EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kuinka käyttäytyä Ranskassa: 8 ohjetta

Kuinka käyttäytyä Ranskassa: 8 ohjetta

Ah, Ranska – tuo rapeiden patonkien, herkullisten leivosten ja hienostuneiden viinien valtakunta. Ranskaan liittyy olennaisesti elämästä nautiskelu, eli ei ihme, että monet maan käyttäytymissäännöistä liittyvät tavalla tai toisella ruokaan. Lue eteenpäin ja ota haltuun muutamat ranskalaiset tavat ja säännöt, joita noudattamalla solahdat saumattomasti joukkoon ja edustat pariisilaisessa soiréessa kuin vanha tekijä.

1. Palvelutilanteiden savoir-faire

Älä kaada itsellesi lisää juotavaa. Odota sen sijaan, että tarjoilija tekee tämän puolestasi. Jos lasisi tyhjeni jo puoli tuntia sitten, mutta luot edelleen haikeita katseita pöydällä seisovaan viinipulloon, kysy vierustoveriltasi, tahtoisiko hän lisää kurkunkostuketta. Jos vastaus on kyllä, molemmat voittavat – voit avuliaasti tarjoilla vierustoverillesi, ja kaataa sitten itsellesi lisää. Vinkki: pidä huoli, ettet täytä lasia ylös asti. Ranskassa itsehillintä on arvossaan.

Pyöristä ravintolalaskut ylöspäin. Vaikka palvelumaksu on sisällytetty laskuun jo valmiiksi, asiakkailla ei ole tapana pyytää pientä vaihtorahaa takaisin. Jos palvelu on ollut erityisen hyvää (mikä on Ranskassa aivan mahdollista, vaikka monet muuta luulevatkin), voit aina antaa hieman lisätippiä.

2. Leipä ranskalaisen tiellä pitää

Älä osta vain yhtä patonkia, osta kaksi. Patonki on Ranskassa peruselintarvike. Aamiainen? Patonkia voilla ja hillolla. Lounas? Salaattia ja patonkia. Päivällinen? Kermaista, lämmintä keittoa. Patongilla. Jos siis olet menossa leipomoon tuoretta patonkia hankkimaan, osta saman tien toinenkin kappale.

Älä leikkaa patonkia veitsellä. Älä edes harkitse pitkulaisen leipäsi viipaloimista. Aseta sen sijaan patonki pöydälle joko liinan päällä tai alkuperäisessä paperikääreessään, ja anna kaikkien repäistä siitä haluamansa pätkä.

3. É__tiquette haltuun

Pidä molemmat kädet pöydällä. Joissakin maissa on tapana, että kädet lasketaan ruokapöydän äärellä syliin, mutta Ranskassa tämä on paheksuttavaa käytöstä. Kädet tulisi aina pitää näkyvillä, mutta kyynärpäiden kuuluu sen sijaan jäädä piiloon – älä siis missään nimessä nojaile niillä pöytään.

Älä ryystä. Oli bouillabassesi tai soupe à l’oignonisi kuinka maistuvaa hyvänsä, on epäkohteliasta, jos latkit keittoa niin innokkaasti, että siitä pääsee ääni.

4. Veitsen käytöstä

Älä leikkele salaattiasi. Sen sijaan, että silppuaisit salaatinlehdet lautasellasi, taittele ne haarukalla ja veitsellä pieniksi nyyteiksi. Voilà!

Pilko juusto asianmukaisella veitsellä. Jokaiselle juustolajille on omanlaisensa veitsi: kovat juustot vaativat usein pisaran muotoisen veitsen, kun taas pehmeiden juustojen veitsissä on tylppä reuna. Jotta homma ei kävisi liian helpoksi, kaikki juustot täytyy lisäksi leikata juuri tietyllä tavalla – mutta puhutaan siitä tarkemmin joskus toiste.

5. Pukukoodi: huolettomasti chic

Jätä sporttivaatteet kotiin. Verkkarit kuuluvat lenkkipolulle, eivät ihmisten ilmoille. Myös pyjama on poissuljettu asuvaihtoehto – älä kuvittele, että voisit pyrähtää lähikaupassa yöpaita päällä ilman, että kukaan huomaa. Et voi.

Älä silti laittaudu liikaa. Tiedetään, onpa hankalaa. Tavoitteena on, että olet nähnyt vaivaa ulkomuotosi eteen, mutta et ole kuitenkaan yrittänyt liikaa. Parita esimerkiksi hieman sotkuiset hiukset ja huulipuna tai tennarit ja elegantti mekko.

6. Poskisuukoista

Älä ole kiusaantunut. Biset voivat tuntua kummallisilta, jos olet tottunut kohteliaisiin kättelyihin tai kömpelöihin selän taputteluihin. Nojaudu kuitenkin reippaasti eteenpäin ja anna ilmasuukko uuden tuttavuutesi molemmille poskille niin, että supistat suuta kevyesti ja teet samalla suukkoäänen. Oikeaoppista tervehtimistä tosin mutkistaa se, että oletettu suukkojen määrä vaihtelee alueittain.

Tervehdi kaikkia erikseen. Kun tapaat joukon ystäviä, varmista, että tervehdit jokaista erikseen. Ei valikoivaa suukottelua! Muista sama rituaali myös poistuessasi – älä yritä livahtaa pois huomaamatta, sillä se ei varmasti jää hoksaamatta ja saat kuulla asiasta myöhemmin.

7. Käytöskoodi: hillitty ja kohtelias

Teitittele henkilöitä, joita et tunne. Jos et ole aivan varma, kuinka jotakuta pitäisi puhutella, valitse kohtelias vous. Näin vältyt tympeiltä mulkaisuilta ja kärttyisiltä vastauksilta. Ei ole ollenkaan epätavallista, että teitittely vaihtuu sulavasti sinutteluksi kesken keskustelun, kun osapuolet kokevat tuntevansa toisensa jo paremmin.

Älä näytä tunteita liiaksi. Ranskassa on tärkeää olla hillitty ja blasé myös silloin, kun tekisi mieli hyppiä riemusta. Harjoittele pokerinaamaa sekä hienoeleistä olkien kohautusta. Jaa toki ilonaiheesi ja turhautumisesi, mutta älä tee kuulijoita kiusaantuneiksi liiallisella elämöinnillä.

8. Santé!

Juo vasta sitten, kun kaikille on tarjoiltu. Samoin kuin syömiseen, myös juomiseen liittyy Ranskassa tiettyjä rituaaleja. Varmista, että kaikkien lasit on täytetty ja kilistelyt on hoidettu, ennen kuin siemaiset juomaasi ensimmäisen kerran. Ateriointi on yhteisöllinen tapahtuma, eli älä sooloile!

Siemaile verkkaisesti. Ranskalaiset eivät syö siksi, että saisivat nälän tyynnytettyä tai juo, jotta jano sammuisi: he näykkivät ruokaansa vähän kerrallaan ja juovat pieniä siemauksia. Älä siis kittaa viiniäsi vauhdilla – tarkoituksena on nautiskella yhteisestä ateriahetkestä ja seurustella.

Tämän artikkelin kirjoittivat Florence ja Livia.

Sukella ranskalaiseen kulttuuriin ja opi kieltä EF:n matkassa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin