EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä lähteä opiskelemaan englantia Uuteen-Seelantiin

10 syytä lähteä opiskelemaan englantia Uuteen-Seelantiin

Kiehtovaa maorikulttuuria, häikäiseviä luonnonihmeitä, extreme-lajeja sekä väestö, joka puhuu brittienglantia hurmaavalla vivahteella – opiskelu Uudessa-Seelannissa on niin inspiroivaa ja jännittävää, että et välttämättä halua tulla takaisin ollenkaan.

1. Paikallinen väestö

Uusiseelantilaisia kutsutaan englanniksi lempinimellä kiwi. Nimen taustalla on saarivaltion kansallinen symboli, kiivi-niminen lintulaji (ei siis se hedelmä!). Paikalliset ovat leppoisaa, ystävällistä ja lämminhenkistä väkeä, joka viettää aikaansa mieluiten ulkoilmassa. Lisäksi extreme-lajeilla on Uudessa-Seelannissa vankka kannatus. Täällä on kätevä harjoitella englantia, sillä juttukavereiden löytäminen on todella helppoa: kieltä pääsee siis treenaamaan jatkuvasti.

2. Hurmaava kieli

Uudessa-Seelannissa puhuttava englanti on vetoava yhdistelmä brittikieltä ja paikallista maorisanastoa. Maassa käytetään myös aivan omia termejä, kuten jangels (varvassandaalit), dunny (vessa) ja ta (kiitos). Lisäksi tulet hyvin todennäköisesti kuulemaan sanat kia ora (lausutaan kuten key-or-a) – ”hei” maoriksi – ja tiki tour, joka tarkoittaa pidempää maisemareittiä määränpäähän.

3. Rikas maorikulttuuri

Vaikka maorikulttuuria on historiassa ylenkatsottu, siitä on sittemmin tullut yhä tärkeämpi osa uusiseelantilaista identiteettiä ja todellinen kansallisen ylpeyden lähde. Tangata whenua -paikallisväestö saapui aikanaan saarille myyttisestä polynesialaisesta alkukodistaan, ja tänä päivänä maorilaisia sukujuuria on noin 15 prosentilla väestöstä. Maorien perinnetanssi haka – joka on noussut All Blacks -rugbyjoukkueen kautta koko maailman tietoon – hämmästyttää katsojan kuin katsojan voimallaan, omaperäisyydellään ja yhteneväisyydellään.

4. Loistava koulutusjärjestelmä

Uuden-Seelannin koulutusjärjestelmä on yksi maailman parhaista. Kahdeksan maan yliopistoista jopa sijoittui QS World University Rankings -listalle; näiden joukossa ovat muun muassa Aucklandin ja Otagon yliopistot. Jos haaveissasi on viettää Uudessa-Seelannissa pidemmän aikaa, yksi loistava suunnitelma on treenata ensiksi englanti kuntoon ja pyrkiä sitten paikallisen yliopiston tutkinto-ohjelmaan.

5. Extreme-lajit

Uusi-Seelanti tarjoaa loistavat puitteet sisäisen yllytyshullusi herättämiseen (se löytyy sinusta kyllä, vaikkei olisikaan aina kovin vahvasti läsnä!). Loikkaa laskuvarjo- tai benjihyppy, testaa koskenlaskua, koe vauhdin huumaa vesiskootterilla tai lähde ajelulle maastoon, tai valitse jokin muu lukemattomista eri vaihtoehdoista – Uudessa-Seelannissa ei käy aika pitkäksi. Mukava lisäbonus on se, että adrenaliinin kohottaminen käy uskomattoman kauniissa maisemissa.

6. Rugby

Ensimmäinen virallinen rugbyottelu pelattiin vuonna 1870, ja siitä pitäen rugby on ollut Uuden-Seelannin kansallislaji. Saarivaltiossa ollaan kovin ylpeitä omasta All Blacks -nimisestä huippujoukkueesta, ja rugbymatsin katsominen onkin yksi parhaista ja viihdyttävimmistä tavoista sukeltaa sisään paikalliseen kulttuuriin.

7. Häikäisevä luonto

Uuden-Seelannin luonnonihmeet hakevat vertaistaan: hohtavat luolat, vaikuttavat jäätiköt, hienohiekkaiset rannat, muinaiset metsät, vuorenrinteiden näköalat ja vulkaaniset maisemat takaavat, että olet jatkuvasti pää pyörällä ihastuksesta ja kulutat vau-sanan äkkiä loppuun. Uusi-Seelanti on kuin suunniteltu matkailuun, ja se on varmasti yksi maailman parhaista paikoista kavereiden kanssa toteutettavalle roadtripille. On vaikea keksiä parempaa tapaa viikonloppujen ja ja opiskelujaksojen välisten lomaviikkojen viettoon.

8. Ainutlaatuinen eläimistö

Tältä etäiseltä maailmankolkalta löytyy monia nisäkäs- ja lintulajeja, joita ei tapaa missään muualla. Yksi näistä ainutlaatuisista eläinkunnan edustajista on kiivilintu, josta on tullut koko Uuden-Seelannin symboli. Lisäksi maassa voi nähdä maailman pienimmän delfiinilajin, vuoripapukaijoja, keltasilmäisiä tai sinisiä pingviinejä, metsäkyyhkyjä, turkishylkeitä ja monia muita saarille ominaisia lajeja.

9. Herkullinen ruoka- ja kahvitarjonta

Aussinaapureidensa tapaan myös uusiseelantilaiset tunnetaan rakkaudesta hyvään ruokaan ja maistuvaan kahviin. Tilaa lähikuppilasta flat white matkalla oppitunnille, ja testaa myös paikalliset erikoisuudet, kuten kawakawa-tee, hokey pokey -jäätelö ja manuka-hunaja, kun kartoitat Aucklandin mielenkiintoista kahvila- ja ravintolatarjontaa.

10. Paras paikka auringonnousun ihailuun

Oletko koskaan haaveillut, että olisit maailman ensimmäinen ihminen, joka pääsee näkemään auringonnousun? Uudessa-Seelannissa tämä onnistuu. Pohjoissaaren itäisimmässä nurkassa sijaitseva Eat Cape on ensimmäinen paikka, jossa aurinko nousee uuteen päivään (vuoden alkupuolella; kuukausien kuluessa oikea kohta siirtyy pohjoisemmaksi).

Lähde kielikurssille Uuteen-SeelantiinTutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin