoni riitti. Ykkösvaihtoehtonani oli Uppsala, josta löytyy muuten pohjoismaiden vanhin yliopisto.

Vaikka Tukholma onkin kaunis kaupunki ja asun siellä tällä hetkellä, niin en olisi mistään hinnasta jäänyt tänne opiskelemaan (liian kallista ja kaikilla on jo omat kaveriporukat). Kävi kuitenkin tuuri, sillä pääsin sisään Uppsalan yliopistoon – enkä ole katunut päätöstäni päivääkään! Olen jopa sanonut, että jos olisin tiennyt sen olemassa olosta aikaisemmin, niin olisin hakenut sinne heti lukiosta!

Muistan vielä, kun ensimmäisen kerran saavuin Uppsalaan ja mietin, että onkohan siellä yhtään eläkeläistä, sillä kaupungissa on yli 40 000 opiskelijaa! Kaupunki oli ja on minusta mielettömän kaunis, vanhoja yliopistorakennuksia on kaikkialla, keskellä kaunis Fyriså-joki ja keskusta on jotenkin ihanan kompakti – paljon pienempi kuin Tukholma, mutta kuitenkin sykkivä ja eloisa. Uppsalasta sanotaankin että se on ”Stor stad med små stads känsla” eli suuri kaupunki, mutta tunnelma on kuin söpössä pikkukaupungissa. Välimatkat ovat lyhyitä ja kaikkialle pyöräillään. Vaikka opiskelut tietenkin omalla tavallaan streessaavat välillä, niin meno on kuitenkin ihanan huoletonta – tämä on yksi niistä asioista, joita minulla on tällä hetkellä eniten ikävä. Uppsala on myös Lundin lisäksi niitä harvoja kaupunkeja Ruotsissa, missä vieteään vappua samalla tavoin kuin Suomessa.

Menoa ja meininkiä riittää siis itse opiskelujen lisäksi – suuri osa aktiviteeteista keskittyy osakuntiin (ns. studentnationer), joissa voi leipoa jotain hyvää osakunnan omaan kahvilaan, kuulua speksiryhmään, bändiin tai valokuvakerhoon. Itse kuuluin Norrlannin osakuntaan ja vietin paljon aikaa tanssin parissa. Lisäksi osakunnat järjestävät joka viikko bileitä, joihin ei pääse muita kuin opiskelijoita eli kyseessä on kunnon akateeminen kupla. Huomasin myös, että Uppsalassa on paljon helpompi saada uusia kavereita, sillä suurin osa on kotoisin muualta, joten kaikki ovat samassa tilanteessa, ilman tuttua ja turvallista verkostoa. Ja mikäli opiskelijariennot tulevat korvista ulos, niin Uppsalasta voi aina käväistä Tukholmassa, jonne junamatka kestää vain 40 minuuttia.

Vaikka kesällä osa opiskelijoista lähtee kotiin, niin minusta Uppsala on kauneimmillaan juuri kesällä! Voitte siis kuvitella kuinka innoissani olen, että jo tänä kesänä Uppsala saa vieraakseen suomalaisia kielimatkalaisia! Tähän viimeiseksi listaan vielä pari must-juttua, jotka sopivat myös ei-opiskelijoille: syö lounasta tai piknikki joen varrella, piipahda tuomiokirkossa – se on aivan meilettömän iso ja kaunis – äläkä unohda Uppsalan tunnettua vaalenpunaista linnaa ja kasvitieteellistä puutarhaa. Ja mikäli sinua yhtään kiinnostaisi joskus vielä kielimatkasi jälkeenkin palata Uppsalaan, niin vieraile jossakin osakunnassa tai tiedekunnassa ja fiilistele, että jonakin päivänä ehkä sinäki olet osa Uppsala akateemista kuplaa!” Essi

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa